SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ):

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ):
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Ilyen nagy várakozás még sohasem előzte meg a hozzászólásomat.
Hosszabb beszédre készültem fel (derültség, taps) amitől az idő rövidsége miatt elállok. Egy dologról szeretnék egészen röviden szólni, nevezetesen arról – a többit majd elmondom a részletes vitában –, hogy itt most egy olyan helyzet fog előállni, ha ez a törvényjavaslat elfogadásra kerül, hogy a Kormány nem kérheti fel az ÁSZ-t arra, hogy vizsgálatokat végezzen.
Ez egyfelől természetesen nagyon helyes dolog, hiszen – nem tudom, ez különösen érdekes-e, amit most mondtam – az ÁSZ a Kormány pénzügyi működését ellenőrzi, és elég szerencsétlen dolog lenne, ha a Kormány ugyanakkor felkérhetné az ÁSZ-t vizsgálatok végzésére. Az eddigi elrendezés ezt lehetővé tette. Erre sor is került. A jövőben erre nem kerülhet sor, azt viszont nem lehet megtenni, hogy az ország Kormánya pénzügyi ellenőrzések végzésének a lehetősége nélkül maradjon. Úgyhogy itt egy probléma támad, ha úgy tetszik, ezzel a törvénnyel. A miniszterelnök úr felkérte a múltkor az Állami Számvevőszéket arra, hogy vizsgálja meg a televízió pénzügyi működését. Erre a törvény elfogadása után már nem lenne lehetőség. Ezért – és itt nem tudok módosító javaslatot benyújtani, miután ez nem kapcsolódik közvetlenül magához a törvényhez, de mégiscsak ide kapcsolódó téma: nagyon lényeges dolog lenne, hogy amint az más országokban is van, a kormányzatnak is létre kellene hoznia egy külön pénzügyi ellenőrző szervezetet. Ez a szervezet sok szempontból másképp működne, mint az Állami Számvevőszék, nyilván sok szempontból operatívabban működne. A múltkor, amikor a számvevőszéki ad hoc bizottság vezetői sajtóértekezletet tartottak, egy újságíró megkérdezte, hogy ki fogja kivizsgálni az állampolgári panaszokat. Mert ugye gyakran az ÁSZ elődjének tekintett Központi Népi Ellenőrzési Bizottságnak ez is feladata volt.
Ahogyan itt az ÁSZ el van képzelve, erre többnyire nem nagyon lesz lehetősége. Kisebb összegek tekintetében ezt nyilván nem fogja tudni megtenni. A kormányellenőrző szerv ezt megteheti. Amellett, ahogyan itt a pénzügyi ellenőrzés, a kiadások előzetes ellenőrzésének a rendszere elő van irányozva ebben a törvényben, annak az alapintézményei szintjén összekapcsolódhat a kétféle ellenőrzési rendszer. Tehát ahogy az ugyancsak más országokban szokás – és korábban Magyarországon is létezett ilyen –, a kétféle ellenőrzési rendszernek az alapintézményei azonosak lehetnek, amíg a költségeit csökkenti. Egyébként pedig azt gondolom, hogy ilyen területen a költségekkel való túlzott takarékosság nem indokolt, tehát azt a pénzt, amit ki kell adni egy ilyen másik kormányellenőrző szervnek a működtetésére, azt biztosan megéri. Gondoljuk meg, hogy az állami költségvetés nagyságrendileg 1000 milliárd forint, és ha leszámítjuk azt a részét, ami Országgyűlés, alkotmánybíróság, köztársasági elnök stb., amit nem a Kormány irányít, akkor nagyságrendileg még mindig 1000 milliárd forint, és ennek ellenőrzésére egy külön ilyen kormánypénzügyi ellenőrző szerv feltétlenül szükséges. A pénzügyminiszter úrral beszélgetve felmerült ennek a lehetősége, ő is szükségesnek vélte ezt, és remélem, hogy tényleg hamarosan létre fog jönni egy ilyen kormányellenőrző szerv, és akkor a pénzügyi ellenőrzés rendszere, hogy úgy mondjam, a két szervezettel együtt teljes lesz. Elnézést kérek, hogy ilyen későn ezt elmondottam, de azt hiszem, hogy elég lényeges dolog. (Általános taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi