A T. HÁZBÓL [márc. 20.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [márc. 20.]
Meglehetősen népes ülés volt. A Ház tagjai most a kevés munkaanyag miatt oly ritkán találkoztak egymással, hogy szinte megragadják az alkalmat az összejövetelre. Víg diskurzus folyik a couloirokon. A közeli választások a legkedvencebb téma. Hogy lesz, mint lesz? Ki marad, ki bukik? Az esze mindenkinek otthon jár, csak a testével van itt.
Minden a választások közelgését mutatja.
A megszokott arcok közt feltűnik egy-egy idegen alak. Valamelyik főispán, vagy valamelyik jelölt. Azok mind itt akarják elintézni a dolgukat a folyosón.
A főispánt sürgeti a jelölt:
– Meg kellene már kezdeni a mozgalmat.
– Korán van, kedvesem. Emlékezzék csak vissza a múltkori választásokra. Emlékszik?
– Hogyne emlékezném! A bukásra mindig emlékszik az ember.
– No, ha emlékszik, hát akkor tudhatja, hogy mikor elkezdtük a mozgalmat, az első nap volt a legtöbb szavazatunk. Mindenki azt ígérte, velünk szavaz.
– Igaz, úgy volt.
– Azután mindennap fogytak a voksaink. A másik nap elszaladt tőlünk Tömlőfalva, a harmadik nap Murkonyból jöttek rossz hírek, egyszóval minél beljebb mentünk a választási nap felé, mindég kevesebb-kevesebb szavazónk lett, végre a kitűzött napra alig maradt valami.
– Az igaz!
– No, lássa. És ön mégis meg akarná már kezdeni a mozgalmakat.
– Hm. Halasszuk hát el minél későbbre.
Az érdekes jelölt úr belátja, hogy ha később kezdi a korteskedést, később fogynak el a voksok.
De ahogy a ferbliben nincs rossz kártya, úgy nincs a választásnál jó kerület. Még az egyhangú kerületek urain is mutatkozik némi láz az ötéves mandátummal szemben. Mert hiába, az ördög és a választó sohasem alszik!
A nép kezd kivetkőzni az egyhangúságból, s mikor az egyik képviselő azt hozta fel nemrég a kerületében, hogy reméli, nem lesz ellenjelöltje, nehányan odaszóltak:
– Nem lenne az jó, kérem alássan.
– És ugyan miért? – kérdi a képviselő meghökkenve.
– Mert hát hogy válasszon az ember egyből?
A választási diskurzusok mellé egész csemege a folyosón a népfölkelők hadi élete. Örök derültség kútforrása.
Krausz huszár sántikálva lépeget a terem felé, Abonyi exhuszár mint maródi búsong egy szögletben. Általános szenzációt a Krajtsik huszár esete okoz, aki negyednapra kvietált. (Előre látható, hogy e tizenkét huszárból kevesen látják meg a muszkát.)
Hanem annál vígabban vannak a gyalogosok.
Ők nem fogynak úgy, sőt inkább szaporodnak. Abonyi Emil is átment hozzájuk. Mert ha a huszár be nem válik huszárnak, még mindig lehet belőle gyalogos, de ha a baka be nem válik, abból már nem lehet a világon semmi.
…Most azonban pillantsunk be a tanácsterembe is, ahol a himlőoltásra vonatkozó törvényjavaslatot tárgyalják. A téma nemigen tartja izgatottságban az embereket.
Az ellenzékre nézve merőben hálátlan, csak Herman Ottó marad hű álláspontjához, s azt állítja, hogy a himlőoltás semmit sem használ.
Utána Nendtvich áll fel.
No, ez meg bizonyosan azt fogja mondani, hogy a himlő nem is betegség.
De nem; Nendtvich ez egyszer okosan beszélt. Elmondá, hogy az ő gyermekei (a kedves gyermekeit majd minden beszédében elő szokta hozni Nendtvich apó) be vannak oltva és nem kapták meg a himlőt. Amiből az következik, hogy a beoltás nagy különbséget tesz. Igaz ellenben, hogy némely gyermekek nincsenek beoltva és mégsem kapták meg a himlőt. Amiből az következik, hogy a beoltás nem tesz semmi különbséget.
E kimerítő alapos beszéd által teljesen meginformálódván az ingadozó vélemények, a Ház a Tisza és az Orczy felszólalása után egyhangúlag fogadta el a javaslatot.
De minthogy én sem vagyok doktor, én is igényt tartok hozzászólni utólagosan e tárgyhoz. Szerintem, tisztelt Ház, a himlőoltás a legplauzibilisabb mentőszer, mert a szántóföldön tapasztaljuk, hogy bizonyos vetemény után a következő alkalommal az a vetemény nem terem meg többé ott, ahonnan az előző termés a megfelelő anyagot egy időre kihúzta.
Azazhogy ez mégsem egészen igaz. Mert az ülés végén mihelyst a két függőben levő interpellációra megadták a választ a miniszterek, nyomban két új interpelláció termett.
Az egyik antiszemita interpelláció, a Veres Józsefé, aki a saját nevenapján örömet akart okozni a pártjának, s ellene fordul a Frangepánoknak és Zrínyieknek, már ti. a zsidók csalási szándékból való névváltoztatását kívánja akadályozni.
A másik tisztán választási interpelláció, a Dobránszky Péteré, aki Erdélyt szeretné megszabadítani a bajaitól. És most öt miniszterhez is fordul egyszerre.
Erdélynek tagadhatatlanul sok a baja. De ha Dobránszkytól megszabadul, azzal is kevesebb baja lesz eggyel.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi