rend

Full text search

rend [ë v. e] főnév -et [ë], -je [e] v. (régies, ritka) -e [e]
1. A tárgyaknak olyan állapota, amelyben mindegyikük a célszerű és megfelelő helyet foglalja el. Rend van a szobájában. Rendbe rakja ruháit. Rendet teremt a szekrényében. Szereti maga körül a rendet. Nagy volt a rendetlenség a házban, ideje volt rendet teremteni.  Mint könyvelő, ki csendben hazatér, , .. | ágy szélén mereng, morog, útrakél | puffannak apró, gyors lépései. (József Attila) || a. Rendbe hoz: a) vmit a rend(ezettség) állapotába tesz, helyez. Rendbe hozta a konyhát, a lakást.  Rendbe hozza a szobácskát, Helyre tészi a ruhácskát. (Gyulai Pál); b) vmin a szükséges javításokat végrehajtja; megjavít; rendbe hozza az épületet, a rádiót, a vízvezetéket; c) <vmely személyt> külső megjelenés, öltözködés szempontjából megfelelő állapotba tesz. Rendbe hozza magát. Hozd rendbe a gyerekeket, mert mindjárt jönnek a vendégek! d) <vmely elhanyagolt, bonyolult v. rosszul álló ügyet> kedvezően elintéz. Rendbe hozza az anyagiakat, a sógora ügyét.
2. Vmely cselekvés, történés zavartalan lefolyásának megszabott sora; meghatározott v. célszerűen kialakult egymásutánja. Az élet rendje: az élet alakulásának általános törvénye, a dolgok v. események szokásos alakulása; a természet rendje; a természet rendje szerint: úgy, ahogyan a természetben lenni, történni szokott. Ment minden a maga rendjén. A legnagyobb rendben folyt az előadás. Szóláshasonlat(ok): úgy (megy), mint annak a rendje: úgy, ahogyan kell, ahogyan kívánatos, szükséges.  Ismered a földi rendet? | Le van győzve, aki szenved. (Reviczky Gyula) Nincs az a játék, amelynek a rendjét negyedóránál tovább lehetne magyarázni. (Gárdonyi Géza)
3. Olyan állapot, amely megfelel vmely szabálynak, törvénynek, s így lehetővé teszi vminek a zavartalan menetét. Erkölcsi rend: az általában erkölcsi felfogás; jó rend: nyugalom, béke; szép rend: összhang; a rend kedvéért; bomlik a rend; nálunk rend van; rendbe jön; rendben van; most aztán rendben vagyunk; minden rendben van; rend(j)én: szabályszerűen; nincs rend(j)én; túl a rend(j)én; rend(j)én való dolog; rendén van; itt valami nincs rendén; rend(j)én leteszi a vizsgát; biztosítja, helyreállítja a rendet. Nehéz volt fenntartani a rendet.  Leül biztos öntudattal Hogy rendén a számadása. (Arany János) Különben se rend, hogy gazdasszony ne lakjék a házban. (Gárdonyi Géza) A népes temetésen a rendőrségnek kellett fönntartani a rendet. (Kosztolányi Dezső) || a. (elavult) <Írásműben> szerkezet, forma, versmérték.
4. Azoknak a szabályoknak, törvényeknek az összessége, amelyeket vmely közösségnek v. vmely személynek követnie kell, hogy vmi megfelelően, zavartalanul folyjon, történjék. Iskolai rend; annak rendje és módja szerint: szabályosan, a bevett v. megkívánt formának, eljárási szabálynak megfelelően. Mindennek megvan a maga rendje. Itt mindenkinek meg kell tartania a rendet. A rend rájuk nézve is kötelező.  Egy kis kutyám vagyon, az is már úgy tudja a rendet, valamint én. (Mikes Kelemen) Még ha meg volt is rendje, módja szerint; kérdés: érvényes-e a házasság? (Mikszáth Kálmán) A szabadság sétára megy, | … Kezénél fogva vezeti | szép gyermekét a rendet. (József Attila) || a. Az ezekben foglalt követelmények, ill. az a tény, hogy a dolgok folyása ezeknek a követelményeknek megfelel. Rendet tart.
5. <A társadalomban> a termelési mód alapján kialakult szervezet, állapot, amelyet az államhatalmi szervek révén az uralkodó osztály tart fenn. A feudális rend; a burzsoá rend; a kapitalista rend; demokratikus rend; a szocialista rend; a társadalom gazdasági rendje; társadalmi rend. A régi rend megdöntése nélkül nem lehetett új életet teremteni.  Vagyunk új Táncsicsok | S miként kend, remélünk. | Kend új rendet akart: Mindenkit szeretni. | Mi más rendre vágyunk. (Ady Endre) Koldulsz? Betörsz? A rend lecsap rád – | a tőkéseké a haszon. (József Attila)
6. A szabályosan, egyenes vonalban egymás mellett v. egymás mögött álló személyek v. tárgyak sora. Az autók szép rendben álltak az utcán. A könyvek rendben sorakoznak a polcokon.  Míg fönt a Mátyás ódon temploma | Szürkén sötétlik, múlt idők roma; És hosszú rendje apró sűrű háznak Fehérlik sorba … Alant a zölden tiszta nagy folyam, Mint egy smaragd tó bércek közt, olyan. (Arany János) || a. (katonaság, régies) A katonák, harcosok bizonyos célnak megfelelően elrendezett sora. Hadi rend; katonás rend; kettős rendek; tábori rend zárt rend.  El rendetekbe! Vár az ütközet. (Vörösmarty Mihály) Gyűjti népét Laczfi Endre: | Hát egyszer csak vad futással Bomlik a pogányság rende. (Arany János) || b. Sorozatot alkotó elemek megszabott v. megállapodásszerű egymásutánja. Az ábécé betűinek rendjében.
7. (népies) A többé-kevésbé egyenes vonalban lekaszált és még föl nem szedett fű, takarmány v. gabona sora. Ritka, sűrű, vastag rend; rendekbe vágja a szénát; vkit kivág a rendből; rendet vág a réten; renden ázik a széna; renden fekszik a sarjú; sűrű rendet vág vmiben: (átvitt értelemben is) sokat, sokakat elpusztít vmiből.  Sej haj, ha elmék az Alföldre kaszáni, | Sűrű rendet fogok én maj vágni. (népköltés) A rendet a réten Már levágtuk régen. (Arany János) || a. Az ilyen sorban levő, lekaszált s a földön fekvő gabona, sarjú, széna, takarmány. Gyűjti, szárogatja a rendeket. A lekaszált rendek mind megáztak. Öt rendet hagyott még a mezőn, a többit behordta.  Tűrőm, ha víg pünkösti nép A „rendet” elnyomtatja szépen. (Arany János) Forgatom villával a rendet. (Ady Endre) || b. jelzői használat(ban) (népies) Annyi <gabona, sarjú, széna stb.>, amennyi egy-egy ilyen sorban van. A réten hét rend szénájuk termett. Lekaszált nyolc rend bükkönyt. Tíz rend sarjút gyűjtöttek. || c. (népies) Vmely végzett munkának bizonyos, jókora mennyisége.  Gergely még jó rendet olvasott. (Gárdonyi Géza) Moshatok egy rendet estig. (Móricz Zsigmond)
8. jelzői használat(ban) Teljes öltözéket tevő <ruha, fehérnemű>.  Nem vittem egyebet, csak egy kis kézitáskát: egy rend fehérneműt, gallérokat. (Gárdonyi Géza) Mindössze egy rend foltozott, piszkos ruhája volt. (Kuncz Aladár) || a. jelzői használat(ban) (ritka) Vmiből egy készletre való.  Egy … kis festőállványt vettem, meg egy rend olajfestéket. (Gárdonyi Géza)
9. (történettudomány) <A hűbériség korában> a társadalomnak az akkori politikai és gazdasági viszonyok alapján kialakult vmely osztálya, csoportja, amelynek öröklött s csak számára érvényes jogai és kötelességei voltak. Alsó rend; főnemesi, nemesi, úri rend; harmadik rend; papi rend; tisztesb rend; karok és rendek.  Hajdan ütlekkel magyarázták a mi atyáink, Hogy mi az alsó rend törvénye. (Fazekas Mihály) Nálunk a harmadik rend győzelmet sem aratott, s máris lejárta magát. (Ady Endre) Három gondviselőt is kirendeltem …, s éppen most akartam megbeszélni az országbíró úrral, hogy a negyediket a rendek közül neveznénk ki. (Móra Ferenc) || a. (ritka, régies) A társadalomnak, az emberi közösségnek vmely szempontból elkülönülő, külön választható csoportja. A belső renden levő szolgák; a kézművesek rendje.  A rossz anya természeti ritkaság: ezer között egy-egy, s az sem a szegény renden. (Gárdonyi Géza) A zsúfolt templomot sem felejtem el …, elül az úri rendek, aztán a subás, ködmönös kiskunok. (Móra Ferenc)
10. Szerzetesrend v. lovagrend. Aranygyapjas rend; kartauzi rend; premontrei rend szigorú rend; templomos rend; a bencések, a piaristák rendje; kilép a rendből; rendet alapít; a rend tagjai közé lép.  II. József eltörlötte a rendet. (Kazinczy Ferenc) Rendünk tagjai itt a határszéli kolostorban kissé elmaradottak a világtól. (Krúdy Gyula)
11. A kitüntetéseknek vmely osztálya, csoportja.  [Orczyt] II. József, 1782-ben, Sz.-István rendje középkeresztjével díszíté. (Arany János)
12. (állattan) Az alrendek után következő s ezeket magában foglaló rendszertani egység (Ordo).
13. (növénytan) A családok után következő s ezeket magában foglaló rendszertani egység (Ordo).
14. (mennyiségtan) <A mennyiségtani értékek osztályozásában a tízes számrendszerben> az egyesek, tízesek, százasok stb. egymásutánja.
15. (vallásügy, történettudomány) Egyházi rend: a) a papi felszentelésben való részesültség mint a hét szentség egyike; b) a katolikus papok összessége. || a. (vallásügy) Rendek: a fölszentelt pap istentiszteleti szolgálatára jogosító egyházi rendfokozatok. Alsó rendek.
Szólás(ok): rendben van a szénája (vkinek): ügyei kedvező elintézése miatt olyan helyzetben van vki, amelyben – vmely előzőleg nyugtalanító körülményt illetően – már nincs semmi gondja, baja. Közmondás(ok): rend a lelke mindennek: a megfelelő pontos elintézés az alapja a zavartalan, eredményes munkának.
Szóösszetétel(ek): 1. rendbiztos; rendbontó; rendcsinálás; rendérzék; rendfenntartó; rendszerető; rendzavaró; 2. ábécérend; államrend; állatrend; alrend; apácarend; becsületrend; betűrend; csatarend; életrend; érdemrend; étrend; főrend; hadrend; hangrend; harcrend; házirend; időrend; jogrend; kegyesrend; közrend; lovagrend; menetrend; munkarend; nagyságrend; napirend; órarend; oszloprend; sarjúrend; sorrend; származásrend; szerzetesrend; szobarend; szórend; táncrend; tanítórend; tanrend; térdszalagrend; ujjrend; ügyrend; ülésrend; vaskoronarend; világrend; vizsgarend.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi