HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP)

Full text search

HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP)
HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP) Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt év októberében az országgyűlési képviselők megkapták a Kormány energiapolitikai koncepcióját. A kérdéskört gazdaságunk jövője szempontjából jelentősnek tartottam, ezért beszereztem a tájékoztató háttéranyagait és felkészültem a részletes vitára. Erre a vitára sajnos a mai napig nem került sor, de volt közben egy, az energiaárakat tragikusan szerencsére nem átalakító öbölválság, egy szükségszerű, de rendkívül dilettáns módon eladni kívánt üzemanyagár-emelés a rossz emlékű taxisblokáddal, egy sokak által élénken kritizált, de szerintem a tényleges ipari szerkezetváltás nyitását jelentő termelői energiaár-rendezés, az év elején néhány óvatos, majd június elejétől széles körű, drasztikus fogyasztói áremelés az energiaszektorban.
Mindig is az volt a véleményem, hogy a minőségi energiagazdálkodás, jelentős importfüggőségünk, továbbá a környezeti ártalmak lehető csökkentése feltétlenül megkívánják a piaci viszonyok mielőbbi kialakítását az energetikában, az energiaipar önfinanszírozó képességének megteremtését, célszerűen a nemzet egyéb görcseinek, mint kultúra, oktatás, lakásviszonyok, szociálpolitika, egészségügy feloldását lehetővé tevő ár- és bérrendszer módosításával egyidőben.
Ezek előrebocsátásával az energiaár-emelés végrehajtásával kapcsolatban csak egy energiahordozót, a méltán népszerű földgázt vizsgálva is hiányérzetem van. Hiányolom valahol az egészséges koncepciót. Miért? Önfinanszírozó képességről beszélünk, és külföldi működő tőkére vágyunk. Úgy tudom, hogy csupán Nyugat-Európa legnagyobb gázipari szervezetei közül is számosan határozottan érdeklődnek tőkebefektetés iránt. Természetes az érdeklődés, mert a környezetbarát földgáz forgalmazása megfelelő tarifarendszer alkalmazásakor tisztes hozamot nyújthat a tőkének. A megfelelő tarifarendszer viszont a nemzetközi gyakorlat szerint azt jelenti, hogy amennyiben a szállító vezetékrendszerben mozgó földgáz árát egy egységnek tekintjük, a nagyipar részére szolgáltatott gáz ára a teljesítmény-menetrendtől is függően 1,3-1,8 egység, a nálunk általános fogyasztónak nevezett szektorban 2-2,3 egység, míg fajlagosan a legnagyobb szolgáltatói költséget jelentő háztartási szektorban 3-3,5 egység. A mi árrendszerünk e gyakorlattól ma is erősen eltér, például a háztartások, de a távfűtés is lényegében távvezetéki áron vásárolják a földgázt. Kérem, ezt akárhogyan is nézzük, közgazdasági nonszensz, a piacgazdaságok gyakorlata szerint minden fogyasztói szektornak önmagában is meg kell hoznia gazdasági eredményét.
Különös veszélyt érzek abban, ha szigorúan profitorientált külföldi tőkét is felvonultató részvénytársaságok torz ár- és tarifarendszerben, de piaci alapon kezdenek működni. A torz árszínvonal továbbra is késlelteti a piaci szereplők abszolút energiatakarékosságot eredményező tevékenységének a kibontakozását. A féloldalas áremelés helyett célszerű lett volna a reális költségeket tükröző háztartásigáz-ár bevezetése, és a túlzott szociális feszültségek levezetésére átmenetileg visszatérítési rendszer, kedvezmény alkalmazása.
Ezek után első kérdésem, tisztelt Miniszter Úr, hogy a torz és diktált árrendszer mikor változik meg, és elképzelésük szerint hogyan és mikorra várhatjuk mennyiségi orientációjú energiaiparok helyett minőségi, a fajlagos fogyasztások csökkentésében is kényszerűen érdekelt energetika kialakulását?
A másik kérdésem, hogy mikor kerül az Országgyűlés plenáris ülésének napirendjére az energiakoncepció megtárgyalása. Sürgős ez szerintem azért is, mert az energetika terhei változatlanul nagy súllyal nehezednek mindnyájunkra, és e terhek elviselése szenvedő tűrés helyett lakosságunk egészének alkotó együttműködését, aktív, cselekvő konszenzusát igényli. Kérném a miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi