I. A nagy Ház

Full text search

I. A nagy Ház
Mikor az Ősz ráismert új és méltó fiára, kiakolbólította őt a Városból, de úgy, hogy a Város lármája még olykor-olykor meg-megcsiklandozhassa jóllakott füleit. Ez az ember nem vándorolt messzire, de közelre sem, ködös volt akkor szeptember-vég s befogadta a Ház, kriptás, különös, nagy épület. S az ember, ki perzselő, nyári asszonyok segítségével lett az Ősz gyámoltja és fia, ujjongott a Házban, gyermekeseket és sokat kacagott.
De hiszen ez a város Budapest volt, az Ősz megtalált fia én voltam, Párizs után és minden után (így hittem), csak a Ház, a Ház nem jut jól az eszembe. Tornyos volt, sok szobájú, a legmagasabb felhők is leszállingóztak a kedvéért s mikor nagy kertjében késői virágokért botorkáltam, egy-egy deres őszi rózsával nagyobb felhő-darabot vittem a szobámba a szobámnál.
Különben is gyönyörű lehetetlenségek közepette éltem, szép elhatározással és határozással, hogy én voltaképpen már nem is élek. Elmaradtak én tőlem Ésaiás női, a fölfuvalkodottak és fölemelt nyakúak, akikért olyan nagy és heves léptekkel és gesztusokkal szaladtam az Ősz karjaiba. Bizony e nyári nők azóta is szemekkel pillognak, ide s tova poroszkálva járnak és lábukkal nagy zengést-bongást csinálnak, de nekem már: nem.
Jó volt ezeket hinni, de (ma már tudom) én csak csaltam akkor magamat s dehogy is a nők után s az ő elhatározásukkal falt be a Ház. Ekkor voltam igazán siheder és eladdig csak azt tudtam az asszonyokról, amit ők tudatni szíveskedtek velem. Az Ősz fia elélt száz embernyi életet a fantázia kiszínezett ál-férfiasságában s valójában kölyök volt, férfiasított kölyök.
A Ház néha elhozott, a Várost hozta ostobán s csömörletes felelésekkel, melyeket akaratom ellenére adott. Én pedig a felhő-ülte Házban azon töprengtem: nem lehetne a tavasz-utói és a nyári nők kezdetét megkeresnem: az ő igazságukat s a magamét. Ők pedig megérkeztek: igazságaink, a drága kezdetek, a nyugtalan, sokféle, vakmerő és fiatal kis leányok. Nem hívtam őket, jöttek, a sorsom zavargatta felém a gyerekeket s talán megérezték vénségemben is a gyermeket, kinek javíthatatlansága jóság.
A köd kedvezett nekünk, rejtegette őket, ha jöttek s apró inasom kémlelésre indult, ha valamelyik távozni készült s igen jó köhécselő jeleket adott lévén szűkmellű és tüdő-csúcs-hurutos. Mégis a kis leányok tudtak egymásról, kérdezősködtek, leskelődtek egymásra és ismeretlenül és csodálatosan szerették egymást.
Tél jött és veszedelem a nagy Házra, valaki a volt asszonyok közül rátalált az Ősz fiára s azután egyszerre fölszállt a köd s közelebb jött a Város. Egyetlen egy látta a kis leányok közül az asszonyt, de soha azután nem jött el a nagy Házba a többi sem. Édes csicsergő, kis madarak, akik egymást szerették, egymásért engem sohase bántottak (honnan s hogyan beszéltek össze?) kiröppentek a nagy Házból, elröpültek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi