BOTOS KATALIN, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

BOTOS KATALIN, DR. tárca nélküli miniszter:
BOTOS KATALIN, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Pár szót szeretnék elmondani a sürgős és kivételes tárgyalás indoklása érdekében.
Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1991. évi állami költségvetéséről és az államháztartás vitelének 1991. évi szabályairól szóló 1990. évi CIV. törvény módosítását az indokolja, hogy a helyi önkormányzatok számára egyértelmű és egységes megoldást tartalmazzon az év közbeni feladatváltozások miatt jelentkező állami támogatás követéséhez. Több önkormányzat vált ugyanis szét év közben, illetve adott át egyházaknak, más önkormányzatoknak feladatokat, s mivel erre az esetre az eredeti törvény nem rendelkezett, e hiány pótlása sürgőssé vált, egyrészt a kettős finanszírozás elkerülése, másrészt az állami támogatás elszámolásának egységessége érdekében. A törvény módosítása szükséges a centrális alárendeltségű szervek, valamint a megyei önkormányzatok előirányzatainak rendezése miatt is.
A költségvetési törvény elfogadásakor még nem volt ismert teljes körűen, hogy milyen típusú centrális alárendeltségű szervek jönnek létre, – mint azt képviselőtársaim nagyon jól tudják – és így ezek költségvetését sem lehetett pontosan meghatározni.
Az átmeneti időszakban a megyei önkormányzatok látták el a feladatot, és a finanszírozás is rajtuk keresztül történt. Az előirányzatok és az önkormányzatok támogatása címén szerepeltek tehát. Ennek rendezése történik meg a jelen módosítással a tényleges állapotnak megfelelően.
A kivételesen sürgős eljárást az előzőeken kívül indokolja még, hogy a helyi önkormányzatok által, az 1990. évi normatív állami támogatás elszámolása során visszafizetésre kerülő 1 milliárd 852 millió forint felosztásáról e törvény keretében születne döntés. Az önkormányzatok pedig e pénzeszközöket várják, számítanak rá, kérem ezért a tisztelt Házat, hogy ezen indokok alapján támogassa a törvényjavaslat kivételes, sürgős tárgyalásba vételét. Köszönöm. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi