vakar

Full text search

vakar ige -t, -jon
1. tárgyas <Testrészt> rendsz. a viszketés enyhítése végett körömmel, ujjal v. ritk. eszközzel kapar. Vakarja a fejét, a fülét v. a füle tövét: (gyak. zavarában, tépelődésében>; (átvitt értelemben) vakarhatja a fejét: töprenghet, hogy miképp jut ki a bajból; vakarja vkinek a hátát; vakarja a szúnyogcsípés helyét; vakarja a lábát, az orrát; vakarja a tarkóját; csak a tökét vakarja. A ceruzával vakarja a fejét. Az ajtófélfához dörgölődve vakarja a hátát. Vakarom, mert viszket.  Mihelyt a szakállam viszket, mindjárt vakarnom kell. (Arany JánosShakespeare-fordítás) Kellemetlen ábrázatot vágott ezekre a szavakra, s elkezdte a füle tövit vakarni. (Mikszáth Kálmán) A cigány meghökkent. Vakarta a fejét. (Gárdonyi Géza)
2. tárgyas <Állati v. emberi testet, rendsz. éles eszközzel> tisztítás végett kapar. A kocsis csutakolja és vakarja a lovat. A régi görög atléták verseny után késsel vakarták olajos testüket.  Dologra! a lovakat vakarni. (Szigligeti Ede) || a. (tárgy nélkül) A ló tisztogatását ilyen módon végzi. Hol a kocsis? Éppen vakar.
3. tárgyas <Írást, foltot, odatapadt piszkot> eltűntetni igyekszik úgy, hogy éles eszközzel kaparja. Tintafoltot vakar.  Tollkést vesz elő, s az írást vakarni kezdi. (Csiky Gergely) || a. (tárgy nélkül) Iskolai dolgozatban ne vakarj!
Szólás(ok): (gúnyos) ott is vakarja, ahol nem viszket: a) alaposan elverik v. elverték; b) (ritka) olyan sérelmet is emleget, amely meg sem történt.
Igekötős igék: belevakar; elvakar; felvakar; kivakar; levakar; megvakar; összevakar.
vakartat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi