Rangsor-kísérlet

Full text search

Rangsor-kísérlet
A mezőgazdasági keresők átlaga a mezőgazdasági terület négyszögkilométerére számítva, nem ér el tizet Angliában, huszon alul marad Észt-, Spanyol-, Franciaországban, Svájcban, Norvégiában, Dániában és Svédországban; húsz és harminc között van – ez a leggazdagabb csoport, – Finnországban, Litvániában, Lettországban, Magyarországon Portugáliában, Görög-, Franciaországban, Csehszlovákiában, Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban. Harmic és negyven között van Oroszországban és Németországban, negyvenen felül a régi Romániában, Lengyelországban és Olaszországban s ötvenen felül Bulgáriában. Ez az elrendeződés meglepő abból a szempontból, hogy a mívelt területre eső munkáslétszám nincs közvetlen kapcsolatban a mívelés intenzításával. A régi Románia és Lengyelország egy fokon állanak ebben a tekintetben Olaszországgal, Oroszország pedig Németországgal. Az észtek, spanyolok írek és Svájc csak kevéssel maradnak el Dániától, amellyel együtt a legkevesebb munkással dolgoztató mezőgazdasági államok közé sorakoznak, s Magyarország, Finnország, Litvánia, Lettország, Portugália, Görögország, a franciák, Csehszlovákia, Ausztria, valamennyien körülbelül egy kategóriába esnek Hollandiával és Belgiummal, a világnak talán legintenzívebben dolgozó mezőgazdasági kultúráju államaival. Ezt a tarkaságot nyilván csak azzal magyarázhatjuk, hogy a gépi kultúra előrehaladásával a mezőgazdasági munkának mind nagyobb hányadát végzik el a gyárakban, – mezőgazdasági gépgyártás, szerszámgyártás, műtrágyagyártás és az iparágak egész sora, – s mind kevesebbet kell kint a földeken végezni. De viszont Bulgária példája, amelyben a legtöbb élő kéz foglalkozik a földek megmunkálásával, azt mutatja, hogy az ember ebben a tekintetben is szuverén, nincs szabályokhoz kötve, a megmunkálásnak más nemeit is kifejlesztheti s az emberi munkaerő foglalkoztatása tekintetében a közvetlen földmunkával kapcsolatban is új lehetőségeket tud feltárni. A bolgár-kertészet magas szinvonala igazolja, hogy a fejlődésnek ez az útja nincs még lezárva és nem is vezet rosszabb eredményekre, mint a gazdasági kultúra többi ágai. De ez ma csak kivétel. A szabály a jelek szerint az hogy a föld munkáját is lehetőleg a városokban végezzük el. Ez felel meg a gazdasági értelemben iskolázott modern ember uniformisos gondolkozásának (amelynek az úgynevezett kapitalizmus nem oka, hanem kifejezése).
A többi munkaerőkben való gazdagság már az államok gazdasági fejlettségét is jelzi. A sor itt sem teljesen ment a meglepetésektől, nincs iskolai módon előre meghatározva, ami arra vall, hogy a gazdasági fejlettség ismertető jeleit még nem rendszereztük véglegesen. Alulról felfelé haladva a sorrend ez: (zárójelben a négyszögkilométernyi szántóterületre és füves területre eső nem mezőgazdasági keresők átlagszáma): Szovjetköztársaságok 6, Litvánia és Észtország 7, Lettország, a régi Románia és Spanyolország 10, a Szabad Ír Állam 11, Finnország 12, Bulgária 13, Lengyelország 14, Portugália 19, Görög- és Svédország 20, Magyarország 21, Dánia 27, Norvégia 30, Olaszország 34, Franciaország 35 és Csehszlovákia 36, Luxemburg 43, Ausztria 49, Svédország 54, Németország 75, Anglia 92, Hollandia 94, Belgium 104.
Ez a számsor és az államoknak ez a felsorakoztatása nyilvánvalóan mutatja, hogy az államok gazdasági virágzása egyenes arányban nő azoknak a dolgozóknak az arányszámával, akik a mezőgazdaságon kívül dolgoznak. A közgazdasági gondolkozás kezdő fokainak megállapítása szerint az államok jólétének alapja a mezőgazdaság és ezt a tételt túlgyakran halljuk ma is, mivel az átlagos gazdasági gondolkodás még primitív fokon áll. Azonban anélkül, hogy ennek a mívelési ágnak a jelentőségét el akarnók vitatni, kétségtelen, hogy ezt a tételt a gazdasági fejlődés és a gazdasági elmélet magasabb fokainak megfelelően kell fogalmaznunk.
Úgylátszik hogy a mezőgazdaságnak csak az alacsony gazdasági fokon van determináló jelentősége, magasabb fokokon azonban járulékos természetűvé válik. Megfelel ez annak a fejlődési iránynak, amely szerint a primitív népek egyetlen foglalkozása, az élelmiszer előteremtése, – mérsékelt égőv alatt, mert az exotikus égöv alatt a primitív népeknek alig is van foglalkozásuk, ha az élelmiszerek bősége felmenti őket a rendszeres élelmiszertermelő tevékenység alól, – magasabb fokokon azonban az élelmezési kérdés csak egyik probléma a sok közül. Ez is már arra figyelmeztet bennünket, hogy az emberi jólétnek nem a föld az alapja, hanem az emberi munka, amely bizonyos mértékig ura a földnek és a környezetnek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi