ANTALL JÓZSEF miniszterelnök:

Full text search

ANTALL JÓZSEF miniszterelnök:
ANTALL JÓZSEF miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kormány nevében az alábbi, tájékoztatással egybekötött nyilatkozatot kívánom tenni az elnök úr által is kifejezésre juttatott aggodalom és elítélő szavak mellett.
Az 1989. évi, többnyire békés forradalmak után Kelet-Közép-Európában végbement változások korábban soha nem látott lehetőséget nyújtottak a demokratizálódás, az európai együttműködés kiteljesedése útján. E folyamat kiemelkedő eseménye volt a párizsi európai biztonsági együttműködési csúcsértekezlet, ahol valamennyi résztvevő elkötelezte magát az emberi jogok védelme, a demokrácia kiteljesedése mellett.
Megrendülve és aggodalommal szemléljük a legutóbbi baltikumi, litvániai eseményeket. Együttérzünk a litván néppel, hiszen egy hozzánk hasonló kis nemzet folytat heroikus küzdelmet szabadságáért, függetlenségéért, a nemzeti önrendelkezés megvalósításáért.
Többször is kifejtettük, hogy mindenfajta konfliktusból békés úton kell megtalálni a megoldást. Az említett párizsi csútalálkozón is reményemet fejeztem ki a magyar Kormány és Magyarország nevében, hogy "az európai konfrontáció felszámolása – idézem a csúcsértekezleten elhangzott utolsó szavaimat – után nem lesz ország, ahol sértett katonák politikai kalandokba bocsátkoznak, és hatalompolitikai ambíciókkal kísérlik meg útját állni a demokrácia kiteljesedésének. Ilyen kísérletek még a legsúlyosabb gazdasági és társadalmi feszültségekre sem jelentenek megoldást". – Eddig tartott az idézet a párizsi csúcsértekezleten elmondott beszédből.
Tragikus módon az akkor elhangzottak aktuálisnak tűnnek. Ezért a Szovjetuniótól is csak azt várhatja a nemzetközi közvélemény, így a magyar is, hogy eleget tesz a párizsi csúcstalálkozón vállalt kötelezettségeinek.
A baltikumi szovjet beavatkozás jelentősége már csak ezért is túlnő a Szovjetunió határain valamennyi európai, de különösen mi, közép-kelet-európai nemzetek érintettek vagyunk, folyamatos egyeztetést folytatunk mindenkivel, a szomszédos államokkal és a nyugati országok vezetőivel, illetve az európai szervezetekkel.
Ma még nem látjuk tisztán, hogy kinek az utasítására cselekedtek a katonák Vilniusban, azonban senki sem igazolhatja az erőszakos, emberi életeket követelő beavatkozást. Azóta tudjuk, a legújabb jelentések szerint is, a Szovjetunió szövetségi belügyminisztere kijelentette, hogy Moszkvából nem adtak utasítást a vilniusi katonai beavatkozás ilyen jellegű cselekményeire.
Ma délelőtt Jeszenszky Géza külügyminiszter úr magához kérette Abiomov nagykövet urat.
Ezúton is kifejezzük szolidaritásunkat a litván néppel, és egyúttal újra hangsúlyozzuk, hogy csakis békés, tárgyalásos úton lehet megtalálni a megoldást a felmerült problémákra. Eddig sem voltunk tétlenek: a Külügyminisztérium már január 11-én kifejtette a Kormány álláspontját, a Magyar Vöröskereszt felvette a kapcsolatot a litván, a lengyel és a nemzetközi partnerszervezetekkel, az első, elsősegélynek szánt küldemény már útnak is indul.
Itt kell megemlítenem, hogy a Magyar Vöröskereszt mintegy 150 ezer forint értékben azonnali gyorssegélyt szállít Litvániába, Litvánia eredeti kérésének is megfelelően, elsősegélynyújtó eszközöket, kötszert, élelmiszert és részben takarókat, a helyszínen tájékozódunk az igényekről, hogy utána egy nagyobb segélyt juttathassunk el. A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Ligánál a Norvég Vöröskereszttel együtt elsőként jelentkezett, hogy a Litván Vöröskereszt segélyigényéről tájékozódjék, és hogy segélyt nyújtson Litvániának. Jelenleg a Lengyel és a Csehszlovák Vöröskereszttel együttműködve tervezzük a segély eljuttatását. Eddig a Finn Vöröskereszt repülőgépe kapott leszállási engedélyt Vilniusban, fedélzetén a segéllyel. A Lengyel Vöröskereszt is elindított egy segélyadományt, még nem tudjuk, hogy átjutott-e a határon. A Magyar Vöröskereszt segélyszállítmánya kedden délután vagy legkésőbb szerdán hajnalban indul Varsón keresztül Vilniusba két vöröskeresztessel és egy önkéntessel.
Ezt kívántam bejelenteni. A továbbiakban a magyar Kormány érintkezésben van valamennyi érdekelt kormányzattal, és ezen kívül a lengyel és a csehszlovák kormánnyal közös álláspont kialakításán dolgozunk, a külügyminiszter úr a mai napon is tárgyalásokat folytatott, illetve már tegnap is a csehszlovák külügyminiszterrel és a lengyel külügyminisztérium képviselőjével.
Úgy gondolom, hogy még esetleg a külügyminiszter úrnak van bejelenteni vagy tájékoztatnivalója.
Köszönöm, hogy meghallgattak, és úgy gondolom, hogy a Kormány elítélő állásfoglalása mellett és a további tárgyalások kilátásba helyezésével a kormányzat, a csehszlovák és a lengyel kormány együttesen fog ebben a kérdésben állást foglalni.
Javaslom, hogy az Országgyűlés is – az elnök úr által említett formában – hozzon határozatot. (Általános taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi