Móricz Zsigmond: AZ ŐSPARASZT • Hegedüs Loránt könyve gróf Széchenyi Istvánról

Full text search

Móricz Zsigmond: AZ ŐSPARASZT
Hegedüs Loránt könyve gróf Széchenyi Istvánról
Titokzatos könyv egy titokzatos emberről.
A könyv zseniális portré, amely több, mint zseniális: okos. Olyan, mint az, akit ábrázol. Hegedüs Loránt, közéletünknek e kiváló egyénisége most az egyszer megtalálta a témát, amely egész lelkét s egész idegrendszerét tökéletesen betöltötte.
Regényírónak kell megírni ezt az életet, de nem regénynek. Regényírónak kell hozzányúlni, mert a regény az egyetlen igazság-kereső műfaj, s nem histórikusnak, mert a história-írás a maga történelmi szemléletével az egyént csak egy-szereplőnek tekinti a végtelen áramlatban s így kénytelen kelletlen hamissá és merevvé válik, mihelyt az egyén lelkiségéhez nyúl. Itt regényíró az író. Lelke legmélyén s minden érzékével s erejével az. Csak elragadtatással tudok beszélni erről a könyvről, amely, azt hiszem, a legnagyobb magyar életrajz. Emlékezetes, hogy van megírva Deák Ferenc élete (Ferenczi Zoltán), szárazon és kegyetlen korlátoltsággal, unalommal és leíró politikai helyzetek végtelen szóáradatával: itt viszont minden él, s mindenki ragyogó varázstükörben lobban fel. (Nem is jelent ez meg az Akadémia kiadásában.)
Hegedüs Loránt a Széchenyi-problemát keresi s megtalálja magában Széchenyiben. Megleli az eredetet, a lelki gyökereket, a fejlődés különös és bámulatos halmazállapotait s a Nagy Munka végzetszerű indulatban születő egész légkörét.
A kép, amelyben a legnagyobb magyart érzékelteti, a tűzhányóhegy, amely lávát lövell s amely megéri azt a késői kort is, mikor a láva megfagy az oldalán.
Megleli a földalatti tűz fészkét, amint rájön, hogy Széchenyi István voltaképen Szabó István, a parasztivadék. Alább a könyvnek azt a fejezetét közöljük, hogy kétszáz év előtt szécsényi lakos Szabó Márton, a nemtelen földmíves, nyolc gyermekével hogy nyer nemességet 1629-ben (Bethlen Gábor halála évében). Pompásan mutatja meg a birtokszerző első, még parasztsorsban született s 33 éves koráig abban élt Széchenyi György esztergomi prímás, – arcra valóban egy Széchenyi István ős, – remek jelenségét s benne. az az alapérzés marad, hogy az egész történelmi kétszáz év alatt ez a parasztvér geiziroz a Széchenyiekben s jut roppant vulkáni kitörésben életre gróf Széchenyi Istvánban. A munka legerősebb iránya, sugárvezetése éppen az, hogy a nagy mágnásban, egész fizikai s lelki és szellemiségi tartalmában s konstrukciójában ezt a paraszt őserőt látja és érezteti.
Másik nagy és vezérlő gondolata, hogy letörli Széchenyiről a mult század vége felé ráruházott elmebajnak minden tünetét. Grünwald Béla a maga korában azt a meglepő s elfogadottá vált hipotézist állította fel, hogy Széchenyi egész életén át gondosan titkolt őrültségben, fizikai betegségben szenvedett s csak ezzel lehet magyarázni szertelenségét, megfoghatatlanságát, politikájának, csodálatosan szökellő s következetlen rohamait. Hegedüs Loránt után lehetetlen ezt a beállítást fenntartani. Itt valóban minden nemcsak épelmével történt, mind a halálos puskalövésig, de példája a lelki tisztaságnak és fiziológiai megbántottságnélküli életnek minden, amit ez a nagy ember véghezvitt. Ha terheltsége volt, mert volt, az műszerekkel le nem mérhető, az a zseni kórállapota, amely hasonlatos, ha poéta, ha muzsikus, ha művész valaki. Széchenyi István a zseni orvosi mintája lehet, de ez nem nagyobb betegség, mint mindenkié, aki kilendült valaha a nyárspolgári otthon határaiból, bár hiszen a legkisebb körben is él és élhet ugyanilyen exaltáltságú egyén, anélkül, hogy joga volna a betegségre s beszámíthatatlanságra hivatkozni, közönséges méretekkel meg nem fejthető tetteiben. Voltaképen minden emberben van őrült vonás, őrületre hajlamosság: ha megvizsgálod az embert a regényíró szemeivel, kivétel nélkül mindenki őrült.
Gróf Széchenyi István egész életén át s minden tettében folyton érezhető valami olyan felfűtöttség, amit nem nevez normálisnak a közfelfogás. Hegedüs Loránt nagyszerűen vezet rá, hogy ez származhatott egyfelől a paraszt ősi vér évezredes mélységéből s a kétszáz év alatt szakadatlan folyó főúri beházasodások vér és lélek keresztezéséből: azonban sohasem jutott odáig, hogy orvosilag konstatálható öntudatlan beteg állapotot, a szellemi folytonosság kihagyását mutathatná ki bárki is.
Széchenyi ideg-élete és különösen egész szellemisége a normálison messze túllendülő volt. Zseni volt. A legtisztább s a legmagasabb zseni. Lángész, amely boldogtalanul élte le életét, de a boldogságnak olyan halmozása közepett, ami szintén a kivételes jelenségek tulajdona.
Minden ember számtalan énből tevődik össze. Széchenyiben az «én» tömeg harca az, amit Hegedüs Loránt felfedezett és feltár. A munka legnagyobb erőfeszítése ezeknek az én-eknek egymással s az egész egyéniséggel való harca s vívódásai megismerésére irányul. Csúcspontra ér, mikor a másik gigásszal, Kossuthtal való szembekerülést érzékelteti. Az igazi zseni képtelen egy másikat megérteni: benne a Kossuth elleni harc az önmagával való titáni viaskodás. Pompás igazolása ennek, hogy mikor a forradalom kezdetén eltörik a pálca, összeomlik az önuralom ebben a nagy emberben, új eszméletre érése után semmi nem marad benne Kossuth ellen: csak önmaga ellen.
Széchenyi túlzott mindenben, de különösen túlzott szexuális izgalmaiban. Élete első fele erotikai forrásban telik el. A kor szellemében egyaránt tombolt a nyers és állati kielégülés utáni vágyban s a romantikus ideális lelki szerelem ábrándjaiban. Nagyon szép, hogy Hegedüs Loránt letisztítja a Carolina komplexumról a közszájon forgó nemtelen pletykát azzal, hogy kimutatja, hogy Carolina tüdővészben halt meg, mert még én húsz év előtt öreg akadémikusoktól folyton azt a gyanút hallottam emlegetni, hogy neki súlyosabb oka volt a vezeklésre. Nyiltan beszéltek az általa alapított Akadémián arról, hogy Carolina az ő szerelmi féktelenségeinek áldozata volt s ezért nem nyugodhatott meg soha az önvád marcangolásától. Holott csupán lelki és morális és ethikai gyötrelmeknek áldozata volt ebben a ránézve végzetes, de valószínűleg mindig megnyugtató tépelődéseiben. Még hatvanéves korában, boldog házassága mindent elcsitító és humustermő távolában is véres élénkséggel szenvedte az ifjúkor riadalmának késői poklát.
Mélységet tár fel ez a könyv a Crescence-probléma vizsgálatában. Tizenkét évig egyforma, csúcsokon-rohanó ragyogó vagy viharzó felhőzetben élte a távoli s elérhetetlen ideál utáni s minden energiáját a legmagasabbra hevítő áloméletét s a házasságban eléri az eltávolodást: a «leszikkadás, lehülés, elkérgesedés» emberi folyamatát.
Harmadik főindíték ebben az életben a sértett ambició kérdése. Ennek a fantáziának s ennek az életakarásnak minden kevés. Huszonkétéves korában, mint fiatal főhadnagy ő volt az, aki kellő pillanatban csatára szólítja Blüchert és aktív fellépésével Bernadottét s ezzel Napoleon sorsát eldöntötte. Mit hozhatott az élet, ami szenzációban túlszárnyalja ezt a véletlen szerencsés és önérzetet termő emléket? … Nagyurak előszobájában várakozni? … Egy ilyen várakozás miatt már végletekbe szédül és rombadönti karrierjét. Ez az egyéniség az, aki inkább akar a Tisza partján első lenni, mint a császárvárosban századik. De második soha… Így kerül Debrecenbe huszárnak s így fedezi fel magának Londonban a magyar elmaradott és parasztvére tudatlan sejtésében neki mindennél kedvesebb és szentebb magyar fajt, hogy prófétának álljon elé… Így törik el ennek az európai jelenségnek internacionális lehetősége: s lesz egy kicsiny ország helyi nagysága, csillaga, vörös fényben úszó Mercuriusa. Nem is Marsa, csak a Tisza szabályozója, a Lánchíd építője, az iparosodás és kereskedésbeli előmenetel fantasztikus előharcosa. Itt is a futár, aki harcra szólítja a nagy erőket s a harcot nem ő vívja meg… És nem ő aratja le a dicsőséget…
A legtragikusabb jelenség az egész magyar históriában. Aki mindig százszor többet vállalt magára, mint amit megbírhatott egy emberi élettel.
A Hegedüs Loránt könyvének még egy érdeme van, az, hogy tisztán s objektíve megmutatja a főúri világ diabolikus szerepét a mult század elejének politikai életében. Akkor volt ez a földbirtok-tulajdon által a legmagasabb hatalmi jogkörhöz jutott osztály legintenzívebb. A bécsi kongresszus szereplői, egy nemzetközi konglomerátum, valósággal pletyka-alapon döntött az egyének s a néptömegek sorsa felett. Széchenyi is beleesett a szolgai megalázkodásra berendezkedett társaság útjába s valósággal kiszekirozták körükből s belehajszolták az ellenszegülésbe. Forradalmárt csináltak a főúrból, aki különös egyénisége folytán sohase szerette s végül megutálta a léhaságnak ezt a vidám mocsarát. Érték-e a következő nemzedékre, ha vagyon biztonságában helyezi el az ember az ivadékait? Ha a nagy vagyon élvezőit, az örökölt vagyon kényelemben és örök szórakozásban zsibongóit látjuk, kénytelenek vagyunk arra gondolni, hogy a bőséges pénzözön megrontja a jellemeket, az erkölcsöket és mindenesetre a munkakészséget. Hegedüs Loránt itt most polgári egyszerűséggel mutatja ki, hogy kétszáz év még nem elég nagy idő arra, hogy a parasztvér erejét s átütő tüzét felolvassza a mágnáscsaládokkal való összeházasodás. Mikor a Széchenyi-probléma «belső szövettani kialakulásáról górcsövi képet ad», egyformán megtalálja benne a «főúri vonást» s az azzal járó osztályöntudatot, mint politikai jellemének állandó vonását», – de azt is, hogy «benne a legmélyebb geológiai rétegből felrobbant ősparaszt is megmaradt, bár fölébe került a kihültebb nemzedékek arisztokratikus rétege».
«Az a sokrétegű én, kit együttesen Széchenyi Istvánnak hívnak, egymaga magyar nemzedékek százados összeütközéseit vergődi keresztül. Szabó-Széchenyi Márton földkereső paraszt s minden robotos őse végzetes birkózásra kél az «első vázlattal», gróf Széchenyi Ferenc nagy udvari főméltósággal s annak minden arisztokratikus vérével.»
Bizonyos, hogy Széchenyi István egymaga igazolta és elfeledtette az emlékezet ítélőszéke előtt osztályának százados létezését. Ezt a léleknek egy olyan héroszi erőfeszítésével, szociális érzésének olyan váratlan izzásával érte el, amit neki soha meghálálni a saját osztálya és soha megköszönni mindazok a rétegek, amelyeknek felszabadítására tört, mással nem tudja, mint hogy megismeri igaz életét.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi