ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm a miniszter úr válaszát.
Határozathozatal következik. Kérem képviselőtársaimat, szíveskedjenek elővenni az alkotmányügyi bizottság 499-es számú, a gazdasági bizottság 470-es számú és a költségvetési bizottság 458-as számú jelentését. Szavazási sorrendünk az alkotmányügyi bizottság jelentésében foglaltak szerint történik.
A jelentés 1. és 2. pontja tartalmazza dr. Török Ferenc, illetve a gazdasági bizottság módosító javaslatát, amely egyaránt a törvényjavaslat 1. szakasza (1) bekezdésének a vállalati törvény 10/A szakasza (2) bekezdésére vonatkozik. A jelentés 2. pontjáról, azaz a módosító javaslat módosításáról fogunk szavazni, melynek lényege: nemcsak az elkülönült egység vezetője, hanem az egység dolgozóinak kétharmada kérheti az önálló vállalattá való átalakítást, amelyről az alapító szerv 60 napon belül határoz. A módosító javaslat elfogadását az alkotmányügyi bizottság támogatja, elfogadásával a Kormány is egyetért. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak.
(A szavazás megtörténik.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 204 "igen" szavazattal, 4 "nem" szavazattal és 37 tartózkodással a módosító javaslatot elfogadta.
A jelentés 3. és 4. pontja tartalmazza dr. Szigethy István és dr. Tölgyessy Péter képviselők, illetőleg az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát, amely egyaránt a törvényjavaslat 1. szakasza (2) bekezdésének a vállalati törvény 10/A szakasza (3) bekezdésére vonatkozik. Képviselőtársaink javaslata szerint az államigazgatási felügyelet alatt álló vállalat esetében az alapító szerv 30 napon belül rendelkezzék az önálló vállalattá alakításról, míg az alkotmányügyi bizottság álláspontja szerint erre 60 napja legyen az alapítónak. Emlékeztetem Önöket, hogy a törvényjavaslat ugyanerre 90 napos határidőt szabott. A Kormány az alkotmányügyi bizottság javaslatával egyetért. Képviselőtársaink döntsék el, hogy melyik határidőt támogatják. Először az alkotmányügyi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra, mivel az a módosító javaslatot módosítja. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a jelentés 4. pontjában szereplő módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak. (A szavazás megtörténik.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 177 "igen" szavazattal, 21 ellenszavazattal és 53 tartózkodással a módosító javaslatot elfogadta.
A jelentés 5. pontja tartalmazza dr. Török Ferenc módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 1. szakasz (3) bekezdésének a vállalati törvény 10/A szakasza új (6) bekezdésére vonatkozik. Lényege: az indítvány előterjesztésétől a vállalat az elkülönült gazdasági egység vagyonával a döntés időpontjáig nem rendelkezhet.
A módosító javaslat elfogadását az alkotmányügyi, a gazdasági és a költségvetési bizottság is támogatja. Elfogadásával a Kormány is egyetért.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 247 "igen" szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 6. pontja tartalmazza dr. Szigethy István és dr. Tölgyessy Péter, valamint Pál László és dr. Lakos László képviselők módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 3. § (2) bekezdése a) pontjának elhagyására vonatkozik. Lényege: ne veszítse hatályát a vállalati törvény 10/B §-a és 10/C §-a (3) bekezdése.
A módosító javaslat elfogadását sem az alkotmányügyi, sem a gazdasági, sem pedig a költségvetési bizottság nem támogatja, azzal a Kormány sem ért egyet.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 94 "igen" szavazattal, 159 ellenszavazattal és 3 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
Kérdezem ezek után a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e az eredeti törvényjavaslat 3. szakasza (2) bekezdésének a) pontját. Kérem szavazni! (Megtörténik.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslat 3. §-a (2) bekezdésének a) pontját 166 "igen" szavazattal, 70 ellenszavazattal és 21 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 7. pontja tartalmazza dr. Szigethy István és dr. Tölgyessy Péter módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 3. §-a (2) bekezdése b) pontjának elhagyására vonatkozik. Lényege: ne veszítse hatályát az állam vállalatokra bízott vagyonának védelméről szóló 1990. évi VIII. törvény 6. szakasza.
A módosító javaslat elfogadását az alkotmányügyi bizottság nem támogatja, azzal a Kormány sem ért egyet.
Kérem az Országgyűlést, szavazzon. (Megtörténik.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 89 "igen" szavazattal, 170 ellenszavazattal, 4 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
A jelentés 8. pontja tartalmazza a gazdasági bizottság, valamint Pál László és Lakos László módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 3. szakasza (2) bekezdése b) pontjára vonatkozik. Lényege: hatályát veszti a vagyonvédelemről szóló törvény 5. szakaszának (2) bekezdése is.
A módosító javaslat elfogadását az alkotmányügyi és költségvetési bizottság támogatja, elfogadásával a Kormány is egyetért.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, szavazzon. (Megtörténik.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 195 "igen" szavazattal, 64 ellenszavazattal és 5 tartózkodással a módosító javaslatot elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most csak udvariasságból megkérdezem, mielőtt az egészről szavaznánk, hogy van-e esetleg valakinek hiányérzete vagy problémája. (Derültség. Közbeszólások: Nincs!) Nincs. Köszönöm szépen.
Végezetül kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e az állami vállalatokra vonatkozó egyes jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot, a már elfogadott módosításokkal együtt. Kérem szavazni. (Megtörténik.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a törvényjavaslatot 183 "igen" szavazattal, 63 ellenszavazattal és 15 tartózkodással elfogadta.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi