124. sz., június 6. DE HÁT HOL VAN DÁNI FŐISPÁN?

Full text search

124. sz., június 6.
DE HÁT HOL VAN DÁNI FŐISPÁN?
Budapesten és provincián felette el voltak terjedve tavaly azok a találékony képek, amiken rajta volt valami szép női arc, vagy egy macska, de úgy, hogy azt a szemnek előbb ki kellett furfangosan keresni, mert a macska, vagy a kedves női arc vonalai más leábrázolt tárgyba voltak elmésen beleszővel.
A német, aki a képeket kifundálta oda is jegyezte a figurák aljára: »Wo ist die Katze?« vagy pedig »Wo ist Sie?«
*
Éppen egy iyen képet kaptunk most a biztosi tanácsban Tisza Kálmántól. - Kilenc fejet ábrázol, a biztosi tanács tagjait. De hát ezek nem valami különösen érdekesek. Alig egy-kettő köztük tanulmányfő, s tán még kevesebb a tanult fő.
Sokkal érdekesebbek ezen a képen a fejeknél a lólábak, melyek a fejek közé vannak szőve. A különféle befolyás árnyalatai, melyek a képnek pikáns hátterét képezik, Rónay Béla mellett ott látszik a csongrádi főispán, Rónay Lajos, Végh Aurél vonásai a tegnap kinevezett Lonovics Józseféba olvadnak (a kettő között ő kapja a kisebbik vajas kenyeret), Komjáthy Bélában Verhovay bontakozik elő, Szemzőt Gromon Dezső »szorította« ki.
Egyszóval, ott látszanak világosan a közelfekvő megyék főispánjai, kik egész helyesen kifejtették összes hatalmukat és befolyásukat, midőn az Alföldön egy nagy város épül, király szavára, az ország akaratából.
Csak egy valaki nem látszik sehol; csupán egy nagy megfejtetlen kérdőjel lebeg sötéten, rejtélyesen, hogy »ugyan hol van Dáni főispán?«
*
De hát hová is lett? Hiszen ő tulajdonképpen éppen a Szeged főispánja lenne. S az ő befolyása mellett kellett vala készülnie a névsornak. Ő itt a kormány meghittje, bizalmasa, aki tanácsot kell hogy adjon ilyen nagyon fontos dolognál.
S ő nincsen sehol; hanem a szomszéd megyék főispánjainak befolyása állíttatja össze a biztosi tanácsot az ő embereiből, az ínyök szerint. Dáninak egyetlen jelöltje sincs, mert Szegednek csak főispánja útján lehetett volna…
De hát a főispánja nincs sehol.
Mikor a sárospataki legátus, hogy a »vis-a-vis« ülő kisasszony lábait elérje nyomogatni, az asztal alá húzódék, valaki tréfásan kiáltott föl: »fogy a diák!«
Mióta Dáni főispán is valami »új ideál« (mert ő mindig talál ilyenekre) lábait nyomogatja, annyira elfogyott hogy seholsem látjuk.
...................
A csillagok járását már kiokoskodták az asztronómusok, az anyaföld titkai kitárulnak a geológ előtt, a levegő atomait részekre mérik a vegyészek, csupán egy megfejthetetlen örök titok létezik, hogy hol van hát ezekben a kinevezésekben a Dáni Ferenc főispán befolyása?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi