Ignotus: A politika mögül • A választójog bukása

Full text search

Ignotus: A politika mögül •
A választójog bukása
A választójogi vitában legérdekesebb a néhány úri konzervatívnak vallomása volt, ki annak idején kormányplatformmá tudta volt emelni a radikális választójogot s most is megmaradt, még a hatalom elvesztése árán is, ennek Vázsonyi-féle fogalmazásánál: hogy őnekik a választójogi radikalizmus a radikalizmus ellen kellett. Az egyik fiatal kegyelmes úr, Pallavicini őrgróf egyenesen fogadkozott, hogy őt ég és föld és tenger választja el a radikalizmustól, s mint idegen úri palánta a magyar történelmi talajban: ennek törvényei szerint lélegzik bizonyos demokráciát. Meg kell nézni ezt a fekete párduc ívású quattrocento figurát, s el kell hinni, hogy csakugyan van születettség s ha van, akkor éppúgy megvan a joga, ha bírja, e szerint s a maga java szerint alakítania a világot, mint van a kérges tenyérnek s a kemény állkapcsának, mint van a pálmának éppúgy, mint a szamártövisnek. Minálunk meg éppen: minálunk megtörtént, hogy a szocializmusnak munkás s a radikalizmusnak polgári legszélsőbb pártjai bizalmuk embereinek személyeiben az úri rendek megszemélyesítőivel megegyeztek olyan választójogban, melyről Pallavicini őrgróf igazsággal a tiszteletreméltó őszinteséggel kijelenti, hogy azért jó, mert valójában nem radikális választójog. Tegyük hozzá, hogy minálunk a radikálisnak született munkások és polgárok e szelídsége annyira megy, hogy még most is, tömegmozgalmaik visszaszoríttatása, közszabadságok megszoríttatása után, mikor már a sértődöttség is bal felé terelhetné őket, megmaradnak e mérsékelt követelés mellett, s teljesen megnyugodnának hosszú időre, ha a Vázsonyi választójoga emelkednék törvényerőre. Hogy' van az, hogy még ennyit sem tudnak elérni? Hogy' van, hogy a történelmi rendek, sőt valójában a polgárság, sőt a tehetős parasztság legnagyobb része sem hajlandó nálunk - mint Andrássyék akarták - az ördögöt Belzebubbal kiűzni s a radikalizmust ezzel a cseppentett csepp liberalizmussal megelőzni?
Nem nehéz meglátni, hogy' van és hogy' volt.
Úgy van és elejétől fogva úgy volt, hogy a radikalizmus éppúgy, mint a liberalizmus a legcsekélyebb bal felé való árnyalat is: e csekély vagy messzebb fokig osztozkodást jelent a monopóliumhoz képest, mellyel ma a történeti rendek s polgári és paraszti klientélájuk az országos birtokukban tartják. Az ember pedig olyan állat, hogy nem szeret adni, keveset éppoly kevéssé, mint sokat vagy mindent, s a keveset éppúgy nem adja oda, ha nem muszáj, mint a sokat s a mindent nem, amíg nem muszáj. A múlt évi júniusi blokk-paktum után a kevésnek, mit némely konzervatív urak megadni hajlandóak lettek volna s amennyivel a született radikálisok megelégedtek volna, talán éppen amiatt, hogy a született radikálisok ezzel a kevéssel megelégedtek, nem alakult ki az a szankciója, hogy muszáj legyen megadni. A hatalmi monopolisták a kevésnek megadásától éppúgy húzódoztak, mint húzódoztak volna a sokétól vagy a mindenétől. Ellenben a született radikálisoknak, mikor követelés gyanánt belenyugodtak a kevésbe, önkéntelen e kevésnek méretei szerint alakult a lendületük, a vágyuk, a hevük, a türelmetlenségük, a támadékonyságuk, az ellenállhatatlanságuk is. Három korona ötven fillérért nem lehet - még annak sem, akinél elkel - oly veszettül harcolni s annyira mindent kockáztatni, mint mondjuk harminc-negyven millióért. Viszont aki ül a pénzén, attól három korona ötven fillért ugyanúgy erőhatalommal lehet csak kiszorítani, mint harminc-negyven milliót.
A jóindulatú konzervatívok bizonyára nem tehetnek róla: de az ő szövetségük, vagy minek nevezzük, többet ártott a mérsékelt választójog ügyének mint ártott volna egy egészen radikálisnak az, ha a rosszindulatú konzervatívokkal együtt ők is ellene fordulnak. Mert ha a született radikálisokat a mérsékelt választójogért vívandó harcuknak taktikájában már eleve is megbágyasztotta e mérséklet: még külön meg is kötötte őket benne az úri szövetségesekre való tekintet. Minthogy az őri szövetségesek az ő radikalizmusukat tisztára csak a mérsékelt választójogi reform talpalatára korlátozták: a született radikálisoknak a harcban egyre arra kellett ügyelniük, hogy tolluk, szuronyuk, karjuk, tőrük és vasvillájuk egy milliméterrel ne menjen túl e talpalat határain, mert különben mindjárt a szövetségesek érzékenységét érné. Nyilvánvaló, hogy így csak sebészkedni lehet, nem pedig háborúskodni - a reakció hétfejű sárkányának így fejeit venni nem lehet, legfeljebb a tyúkszemét lehet kioperálni vagy a szeméről lehet levenni a hályogot, hogy még keményebben vethesse meg a lábát, hogy még világosabban megláthassa, mennyire nem kell tartania semmitől, mennyire bolond volna, ha a kevésben engedne, mikor a sokban, a mindenben azok is őt segítik, kik a kevésben piszkálgatják.
Minderről azonban nemcsak a született radikálisok nem tehettek, de az ő úri barátaik sem. A radikálisok nem, mert a háborús állapot, és amely a mi kis hazánkban a született radikálisokban nem kevésbé erős mint a született urakban, a hazafias érzés eltiltotta őket nagyobb követeléstől s ennek megfelelő olyan nagyobb mozgalomtól, mely az ő számukra éppúgy, mint a haza számára, nagy kockázatokkal járhat. Meg kellett állapodniuk bizonyos keshedt reálpolitikában, melyben mégis legalább egy résével összefoghattak a felettük uralkodó rendeknek. Viszont ez a rész úri nép nem volt köteles többre, mint amennyit vállalt, vagyis arra, hogy a kompromisszumos választójogért becsületesen helytáll, egyébként pedig annál több joggal marad meg konzervatívnak, mert világosan ki is mondta s nem engedett kétséget afelől, hogy a választójogi mérsékelt radikalizmusra a konzervatív világrend megmenthetése kedvéért áll csak rá.
Eddig tehát minden rendben lett volna s eddig a pontig hiba nem terheli, legfeljebb egy szerencsétlen helyzet bágyadtsága teszi vonzóvá úgy a született radikálisokat, mint úri szövetségeseiket.
A baj, a hiba, a bűn, vagy minek nevezzük, e ponton túl kezdődik, s meg kell mondani: a jóindulatú konzervatívokat terhelően, ahol becsületes és minden következést vállaló szótartásuk mellett lelkükben mégis kedvesebb volt előttük a konzervatív világrend, melyet meg akartak menteni, mint a mérsékelt választójogi radikalizmus, melybe ennek fejében belenyugodtak. A választójogi platform s a született radikálisoknak ezzel megszerzett segítsége hatalomba emelte őket - s ettől a perctől fogva ki cselekedve, ki hagyva és tűrve, szinte lázasan fogtak olyan politikába, mely csakis a konzervatív rend megmentésével törődött s egy cseppet sem törődött azzal, hogy e nagy mentőmunka közben milyen esélyek alakulnak a mérsékelt választójogi radikalizmus számára? Pedig radikalizmus, legyen bár még oly mérsékelt, nem állhat meg elszigetelten. Csak rendszer tudja megtartani, sőt megteremteni is - s amely kormányrendszer a bár mérsékelt választójogi radikalizmust komolyan testté akarta válatni, annak mindenestül ilyen bár mérsékelten, de radikális kormányzati rendszernek kellett volna lenni -, radikálisnak minden egyéb tereken, nemcsak a választójogban, radikálisnak minden egyéb emberében, nemcsak a választójogi miniszterében. Ehelyett mi történt? A mérsékelten radikális választójogi reform platformjával s a született radikálisok támogatásával kormányhatalomba jutott történetiek a friss hatalom lázával rakták meg a hivatalokat a maguk embereivel, a törvényeket a maguk felfogásaival, a közszabadságokat a maguk óvatosságaival -, s mialatt a hatalomról leszorult reakciós konzervatívok félrehúzták a harangokat s szólították az embereket talpra, csülökre, kaszára s vasvillára, és siettek megcsinálni a - mint én azokban a napokban elneveztem - preventív ellenforradalmat: a jóindulatú konzervatívok ahelyett, hogy e gonosz komédiával elszántan szálltak volna szembe s kajánságától megvédték volna a szövetséges radikalizmus eszméit, embereit és intézményeit, maguk meg a preventív restaurációval siettek s a radikális szövetségesekhez nem volt egyéb szavuk, s ezek számára nem volt egyéb segítségük, mint folytonos csitítás, hogy: ti csak hallgassatok, ne fészkelődjetek, tűrjetek, várjatok és nyeljetek s ne törődjetek egyébbel, mint a mérsékelten radikális választójoggal! A vége az lett, hogy a preventív restauráció természet szerint s ha nem is akarta, régi erejénél még nagyobb erőre kapatta vissza a preventív ellenforradalmat, s a kettő együtt kötözte kezén-lábán olyan megkötötté a született radikalizmust, hogy nincs ereje tető alá juttatni még a mérsékelt radikalizmusú választójogot sem, nincs még a jóindulatú konzervatívok kedvetlen segítségével sem. A választójog elbukott, de nem ma és nem most, hanem mindjárt kezdetben, múlt esztendő júniusában, mikor az első választójogi kabinetnek legfőbb gondja az volt, hogy a Duna parton vacsorázó ifiurak közül A. legyen-e a főispán és B. a kormánybiztos, vagy B. legyen a főispán és A. a kormánybiztos.
A tanulság ebből - sajnos és nem először - az, hogy a mérséklet politikája ugyan igen szép s egyedül helyes, de úgy látszik csak eredménynek, nem pedig útnak. Úgy látszik, aki bár mérsékelt eredményt, de eredményt akar elérni, annak radikálisat kell követelnie és radikálisan kell járnia utána. A mérsékelt radikális választójogban, úgy látszik, nem megegyezni kellett volna a jókkal, hanem sokkal többnek követelésével kiküzdeni, úgy a rosszaktól, mint a jóktól. A választójog abba bukott bele, hogy többen pártolták, mint amennyien szerették.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi