A »DUMMHEIT«

Full text search

A »DUMMHEIT«
Catty! Ez a név is maradandó lesz. Még csak néhány óra, s minden Kati közt ő lesz a leghíresebb Catty. Amire bizonyos fokig szükség van, mert éppen nemrég olvastuk egy lapban panaszképp, most a háború előestéjén, hogy az osztrák ármádiának egy híres generálisa sincs.
Hát itt van most már Catty…
Éppen jókor jött a zászlósértéssel.
Mintha csak kötekedő felelet volna a Tisza szombati beszédjére, melyben azon óvatosságnak adott kifejezést, hogy nem akarja kitenni megsértésnek a magyar színeket Párizsban; mintha csak ezt mondaná a gondviselés, az ellenzéki padokra ülvén:
– Védd meg előbb a magyar színeket itthon!
Catty táborszernagy, mint már röviden említettük lapunkban, múlt pénteken délben Trencsénbe érkezett, s itt megszemlélvén az ezredet, egyszersmind laktanya-vizitációt is tartott.
A laktanyán eddig szokásban volt, ha katonai celebritás jött (mint csak nemrég is, Frigyes főherceg látogatásakor), kitűzték a sárga-fekete zászló mellett a magyar nemzeti zászlót is. Mos is úgy volt; de báró Catty táborszernagy a nemzeti zászlót levétette.
Ez a távirati hír érkezett szombaton este Trencsénből, s nehány lapban megjelent.
Ma a Ház ülést tartott, s képviselői körökben nagy méltatlankodást okozott az eset, mely a Jansky-ügy második évfordulójára üt be, nem valami jól megválasztott pillanatban, mert éppen akkor, midőn a nemzet és hadsereg közt még a jó viszony is kevés; valódi melegségre volna szükség.
Lehet, hogy Catty hadtestparancsnok úr csak előlépésre törekszik, s ebben őneki (mert minden ember tudja a maga dolgát) tökéletes igaza lehet, ámbár (magunk közt legyen mondva) várhatott volna még egy kicsit, mert (amint a jelek mutatják) nemsokára másnemű alkalom is nyílik a generálisoknak a kitűnhetésre. (Jansky menthető – ő a béke unalmai közt lépegetett fölfelé a bajtársi kegyelet lajtorjáján.)
Az eset kínos hatást tett a Házban, különösen a szabadelvű párt soraiban, hol a hadsereg részére teljes odaadással raknak nagy terheket a nemzet vállaira, s Visi Imre, a Józsefváros független szellemű képviselője, még az ülés alatt bejegyeztette magát az interpellációs könyvbe. Utána csakhamar Madarász József is interpellációt jelentett be e tárgyban.
De lehetséges az is, hogy csak egyszerű túlbuzgóságból eredő tapintatlanság történt, s nem báró Catty a hibás benne, mert a táborszernagy nyilatkozata – mint biztos forrásból halljuk – már a kormány kezei közt van. S ez a nyilatkozat egy teljes exkuzáció.
A táborszernagy látván a felzászlózott kaszárnyát, csak azt jegyezte volna meg:
– Minek a zászlók a kaszárnyán? Azokat fölösleges kitenni akkor, midőn valaki szolgálati ügyben jön.
S erre valamelyik helybeli tiszt a 71. gyalogezredből levétette a lobogót, amit báró Catty említett nyilatkozatában maga is »Dummheit«-nak minősít, s aminek az illető tiszt nem fog örülni.
Ez volna a Catty excuse-jének veleje, és ez nekünk, magyaroknak elegendő elégtételnek is látszanék (mert elvégre is egy táborszernagyot nem lehet mindjárt nyársra húzatni, ha valami intézkedése rosszul sül el), s talán egy csöpp keserűség sem maradna a szívünkben, ha megint az a véletlenség nem történik a zászlólevételnél, hogy amikor a magyar zászlót levonták a kaszárnya tetejéről, a sárga-feketét ott találták felejteni.
Ez egy kicsit (szintén magunk közt legyen mondva) gyanússá teszi a dolgot.
Úgy látszik, azon a nézeten van a kormány is, hogy a sajnálatraméltó eset nem domborodik még ki elég tisztán és világosan az eddigi részletekből, s úgy hallottuk, hogy mielőtt a kilátásba helyezett interpellációkra megadnák az alkotmányos válaszokat, be fogják várni a Trencsén megyei főispán hivatalos jelentését.
De bármiként dőljön is el ez ügy, ideje volna e címer- és zászlókonfliktusoknak, melyek minduntalan előjönnek (most is van egy másik Horvátországban), s melyek a legalkalmasabb vörös posztó a kölcsönös súrlódásokra, már egyszer véget vetni.
Mert hát valóságos káosz van a címerek és zászlók dolgában, s nem csoda, ha minduntalan történnek kellemetlenségek.
Itt van például mindjárt a sárga-fekete zászló. Hol azt mondják, hogy ezek a »császári ház« színei, hol azt mondják, hogy ezek az osztrák színek. Hogy kinek a zászlaja a sárga-fekete, azt bizonyosan senki sem tudja. A főhadúri zászló középen a fekete kétfejű sassal. (Ennek volna hát helye a kaszárnyán.) Igen, de ha a sasos címer a főhadúri zászló, akkor miért lobog a főhadúr hajóin a magyar és osztrák címerrel összekombinált piros-fehér zászló? Vagy külön vízi és külön szárazföldi zászlói vannak a főhadúrnak?
Nincs az az ember, aki ebben eligazodjék. Hát még abban, hogy mikor melyiket kell kitűzni? Nagy stúdium az, s ezer születendő viszálynak a méhe…
Pedig véglegesen segítene egy egyszerű szabályzat vagy királyi parancs, amelyben kimondatnék, melyik szín és címer kié, mit jelent, melyiket mikor kell használni – de hogy tiszteletben kell tartani valamennyit.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi