I. Várkonyi Nándor

Full text search

I. Várkonyi Nándor
Meglehetősen kemény és terebélyes a fa, amelybe Kenyeres a fejszéjét belevágta, de erre csak akkor jön rá az ember, amikor végigolvasta a könyvet. A cím nem árul el mindent, inkább csak annyit mond, hogy sok az ismeretlen dolog az irodalom rejtettebb életében s hogy ezeknek felkutatására indul a szerző. Örömmel látjuk, hogy a könyv eredetileg az ifjúság számára készült, vagyis irodalom-didaktikai munka van a kezünkben, mert az effélére a felnőtteknek legalább is akkora szükségük van, mint az ifjúságnak. Szívesen belenyugszunk az oktató modorba, az élénkítő példázatokba, a dramatizált magyarázatokba stb., mert ha nem is egészen a mi szájunk íze szerint valók, a tanulók érdeklődését nyílván épp ezekkel lehet a legjobban megfogni.
Mik tehát a rejtelmek? A rejtelmek közé akkor bonyolódik a szerző, amikor az irodalmat életműködése közben, in functione akarja megragadni, születésén, növekedésén és hatásán keresztül magyarázni, egyszóval mintegy az irodalom élettanát kívánja nyujtani. A poétikák és retorikák leltározó, a kész anyagot az anyagszerűség elvei szerint rendszerező osztályozása helyett genetikusan, belülről kifelé haladva építi fel az irodalom ismerettárát; az anyag belső törvényeihez igazodik, fogalmat ad róla, hogy az irodalom szerves valami s ennek a szervezetnek a leírására törekszik.
Már maga ez az alapvetés is jelentős eredmény voltaképpen: meg kellett látni s alkalmazását végrehajtani. Vele az irodalombölcselet forrásvidékét közelítette meg s csak sajnálhatjuk, hogy a tárgy bővebb kifejtést nem engedett. Ha az olvasó nem is veszi észre a rejtett iránytű vezetését, a szerző igen jól tudja, milyen vidéken jár: «Ha ráfogom, hogy egy irodalomfilozófiai rendszer körvonalait rejtettem bele, talán elnézik regényes fordulatait és iskolás magyarázatait,» – mondja a könyvhöz fűzött nyilatkozatában. Természetes, hogy a «szakirányú» olvasót éppen ez a keret érdekli legjobban, lévén ez mindennemű irodalom-magyarázatnak legfogasabb, alapvető problémája. A szerző, gondolatmenetének logikája szerint, célszerűen használja, váltogatja a rendszerezésre alkalmas szempontokat: a genetikus, lélektani, «közösségi» (általános emberi), történeti, műfaji s végül a szorosan esztétikai tényezőket s szemmel láthatólag a genetikaira helyezi a legnagyobb nyomatékot. Hogy helyesen teszi-e, ez volna a fő rendszer-kérdés. A felsorolható mozzanatok mind egy organikusan épülő értéklétrán foglalnak helyet s az irodalom-filozófia legfogasabb kérdése éppen az, hogy miben áll ezeknek a viszonya egymáshoz? Ha az idegen példákat nézzük, láthatjuk, hogy Ermatingerék, Werner Mahrholz stb. kísérletezései mennyire képtelenek megbirkózni evvel a feladattal, mennyire egyes szempontok töredékeire bomlik szét kezükben az irodalom szövevénye. A dús mezőből kiásnak egy-egy virágot s szirmonként tépegetik: szeret, nem szeret? Hol van s mi a lényeg: korszak, népiség, nemzedék, egyéniség, lélektan, műelemzés, stílus, kifejező eszközök? A végső kérdés nyilvánvalóan az, hogy vajjon minő tudományos disciplinába osszuk be az irodalomkutatást? Úgylátszik, csak kettő jöhet számításba: a történeti és az esztétikai, tekintve, hogy ez utóbbiba a genetikai és a lélektani (ihlet, képzelet) szempont belekényszeríthető. Mivel pedig a művészet feltétlenül történeti produktum is, az értékskála evvel adva lenne.
Mindez azonban még gyökeres kutatásokra és rendszerezésekre vár. Kenyeres érdeme, hogy gyakorlati, szerényen didaktikai úton közelítette meg e probléma-halmaz leglényegesebb, legmélyebb pontjait. Azt a célját, hogy az irodalmat életműködése közben friss drámaisággal mutassa be s tisztázott alapfogalmakkal bocsásson az irodalom további élvezetére – sikerült elérnie. Kifogás kevés: némi egyenetlenség tapasztalható a didaktikai élénkítő eszközök alkalmazása és az elméleti részek elvontsága közt, olykor talán sokalljuk a kitéréseket s szívesebben maradnánk a tárgy mellett. Irodalmi példái, hivatkozásai jók, csak egy tévedést kell megemlítenünk: Aranynak ez a szóképe «ökle csontos buzogánya» nem a farkaskalandnál szerepel, hanem a Miklós és György közti jelenetben; a tévedés lényegtelen, de diákoknak szóló munkában ilyennek sem szabad előfordulnia. A könyv olvasása üdülés: ennyit a stílusáról; mint kísérlet úttörő, célját tekintve azonban nem is lehet kísérletnek nevezni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi