LENGYEL GÉZA: VÉLETLENEK

Full text search

LENGYEL GÉZA: VÉLETLENEK
A katasztrófát megírták az újságok is, a maguk módja szerint. Igaz története így szól.
*
A dolog a falusi verandán kezdődött. Az asztal mellett férfiak ültek, a levegőben szivarfüst szállt, de nem tudott gyűrűvé sűrűsödni, elvitte a hűvösödő szél. Az este még nem volt itt egészen, csak jött. Közeledett és rémített árnyakkal, sötétséggel, rejtelmekkel. Lángok nem gyúltak ki, villamos gömbök nem szálltak vele csatába. A fekete zöld fák, az épület homályosodó tömege, a nyugtalan városi emberek a verandán csendesen megadták magukat.
Nagyon szomorú az ilyen este. A nap frissen, fényözönnel kezdődik.. Az asztalon reggeli párolog, reménységgel eltelve újra kezdődik az élet.
– Szép itt – gondolja az ember – és vár és boldog, hogy ura az életnek. Most itt van, mert levegőt és napsugarat kíván, de elmenekül, mihelyt a hideg szél jön és itt hagyja a bús fákat és az árva falakat. Az este azonban meghozza a nyugtalanító szelet. Mi erőtlenül, fáradtan ülünk és az utolsó vonat már elment. Nem lehet menekülni.
A nyugtalanság, a titokzatos láz egyre közelebb jön és az agyra nehezedik. Ilyenkor támadnak a nehéz félelmek és a kusza rémek.
– Az életünk – mondotta az egyik férfi – túlságosan sok véletlennel van borítva. Én küzdök velük, borzasztóan küzdök, de hiába. Négy falat szeretnék, amely között a teret mindig beláthatom, ahol tudom, mi következik, hogy semmi meg ne lepjen, meg ne rémítsen. De el kell mennem mindennap a bátorító falak közül és minden este szívdobogva, elfúló lélegzettel nyitok be: nem vár-e meglepetés; nincs-e baj?
– Milyen véletlen? Akármilyen kicsi. Egy üzenet, egy levél. A levelek is üldöznek. A dolgomat pontosan elvégzem, az ügyeim naponta egyformán bonyolódnak le, igyekszem minden eseményt megelőzni, nem tartok függőben semmit. És mégis, levelek üldöznek. Két-három napig ha nyugtom van, akkor felcsavarom a villanyt és az asztalon ott terpeszkedik egy otromba boríték. A keserűség önt el ilyenkor. Mit akarnak? Miért hajszolnak? Titokzatos, idegen, ismeretlen levél; soha semmi jót nem rejtett még magában. Ha legkevésbé ártalmas, hát szürke és semmitmondó és közönyös. Ezért az érdektelen üres semmiért kellett a vérnek az agyamba tódulnia, ezért kellett halálosan hosszú percekig remegnem a véletlentől, amely a nyomorult papírdarabok között meghúzódik.
A házigazda mosolygott és a várost okolta.
– Falun – mondotta, – csak jó, természetes véletlentől kell félni. A villámtól, ez néha leüt és a víz olykor áldozatokat követel. A város azonban megrontja az embert, kifinomítja és olyan komplikálttá, olyan sok csavarúvá teszi, hogy két gépész kellene hozzá állandóan.
A fal mellől, egy öblös fonott szék mélyéből megszólalt egy izmos, vállas férfi:
– Én tíz év óta járok vívni, evezni, acéllá edzettem a karomat, szembeszállok öt emberrel is. Gyávaságból lettem atléta. Én a durva formájú véletlentől féltem, attól, hogy megtámadnak, rám törnek, amikor hazafelé megyek. Egész egyszerűen és közönségesen az életemet féltettem. De már azt hittem, hogy rendben vagyok. A karom rettenetes súlyokhoz szokott, velem nem tanácsos kikötni. A tavasszal azután hirtelen abbahagytam minden sportot. Mentem haza szép, langyos, csendes éjjel. Még a csenevész városi fák is illatoztak. Alattuk a padokat az éjszaka hajótöröttei tartották megszállva. Három lépésre voltam az egyik padtól. Valami közömbös alakú fiatalember ült rajta. Szép csendesen felemelte a kezét, a homlokához szorította – mindez nem tűnt fel – és főbe lőtte magát. Ott maradt ülve, a fejéből csendesen szivárgott a vér. Remegtem, féltem, ájuldoztam és nem tudtam szabadulni attól a gondolattól: mért nem bosszulta meg ez az ember a maga tönkre tett életét? Mért nem fordította előbb felém a revolvert, mért nem rántott magával a vak semmibe? Milyen szörnyű elgondolni és milyen rettenetes egyszerűen érthető, hogy aki már elszánta magát és távozik innen, az kiáll előbb az utca sarokra, bevárja a buta sorsot, bevárja a legvirulóbb, legboldogabb embert, aki szépséges asszonyába karol és mielőtt szétzúzná a maga koponyáját, előbb belé ereszt egy golyót.
A vidék elhomályosult már, a sok egybeömlő sötét foltból csak az országút fehérlett ki, ahogy elvonult a veranda előtt. A társalgás élénkebb lett, borzalmas történetek kerültek sorra, fegyver-szerencsétlenségek, vasúti balesetek, összeomlott állványok.
– Szeretem ezeket a témákat – mondotta egyikük. – Amikor az ember felidézi, hívja a bajt, akkor nem jön. Olyankor jön meg, mikor egyetlen idegszálunk sem tart tőle, mikor legmesszebb lévőnek véljük.
Csak a házigazda mosolygott:
– Városiak vagytok, idegesek vagytok. Két hétig maradjatok még itt, vagy maradjatok egyszer végig, télen át, ősztől őszig. Itt megnyugszik a legbomlottabb agyvelő is. Az igaz, hogy egyedül lenni nem szabad és a szükséges női társ tekintetében le kell mondani a vért korbácsoló változatosságról.
A veranda korlátjához ment és lenézett az útra.
Két apró szőke lányka szórta ott lenn a homokot, sikoltozva a gyönyörűségtől. Az apa kiáltott valamit rájuk, gyöngéd és értelmetlen intést és visszafordult a barátaihoz. Nem szólt, csak a mozdulataiból, a tekintetéből olvasták ki a barátai, hogy a családi életet, a tiszta és színtelen asszonyt, a gyereket, az együttes nyugalmat tartja minden lázongó agyvelő, bomló idegrendszer csalhatatlan orvosságának. Megértették és elnézően mosolyogtak.
Azután csend lett. Égő pontok, csendesen szívott szivarok világítottak. A távolból egyhangú berregés hallatszott, amelyre senki sem figyelt. A berregés erősödött, kattogássá vált és feltűnt egy apró fénypont.
– Automobil – mondotta valaki – és néhányan arra fordultak. Közönyösen, gondolatok nélkül nézték a közelgő fénypontot.
Már az alakokat is ki lehetett venni. Egy férfi és egy fiatal nő ült a kormány mellett. Az egyenes, sima úton az asszony kezelte a kormányt. Egyenletes, gyors iramban jött a gép. Szótlanul nézték. Egyszerre a sarokból felugrott az atléta. Ez a váratlan mozdulat felverte a tunya agyvelőket és egyetlen pillanat, mint egy megindított villamos áram közölte mindenkivel, hogy baj van. Felugráltak. Az úton, a homokban ott játszott nevetve, boldogan a két kis gyermek. A gép villámgyorsan jött és még mindig nem történt semmi. Az apa rákiáltott a gyerekekre, meg se mozdultak. Azután a gépre ordított:
– Fékezni, megállni!
Már át is vetette magát a korláton, de az a mérhetetlenül rövid idő, amíg rémült, tétova kiáltozás miatt késett, az elég volt. Előtte elszáguldott a gép és a homokban ott maradt két irtózatos, véres kicsiny tetem.
Zavaros kiáltások hallatszottak. Az apa térdre bukott a borzalmas pillanatban. Iszonyú üvöltés szakadt ki a torkán és az üvöltéssel együtt két velőkig ható csattanás. A revolver csattant, amelyet ugrás közben, szinte öntudatlanul rántott elő a zsebéből.
Az asszonynak, aki a gépet irányította, még a kormányon volt a keze. A test azonban lehanyatlott oldalt és vérsugár tört ki belőle.
Végigöntözte az utat, a gép pedig rohant előre félelmesen.
A két kis holttest körül megzavarodott, félőrült, tehetetlen emberek keringtek. Cselédek jöttek, sírás és asszonyi sikoltozás töltötte be a levegőt. Panaszos állati üvöltözés felelt rá. A vidéket azonban betakarta az este, mintha nem történt volna semmi, mintha békésen, csendben összeborzongva pihennének szárnyai alatt az élők most is, mint előbb, amikor véletlenül egy-két veszendő lélekkel többen voltak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi