Az erdő, a mező eltartó ereje

Full text search

Az erdő, a mező eltartó ereje
Még világosabb lesz az adatok összehasonlíthatósága akkor, ha az egyes államok területét sem egységesen vesszük számba, hanem a gazdasági mívelésre való alkalmasságnak megfelelően. Európa területének 19%-a gazdasági szempontból ma hasznavehetetlen terület s legfeljebb annyiban gyakorol mégis hatást a gazdasági fejlődésre, hogy a közlekedést különlegesen nehéz feladatok elé állítja, amelyeknek leküzdése nagyszabású berendezkedéseket kíván s amelyek a közlekedés feladatait legalább egy ötödrésszel növelik.
Az európai szárazföld felületének egy további harmadrészét erdő borítja. Az erdőségek pedig vajmi kis részt vesznek az ember eltartásában. Magyarországon békében, a Szent Korona országaiban, – Horvátország és Szlavónia nélkül, – egy négyszögkilométer szántóföldre és füves területre 23.4 mezőgazdasági kereső esett, – 1920-ban 28, – s ugyanakkor ugyanannyi erdő közvetlenül csak 0.67 erdészeti keresőt tartott el, amihez még 0.42 egységet lehet számítani a fürészüzemek munkásai és alkalmazottai címén. De ha az erdőkből élők közé számítjuk a faipar valamennyi ágazatát is, akkor a fatelítő telepek, a parkettagyárak, a hordógyárak, az asztalosok, a kaptafavágók, az esztergályosok, a hajlított bútorgyárak, a botgyártás, sőt az aranyozó és képkeretező, a faragott áruk készítői, a gyermekjátékok s a faszerszámok és faedények készítői címén is csak 1.05 keresőt találunk, holott ezekben az utóbbi kategóriákban már nemcsak faiparosok vannak, hanem csont, sőt fémiparosok is. Viszont az igaz, hogy nehány munkást a vegyi gyárak létszámából és a papírgyárakéból is ide kellene még venni. 1920-ban ezek az arányszámok természetesen megváltoztak, mert hiszen a fából dolgozó iparágak települése független az erdőségek kiterjedésétől. A kis Magyarországon az erdei munkások aránya 1920-ban 0.62, tehát kevesebb, mint 10 évvel azelőtt volt, ami mutatja, hogy a megmaradt erdőségek nem olyan alkalmasak a kitermelésre, mint azok voltak, amelyeket elvesztettünk; a fűrészgyári munkások arányszáma 0.42-ről 0.62-re növekedett, mert hazai fűrészeink ma is nagy mennyiségű behozott rönköt dolgoznak fel, a többi faiparok munkásainak arányszáma pedig 1.05-ről 3.80-ra növekedett, világos jeléül annak, hogy ezeket már nem szabad az erdőségekkel közvetlen kapcsolatba hoznunk, mert virágzásuk nem függ az erdőségek közelségétől. A közlekedés ma már könnyedén győzi le azt a feladatot, hogy a faipari munkásokat nyersanyagukkal ellássa. Eszerint tehát az erdőkből élő munkássághoz valóban csak az erdei üzemeknek a munkásságát, meg a szénégetőket lehet számítani, a fűrésztelepeket csak részben, ez pedig együtt is elenyészik a többi keresők száma mellett. Nálunk 1920-ban a mezőgazdasági keresőknek is csak 3.9%-át tette, valamennyi keresőnknek pedig csak 2.3%-át.
Németországnak az adatai mindenben megerősítik a mieinket. Ott az 1927. évi népszámlálás szerint egy négyszögkilométernyi erdőre 1.04 erdei munkás és 1.02 fűrésztelepi kereső esik, a többi faipari keresők átlaga itt már 6.1. Azonban ugyanakkor a szántó és a füves területre négyszögkilométerenként 32.7 mezőgazdasági kereső esik. Az erdők eltartó ereje tehát ott a mezőgazdasághoz viszonyítva egytizenhatodrész, valamennyi keresőhöz viszonyítva azonban csak egyötvennegyedrész, mintán ezek a szántó és a füves terület négyszögkilométerjére számítva 108-an vannak.
Nyilvánvaló tehát, hogy a föld és a nép kölcsönös viszonyát akkor ítéljük meg helyesen, ha a szántók, illetve a mezőgazdasági mívelés alatt álló valamennyi területet és a füves területeket vesszük alapul s azt állapítjuk meg, hogy mimódon alakul a sűrűség ezekre vonatkoztatva. Természetes, hogy e két kategória között is nagy különbség van, mert a legelők és a rétek eltartó erejét nem lehet összehasonlítani a szántókkal, a szőlőkkel, vagy a gyümölcsösökkel és a konyhakertekkel. Azonban a modern mezőgazdaságban az állattenyésztés olyan nagy szerephez jutott, hogy e két kategóriát nem választhatjuk el egymástól, mert a mívelés neme maga is összefolyik. Különböző nemzeti jövedelmi számítások szerint az állattenyésztés jövedelme az intenzív mezőgazdasági fokon a szorosanvett mezőgazdaság jövedelmének a felét is meghaladja, sőt egyes esetekben megközelíti annak jövedelmét. Ennek pedig a füves területek a mai európai mezőgazdasági termelési és tenyésztési rendszerben igen fontos feltételei.
Az európai államoknak ugyanazt a három csoportját véve alapul, amelyet az előbb megkülönböztettünk, a legalacsonyabb gazdasági fokon álló csoportban a mezőgazdasági területekre (vagyis a mívelt és a füves területekre együtt) vonatkoztatva, a népsűrűség négyszögkilométerenként 74, a második, középső fokon 93 s a harmadik, legmagasabb fokon 163. Így tehát a belső kapcsolat még élesebben megmutatkozik.
Döntő bizonysága azonban e kapcsolatnak az, hogy a mezőgazdasági területek arányában külön számított mezőgazdasági kereső népesség és a többi kereső népesség megoszlása is ugyanezt igazolja. A legalacsonyabb fokon álló államokban ugyanis egy négyszögkilométernyi mezőgazdasági területre 30 mezőgazdasági kereső és 8 másféle (iparos, kereskedő, közigazgatási és egyéb) kereső esik a középső fokon 23 mezőgazdasági kereső és 20 másféle, a legfelső fokon pedig 22.6 mezőgazdasági kereső, ami csak egy árnyalattal kevesebb a középső fokon talált átlagnál, de itt a másféle keresők száma már 53-ra nő. A legalacsonyabb fokon 100 mezőgazdasági keresőre 26.6 másféle kereső, a középső fokon 87, a felső fokon 234 esik.
Átlagosan tehát világosan áll előttünk a gazdasági fejlődés szabálya: a mezőgazdasági közvetlen keresők arányos apasztása és ezzel egyidejüen a többi keresők számának olyan rohamos megduzzasztása, amely a mezőgazdasági keresők arányának hanyatlását sokszorosan meghaladja. Így fejlődik a világ a munkaerők foglalkoztatása szempontjából: a gazdasági élet fokozatosan elszakad a földtől és az emberi foglalkozásalapjai a földhöz viszonyítva felfordított piramis formájában szélesednek.
A földmívelés foglalkoztató képessége sokkal szűkebb határok között mozog, mint a többi foglalkozásoké.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi