CSERNÁK ÁRPÁD: A CSENGETTYÜSLÁNY

Full text search

CSERNÁK ÁRPÁD: A CSENGETTYÜSLÁNY
– Böske, kelj már! – kiáltott rikácsoló, tompa hangon az anyja, akit már hónapokkal ezelőtt ágyba vert a tüdővész. Aztán a gyufa után tapogatott az ágy melletti széken és meggyújtotta az olvadástól elformátlanodott gyertyavéget. Amint mozgott, a rozoga, régi ágy recsegett, ropogott, majdhogy szétmálott. A három szurtos gyermek ott a lábánál, nyöszörögve jobbra-balra fordult, de csak tovább aludtak szegények. Görcsösen egymásba kapaszkodva aludtak, mintha kétségbeesetten féltenék az álmukat, ami oly jó és szép.
– Böske, kelj már! Itt az idő!
– Jóvan… jóvan…!
Végignyújtózott a vackán. A mocskos szalmazsák ott a földön – amelyben már alig volt szalma – úgy húzta, melengette vézna testét. Úgy sajnálta otthagyni a csíkos, rég kiöntött kávétól foltos vánkost. Még egy kicsit magára húzta a pokrócot, aztán, hogy az anyja már vagy hatodszor kiáltott, felkelt. Megdörzsölte szemeit, gyér, színtelen haját hátratúrta kezeivel, aztán lemászott a szalmazsákról és a cipőit kereste. Aszott, vánnyadt teste remegett a fázástól s amint ott térdelt a földön, a sovány karok, a kiálló lapockacsontok, a rongyos inge szakadásain át látható aszott combok, alig tizenöt esztendősnek mutatták, pedig már elmult tizennyolc is.
Amikor a cipőit befűzte jó erős spárgával, felállt és magára szedte szürke rongyait. Ott a széken, a gyertya mellett volt egy darab kenyér, két fej hagyma és egy fületlen findzsában zsír. Megkent egy darab kenyeret, hagymát tisztított hozzá és mohón enni kezdett. Harapására, csámcsogására, az evés zajára, a három szurtos gyermek is megmozdult ott a lábnál és enni kért. Az egyik fiú odanyúlt a székre, elvette a kenyeret, meg a még ott levő hagymát és sietve harapdálta. A másik kettő is odanyúlt, de már nem volt se kenyér, se hagyma, csak a findzsa fenekén zsír. Méregbe jöttek.
– Nekem is aggyál! – sivalkodtak.
A kenyérevő mindegyiknek a markába nyomott egy darabkát.
– Még aggyá! te ronda! Nézze mama, mind megzabálja!
– Ne ordítsatok! – förmedt rájuk az anyjuk. – Majd zabálhattok még! Nem érted? – szólt ingerülten a legkisebbre és mérgesen oldalba rúgta a pokróc alatt.
Csönd lett. Újra elnyomta őket az álom.
Böske már nem hallotta ezt a veszekedést. Még ezelőtt kilépett a házból. Hóna alá csapta a nagy, szeplős csengőt és sietve ment a telep felé. A telep messze volt még, sietnie kellett.
A külvárosi utcák még egészen sötétek voltak. A téli hajnal feketén ébredt. Hó sem fehérlett sehol. Nappal lehullt, elolvadt sárrá és az éjszaka alatt keményre fagyott. Hideg, metsző szél süvített és a rongyos házikók laza ablakai meg-megrázkódtak. Itt-ott egy-egy kitárt kapu fájdalmas nyikorgással becsapódott és a környék éhes ebei jajgatva tépték láncaikat.
Fázott. Összefogta nyakán a barna kendőt, hogy a száját is elfödte és meleg lélegzetével melengette magát.
Valami jóleső, boldog érzés volt a lelkében, mikor arra gondolt, hogy ma szombat van. Elhatározta, hogy ha megkapja a fizetését, a drogériában vesz magának egy darab szagos szappant, meg egy csonthajtűt. Aztán este jól megfürdik a teknőben a tűz mellett, kimossa az ingét abban a szagosszappanos vízben, aztán odateríti a kályha mellé egy székre és lefekszik. Másnap, vasárnap: későn fog felkelni, legalább is kilenc órakor, addigra már az ing is száraz lesz. Ebédre valami jót fog főzni, mondjuk paprikáskrumplit kolbásszal és estefelé majd el fog menni a szomszéd Annussal moziba.
Így tervezte. S mintha siettetni akarta volna terve megvalósulását, meggyorsította lépteit.
Öt óra lehetett, amikor a telepre ért. Már ott javában folyt a reggeli munka. Az egyenruhás, számozott emberek lomhán mozogtak a lovak, kocsik és talyigák körül.
A nagybajszú felügyelő, aki mérgesen és ordítva osztogatta parancsait, tudtára adta, hogy az ő kocsisa, a Józsi bácsi, tifusz betegségbe esett és beszállították a járványkórházba. S a Józsi bácsi helyett a Szabó Danival fog menni.
Böske sírva fakadt. Nagyon szerette Józsi bácsit, az ősz szemetest, akivel már három éve együtt dolgozott.
– Na, indulj Bözsi! – szólt a felügyelő. – Szabó Dani már befogott!
Szabó Dani fiatal, magas legény volt. Mindig jókedvüen, fütyörészve ült a bakon, sohse búsult, sohse kesergett. Szerette a bort, meg a menyecskéket, mással nem igen törődött. Nem bánta, ha szidták, ha a munkáját kritizálták, semmi sem hozta ki a sodrából. Beletörődött nyomorult szolgaéletébe és boldog volt. Mikor Bözsit meglátta, feléje kiáltott:
– Na Bözsi, te vagy az én párom!
– Szegény Józsi bácsi! – szólt Böske.
– Szegény a fene! – felelte Dani. – Jó dóga van ott a kórházban! Alhat amennyit akar, aztán meg fürödhet! Jobb dolga van, mint Szent Péternek!
Már világosodott. A láthatár szélén éles, fehér csík húzódott, ami ketté vágta a sötétséget. A lovak lomhán, pofájukat lógatva lépegettek a fagyos úton, olykor-olykor fújtak egyet s ilyenkor megtágult orrlikaikból meleg pára szállott.
Még minden csendes volt körülöttük. Mikor az Üllői-utra értek, kopott, hajlott hátu emberekkel találkoztak, akik munkába siettek valamelyik távoli, kültelki gyárba és korán kellett elindulniok, hogy gyalogszerrel pontos időre beérjenek.
Beljebb már, a széles, hosszú út büszke palotái még aludtak. Csukottak voltak és titkolózók, mintha esküt tettek volna, hogy hallgatni fognak mindarról, amit tudnak.
Hét óra lehetett, amikor megérkeztek az ő kerületükbe. Bözsi leszállt a bakról és a kocsi előtt becsöngetett minden kapu alá.
Előkerültek a viceházmesterek, nagy, szeméttel megrakott kosarakat cipeltek a kapuk elé és Dani megkezdte a munkát. Gyorsan, egymásután hajigálta be a kocsiba a kosarak tartalmát, közben fütyürészett és káromkodott. Egyik ház után jött a másik, egyik utca után a másik utca.
Egész belemelegedett a munkába. Arca verejtékes volt és piszkos. A szemét finom pora beszórta szemét, fülét és tüdejét. Néha-néha nagy fekete csomót köpött a járdára.
Délutánra megtelt a nagygyomrú kocsi. Készen voltak. Bözsi egész megdermedt. Neki nem volt melege. Fagyos kezeivel fáradtan rázta a kopott csengőt, mint egy álomkóros és a csengő közönyös, hideg hangon jelentette, hogy itt a szemetes.
– Na, gyere Bözsi, – szólt Dani leszállva a bakról, – gyere – és a pálinkamérés felé bökött nagy, mocskos kezével. Bözsi utána ment.
Beléptek. Itt émelyítő szag terjengett, de meleg volt.
– Kétszer féldecit! – kiáltott Dani és a pultra vágta a bugyellárisát, amit még a mult évben a szemétben talált.
A csapos két pohár rumot tett elibök.
– Na, igyá, Bözsi! Ne vacogj!
Bözsi fagyos kezei alig tudták megfogni a poharat.
Megitták.
Dani mégegyszer rendelt.
– Repetir! – kiáltott.
Bözsi vonakodott, de aztán mégis megitta. Dani még két pohárral ivott.
Dani szédülve ült a bakra, de azért nevetett. Bözsi azt képzelte, hogy nyár van, mert nagyon melege volt.
– Látod grófkisasszony, ez a Stefánia-út milyen csámpás!? – röhögött Dani. – Látod grófkisasszony, a gerófok nem is olyan nagy urak!
Vihogva ültek egymás mellett. A járókelők utánuk néztek. Az öreg lovak is tántorogtak, mert Dani azt képzelve, hogy a Stefánia-úton sétakocsikázik, alaposan rángatta a gyeplőt.
– Marha! – kiáltott feléje egy fiakkeros, aki majdnem összeütközött vele. – Marha! Nem tud hajtani?!
– Látod grófkisasszony, mekkorákat köszönnek nekem? – vigyorgott Dani és bele-belecsípett Bözsi arcába. – Látod grófkisasszony, aki úr, az úr! Mi? He-he-he…!
Bözsi is kuncogott erőtlen hangján.
Így értek haza. Már sötét volt, amikor Dani a főgyűjtő előtt megállította a lovakat. Itt egész szeméthegy tornyosult. A lerakodás könnyen ment.
A telep kihalt volt és néptelen, mert az emberek mind a pénztár körül tolongtak, várva a fizetés idejét.
– Hová méssz Bözsi? – kiáltott Dani a lány után, aki támolyogva távolodott tőle a ködös homályba.
– Pénzér megyek!
– Ráérsz még! Úgyis sokan vannak! Gyere, mondok valamit!
– Á, hideg van.
– Nem gyüsz?
– Nem!…
Dani utána iramodott és megkapta. Bözsi ellenkezett, a karjaival hadonászott. Dani röhögve játszott vele. Belecsípett, csiklandozta, tapogatta. Aztán megkapta és vitte hátra a főgyüjtő felé. És a ködbeborult este csöndjében ott csókolta, ott hancuroztak, hemperegtek a nagy szemét- és hulladék-halmok között, ami a nagyvárosból összegyűlt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi