30. sz., szeptember 3. MEDDIG JÁTSZANAK MÉG A NÉPEKKEL?

Full text search

30. sz., szeptember 3.
MEDDIG JÁTSZANAK MÉG A NÉPEKKEL?
Franciaországnak is van Tiszája. A vén Broglié. És az sem pihen most, a furfang nem aluszékony természetű.
Miután nem sikerült a konok bűnösnek elnyomni a nemzeti követelményt, s miután mint akit megriasztottak, elódalgott a hatalomtól, oldalvást ismét visszasompolyodott ahhoz, s Mac-Mahon útján folyton áskálódik a köztársaság ellen.
Ma midőn az egész világ hajba készül egymással kapni, midőn Bosznia földjét több vér áztatja, mint eső, midőn az enervált olasz is elkezd vickándozni, mint a gyík, ha a napfény nagyon megsüti, midőn a muszka csak lélegzetet vesz azon korty után, melyet a vérből lenyelt – de még mindig szomjas, ekkor egyedül Franciaország hirdette a béke diadalait.
Ő, akinek a legtöbb kötözni való sebe volt, elfeledte azokat, ő akinek a hadi dicsőség volt századokon keresztül a vetett ágya, lelépett arról és a munkaasztalhoz ült, ő aki a hatalom bíborpalástját viselte, a munkás-zubbonyt öltötte fel, ő, aki folyton elöljárt mint példa a világnak – most is elöljár.
De míg a béke ünnepét ülte Páris, a »világ szállodája«, addig teljesen megfeledkeztünk róla a nagy nemzetközi marakodás közt, mely semmi egyéb, mint a királyok kártyázása – apró pénzre, a népek vérére.
És a »gloire« hazája akkor volt a legnagyobb, mikor a legelfeledtebb lett.
Ma sajnálatos híreink ismét felé fordítják a politikai világ figyelmét. Nyugalmát megzavarni látszik egy új csíny, – mely előre veti árnyékát.
Mac-Mahon csak nem fér bőrében, s a két sziszegő kígyó, Broglié herceg s Buffet, az egyik fülébe az egyik, másikba a másik beszéli bele elvetemedett cselszövényeit. Termékeny talaj a két lelógó reakcionárius fül, megfogamzik benne a gonoszság nyomban. Ami nagyon természetes, mert könnyű Katót táncba vinni, még akkor is, mikor nem neki muzsikálnak.
A nyomorult terv az, hogy az államfő lefőzi, zavarba hozza a nemzetet azáltal, hogy a szeptenátus telte előtt hír szerint folyó hó 20-án, idő előtt leköszön.
A köztársaságiak az első zavarban nem fognak tudni mit csinálni, s a zavarosban egészen kényelmes lesz halászni a monarchisták- és a bonapartistáknak.
A romlott cinkosok arra számítanak, hogy a Mac-Mahon leköszön, a köztársaságiak vagy az ideiglenes, elnök nélküli állapotot hosszabbítják meg bizonytalan időre, s e résen könnyű lesz orgyilkos kéznek elejteni a köztársasági kormányformát, vagy pedig oda fognak járulni mély alázattal Mac-Mahonhoz s hivatkozni fognak »hazaszeretetére«, s kérni fogják, hogy viselje tovább hatalmát. És ekkor aztán a marsall fogja megszabni ügyes griffekkel, hogy milyen módon vállalkozik arra.
Mac-Mahonék jól számítottak volna, ha titokban szőtt ármányuk idő előtt nem kerül vala napfényre, – mert tény az, hogy a francia köztársasági párt, úgy amint most van, nagyon eltérő véleménnyel lett volna a választandó elnök személyével szemben, annál is inkább, mivel Gambettát sokkal jobban szeretik némelyek, mintsem a kombinációból kihagyni engedjék, s sokkal inkább ellenszenveznek vele mások, mintsem őt szívesen láthatnák az állam élén; most azonban elkészülhetnek az ügyetlen csínyre, s előre megegyezhetnek a választandó elnök személye iránt s elhatározhatják, hogy hét évre választják az új elnököt, vagy pedig csak a Mac-Mahon idejének lejártáig.
Résen legyen a köztársasági párt!
A magentai herceg pedig gondolja meg, hogy Franciaországban emelkedett már egy vérpad, melyen egy királyi fej gurult a földre…
Mac-Mahon marsallnak is csak »egy« feje van.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi