1911

Full text search

1911
 
Turcsányi Elek: Ady Endre novellái
Nyugat, 1911. évfolyam
A novellaíró Adynak is az az egyik legnagyobb érdeme, ami a lírikusé: a képekben gazdag, színpompás, kifejező és erőteljes nyelv. A költő, mint novellista tragikus magasságban jár, kivételes erejű történeteket ad, amelyek zsenijét nagyszerű világításba helyezik.
 
Fenyő Miksa: Ady Endre
Nyugat, 1911. évfolyam
Széljegyzetek a Vallomások és tanulmányok kötetéhez. A kötet nagy érték. Ragyogó érdekesség, végtelen szellemesség, mély bölcsesség, nemes őszinteség jellemzik. Stílusáról a legnagyobb elragadtatás hangján lehet írni. Vannak lapjai, melyeknek szépségei a költő legszebb verseire emlékeztetnek.
 
Szabó Dezső: A romantikus Ady
Nyugat, 1911. évfolyam
A romantikus vonásokról Ady Endre költészetében. A cikkíró egyúttal óvást emel az ellen, hogy Adyt és Baudelaire-t egymásmellé párosítsák. Utóvégre nem lehetetlen, hogy Ady pályája elején írt egy-két verset Baudelaire hatása alatt, de azért nincs ellentétesebb valami, mint ez a két egyéniség. Baudelaire egyik fő sajátsága bizonyos mesterkéltség és keresett démonkodás, míg Adynál éppen az a spontánság ragad meg, mellyel élete költészetébe szökik. Ebben a tekintetben nálunk csakis Petőfit lehet hozzáhasonlítani. Ady Endre nagy energiaforrást jelent a fiatal magyar generációnak. Titáni vergődései, tragikus víziói, nagy életmohósága hatalmas életszeretetet szuggerálnak. Ezzel a szuggesztív erővel állandó tényezője marad a léleknek. Az ő nyomán több hangulatban, több ritmussal éljük a világot. A szomorú Regnum Marianumban ő az élet szava: merjetek egész életet élni!
 
Névtelen cikkíró: Ady Endre
Révay Nagy Lexikona, 1 kötet.
Budapest, 1911.
Ady Endre életrajzának legfőbb adatai és irányának rövid jellemzése. A jellemzés megemlíti, hogy az új lírai irány a magyar költészet hagyományainak ellenére igyekszik művelni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi