II. ZILAHY HASON FEKVE

Full text search

II. ZILAHY HASON FEKVE
Mióta egy Salvini és egy Rossi támadt, azóta egy Zilahynak is sok van megengedve – de mégse minden. Temple Pál úr egy éretlen úrigyerek, legalább ilyennek gondolta ki Sardou. Temple Pál úr egy neveletlen hóbortos suhanc. Legalább ilyennek adta Zilahy.
Sardou azt írta darabjáról, hogy történik: »Chinonban és környékén«, de ha Zilahyt látta volna, akkor lehet, azon tűnődik, nem-e a Lipótmezőn történik mindez?
Pál úr borzasztó grimaszokat vág folyton, a szalonokba föltett kalappal jár be, s minden jel arra mutat, hogy a boldogtalan fiú hülye.
Azonban midőn a színpadon, idegen házban hason fekszik, s úgy írja meg a szerelmes levelet, az ember már kijön a flegmából, s föl nem foghatja, miként adhatja oda Vanhové Titus ilyen embernek Aradi Emiliát, vagyis jobban mondva Cronsoles Mártát?
Ha már legalább hanyatt fekve írta volna a levelet, abban lett volna valami akrobataság.
A dolog úgy áll, hogy a tetszeni vágyás ragadja ilyen ízléstelenségekre a színészeket. Pedig a rendezőség ügyelhetne, hogy legalább a szalondarabokat ilyenektől mentve láthassuk.
Zilahy úr pedig várjon addig a griffjeivel, míg a Legouvé Ernő új darabja »A medve« kerül színre. Abban talán lesz, a címről ítélve, neki való hempergő szerep.
*
Meg kell még említenem, hogy a zsámoly-jelenet sikerült epizódja volt a darabnak. Aradi Emilia, ki napról-napra nagyobb haladást tanúsít, és Bodroginé igen ügyesen adták.
Lehetetlen elhallgatni azt a rendkívüli eseményt is, hogy Bodrogi ma nem játszott.
Annyira hozzá vagyunk már szokva a jó öreghez minden este, hogy dacára annak, miszerint a színlap nem jelezte, önkénytelenül is mindig vártuk valahonnan, s sehogy sem lehetett elhinni a függöny legördültével, hogy a darabnak vége van őnélküle.
*
Holnap szerdán, a Siposné jutalomjátékára »Lecouvreur Adrienne« francia »fényes« dráma adatik.
Hogy miért adatik, azt értjük, mert igen kitűnő mű.
Hogy miért adatik a Siposné jutalomjátékára, azt is értjük, hiszen Siposnénak nem lehet a darabok megválasztásában csak jó ízlése.
Hogy miért adatik szerdán, azt is értjük, mert a szerdai nap a legrosszabb, azért engedi azt Aradi jutalomnapnak a legszívesebben.
De hogy miért fényes dráma ez a Lecuovreur Adrienne, azt már csakugyan nem értjük.
Az a színlap és a jövő titka.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi