1912.

Full text search

1912.
Névtelen bíráló
Ady Endre: A menekülő élet
Vasárnapi Újság
1912. évfolyam, 15. szám
Ady Endre lírájában az érzés megindult a szemlélődés felé: az ifjúi viharzásokat ebben a kötetben a férfikor csöndesebb fájdalma váltotta föl. A sok füst elszállott tüzéből, a nagy tisztulás végbement. Szavába mind gyakrabban búgnak bele a kálvinista zsoltár hangjai. Egyfelől a magyar rög szeretete, másfelől a bilincseket és megfojtást jelentős hagyományok gyűlölete: ez vívódik lelkében.
(A bírálatot Schöpflin Aladár írta)
 
Rozványi Vilmos
Ady Endre: A menekülő élet
Nyugat, 1912. évfolyam
Ady Endre szabad verselésével új korszakot nyitott a magyar ritmikában. Ösztönös kényszerből öntudatlan művészettel írta strófáit. Ez az intuitív formaművészet különb a régi szabályos mérséklésnél és rímelésnél.
 
Horváth János: Forradalom után
Magyar Figyelő, 1912. évfolyam
A nyugatosok pökhendi nemzetköziségükkel és magyar-fitymálásukkal támasztották a legnagyobb megbotránkozást. Ne tévesszen meg csatazörejük. Nem mindig, s nem okvetlenül egy irodalmi iskola zörög itt, hanem a választójogos, radikális politikai pártnak irodalmi oroszlánbőrbe bújtatott újságíró fiókja. A Nyugat, mint a politikai radikalizmus szövetségese kezdte pályafutását. Hűhója forradalmi volt, igaz, hogy csak vetélten forradalmi. Irodalmi szempontból a nyugatos elnevezés azt az irányt jelenti, melyet keresett, szokatlan, mesterkélt stílusáról rögtön fölismerhetni. A stílusbeli különösségeket hajhásszák.
 
Rusticus: Levél a szerkesztőhöz
Magyar Figyelő, 1912. évfolyam
Néhány észrevétel az előbbi cikkre. Ady Endre állítólagos költészete és a Nyugat irodalma a pöffeszkedő parvenu üres feltűnés-hajhászása, mely joggal számít a félművelt tömeg ízléstelenségére. Ady Endre értelmetlen bombasztjai a lelki anarchiának, az ész és szív ürességének kócos takarója.
(A cikket Tisza István írta)
 
Kemény Simon: Irodalom-politika
Magyar Figyelő, 1912. évfolyam
Vajon Ady Endre forradalmár? Miből áll forradalmisága? Szidja, rúgja hazáját, káromkodik, radikális gondolatokat szed rímbe, hisztériás táncot jár a gazdaság előtt, egyik versciklusában istentagadó, másik könyvében a református zsoltárok hangját imitálja. De mindez csak nem forradalom? Ez a költő nem a forradalmi eszméknek, hanem saját magának agitátora. Addig mozgott, míg vére népszerű és kelendő lett. Költészetében különben a manír a fontos, mert könnyű utánozni, sőt vannak utánzatai, amelyek jobbak, mint az eredeti.
 
Kova Albert: Ady és a biblia
Múlt és Jövő, 1912.
Kikeresi a szembetűnőbb ószövetségi reminiszcenciákat Ady Endre költeményeiből.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi