kimenő

Full text search

kimenő [ë] melléknév és főnév
I. melléknév
1. Általában olyan, aki, ami vhová kimegy (főként 1, 5, 11). A legelőre kimenő csorda; a mezei munkára kimenő emberek; az alsóbb szervekhez kimenő rendelkezések; a divatból kimenő ruha.
2. Rendsz. csak ünnepnapon v. hazulról való eltávozáskor hordott és a többinél v. másiknál újabb, jobb, szebb, csinosabb <ruhadarab>. Kimenő cipő, kalap, ruha.  Adjátok a kimenő ruhámat, … a kalapomat. (Móricz Zsigmond)
3. (hivatalos) Kimenő posta: kézbesítésre, ill. továbbításra váró postai küldemény(ek összessége).
II. főnév -t, -je [e]
1. (katonaság) Foglalkozás végétől takarodóig v. legfeljebb a másnapi foglalkozás kezdetéig adott szabadságolás, melyet a katonai személy a laktanyán v. körletén kívül tölthet.
2. (1945 előtt) (Kül. háztartási) alkalmazottnak adott rövidebb, rendsz. fél napra terjedő és házon kívül tölthető szabadidő. Vasárnapi kimenő; kimenője van. Kimenőt kapott a gazdájától.  Kimenőt vesznek a szolgálók és szakácsnők … belevegyülve a kavargó embertömegbe. (Mikszáth Kálmán) A háziak minden cseléddel rosszul bánnak …; kimenőt nem adnak neki soha. (Nagy Lajos)
3. (bizalmas, tréfás) Az egyik házastárs, főleg a feleség hozzájárulása, hogy a másik, főleg a férj az esti v. éjszakai órákat házon kívül, a családi körön kívül töltse. ® Polgári kimenő. Kimenőt kapott az asszonytól.  Ez este minden férj kimenőt kapott. (Mikszáth Kálmán) || a. (bizalmas, tréfás) Ilyen hozzájárulással a házon, a családi körön kívül töltött idő. Meddig tart a kimenő?
kimenős.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi