I. Történet. A láb alól eltett kapitányról

Full text search

I. Történet. A láb alól eltett kapitányról
Az ellenzéken nagy tetszést aratott ez a rögtönzet, mire Pázmándy még jobban belemélyedt a mesélésbe. Egyre-másra szórta a hajmeresztő, borzalmas történeteket.
Hol volt, hol nem volt, azaz lennie kellett egy kapitánynak, akár az óperenciákon túl, akár az óperenciákon innen, aki ebbe a beszédbe beilleszthető legyen – mint gyanúanyag. Mert gyanúanyag gyűjtésében dolgozunk most.
Ergo, volt egy kapitány.
Ez a kapitány fiatal korában lakatos volt, tehát ez értett legjobban a fegyvergyártáshoz és a puskákhoz. (Lakatosokkal kellett volna kezeltetni a gyárat.)
A kapitány szintén tagja volt a vizsgálóbizottságnak, de bizonyos fokig ez is szamár volt, mert elárulta a miniszter előtt, hogy okos ember.
Látván a puskákat így szólt:
– Ezek bizony tökéletesen jó puskák.
De ez a szó okozta vesztét. Mert meghallotta a miniszter, s a szegény kapitányt negyvennyolc óra alatt eltette láb alól.
Szegény, szerencsétlen kapitány!
Szendrey Gerzson kivette zsebkendőjét és a szemeit törölgette. A karzaton is nem egy szem nedvesedett meg a kapitány sorsán. Egy batisztkendős anyóka különösen kérdezgette a szomszédjait, hogy nem tudjuk-e, milyen halállal sikkasztották el.
S ami a legkegyetlenebb, legszomorúbb vonás volt e hajmeresztő történetben, hogy a gyilkos miniszter nem átallott ezalatt mosolyogni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi