CSÁSZÁR FÜRDŐI LEVÉL

Full text search

CSÁSZÁR FÜRDŐI LEVÉL
július 17-én.
Itt vagyok a hajdan híres platánok között, s élvezem a török fürdőt. A Császár fürdőnek igen sok előnyei vannak, de az összes nagyobb fürdők között a legnagyobb hátránya is. Közönséges ivóvize, rossz a fekvése, a szokottnál üdébb levegő hiánya stb. Egyszóval a Császár fürdőt elöli a főváros zaja, füstje. Azt, amit egy fürdőn a mulatni vágyó ember keres, a Császár fürdőben nem találja meg. A publikum naponkint metamorfózison megy át, s a fürdői évad abbeli kellemei, hogy az ember egy sereg, a szélrózsa minden irányából összekerült emberrel egy bizonyos idő alatt mintegy összeszokik, itt elérhetetlenek.
A Császár fürdő, mely virágzása zenitjén akkor állott, midőn Pest még kisebb volt, az utolsó években sokat hanyatlott, s legjobban harmadéve, mikor Simonyi úr volt a bérlője. Egészen veszett híre ment az országban, s csak itt-ott kongott a nyári szezonban egy-egy vendég.
Most, mióta ismét a papi rend kezeli tulajdonát, észrevehetőleg javulni kezd a fürdő renoméja, a borok is megjárják, s általában tisztaság, rendszer és rend uralkodik mindenben.
Az állandó lakók száma is emelkedett; az összes lakhelyiségek telve vannak, kivévén a közelben fekvő »kápolnaépületet«, hol van még néhány kiadandó szoba. Az élet – tekintve a fürdő fővárosi fekvését – nem mondható drágának, különösen a szobák ára igen tűrhető 30–40 frt havonkint.
A szegediek közül csak Taschler főkapitány urat látom itt. Egészsége szembetűnően javul, s olyan ruganyos léptekkel jár már föl s alá, mint valamikor fiatal korában.
Mint ahogy Zala vármegyében legszebb Somogy vármegye, úgy a Császár fürdőben is legszebb a margitszigeti fürdő, ahová a Császár fürdői vendégek, miután igen közel van, könnyen átmehetnek, sőt ha át sem mennek, már maga a kilátás is a
tündér-szigetre, szépíti a Császár fürdőt.
Nagy kár, hogy a Margitszigetre nem lehet leszállított árú jegyeket kapni, s éppen annyit kell fizetni a Császár fürdőtől oda és vissza, mint aki a Plébánia téren vagy a vámháznál száll a »Fecské«-re. Ezen segíteni kellene a fürdőigazgatóságnak, s megkönnyíteni a Császár fürdő mellett a margitszigeti fürdő látogatását. Ami pedig nem lenne konkurencia, hanem “jó üzlet” mindkét fürdő számára.
Még a közönségről írok néhány sort.
Taschler úr, ki gyakran megfordul a Margitszigeten is, hol szokott jó kedélyével mindig csinál valami tréfát, a következőleg jellemezte a két fürdő közötti különbséget.
A Császár fürdői vendégek minden két nap egyszer váltanak inget, a Margit fürdőiek ellenben mindennap kétszer váltanak inget.
És ez az összehasonlítás ráillik mindenre; a Császár fürdőben minden két nap meghúz a pincér egy forintig, a Margitszigeten pedig minden nap két forintig sat…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi