SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF)

Full text search

SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF)
SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Régen hangzott el az interpellációm, és régen megérkezett a pénzügyminiszter úr írásos válasza is, ezért engedtessék meg, hogy nagyon röviden emlékeztessek a probléma lényegére.
Éltem a gyanúperrel, hogy a Magyar Szocialista Párt által eladott megyei napilapok szerkesztősége és kiadója több helyütt olyan épületben működik, amelynek tulajdonosa a magyar állam, kezelőként pedig az MSZMP Központi Bizottsága van bejegyezve. Ráadásul ezen magáncégek némelyike egy fillér bérleti díjat sem fizet, sőt olykor ő maga hasznosítja bérbeadóként az ingatlan egy részét. Példaként megyém napilapját, a Békés Megyei Hírlapot hoztam fel.
A miniszter úr vizsgálatot rendelt el, amelynek eredménye igazolta sejtéseimet. 15 megyeszékhelyen – így Békéscsabán is – a napilapok és lapkiadók állami tulajdonú ingatlanon folytatják tevékenységüket. Ezek az ingatlanok a Minisztertanács 1977. július 22-én kelt 3339/1977-es számú titkos határozata alapján kerültek állami tulajdonba és az MSZMP KB kezelésébe, korábban többnyire az MSZMP tulajdonában voltak.
Interpellációmat követően és kérésemnek megfelelően a Pénzügyminisztérium illetékes szerve, a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet lépéseket tett, hogy az ingatlanhasználat jogviszonyait és pénzügyi következményeit visszamenőleges hatállyal és a piaci viszonyoknak megfelelően rendezze. Köszönöm Kupa Mihály pénzügyminiszter úr gyors és határozott intézkedését. Nem vagyok ugyan meggyőződve arról, hogy a jelenlegi bérleti díjak mértéke máris a piaci viszonyoknak megfelelő, de bízom a jövőben, és az interpellációra adott választ elfogadom. Egy jogi problémáról azonban még szót kell ejtenünk az ügy kapcsán.
Tisztelt Ház! Múlt év augusztus 28-án dr. Orbán Viktor képviselőtársam egy itteni vitában feltett egy bölcs kérdést. A kérdés így hangzott: "Jól értem-e, hogy abban az esetben, ha a Magyar Szocialista Párt a párttörvény hatályba lépése óta a nem tulajdonában, hanem kezelésében levő ingatlanokkal bárminemű gazdálkodási tevékenységet folytatott, akkor az jogellenes volt?"
A kérdésre dr. Salamon László, az alkotmányügyi bizottság elnöke felelt, és megerősítette, hogy bizony, ez valóban jogsértést jelent. Jómagam most másképp fogalmaznék. Vajon miért nem történt meg a vagyonelszámoltatás ezen ingatlanok és egyáltalán az egykori pártvállalatok tekintetében? Vajon miért nem tudtunk érvényt szerezni az erre vonatkozó törvényeknek? Vajon miért halt el a Parlament sajtóprivatizációs vizsgáló bizottságának munkája?
Tisztelt Országgyűlés! Talán nem szégyen, ha az ember olykor beismeri tévedését. 1989 novemberében magam is azok közé tartoztam, akik feleslegesnek tartották a népszavazást, amelynek harmadik kérdése így hangzott: "Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában vagy kezelésében levő vagyonról?" Erre a kérdésre 4 millió 114 ezer 994 választópolgár felelte,hogy igen, számoljon el. Most megkövetem akkori vitapartnereimet, és elismerem, hogy a népszavazás e kérdésére mégis csak szükség volt. Ennek híján ugyanis nem mutathatnék rá arra, hogy 4 millió 114 ezer 994 magyar állampolgár akaratát vették semmibe mindazok a szervezetek és intézmények – a jogutódtól az Állami Számvevőszékig –, amelyek az ímmel-ámmal végzett elszámolásból a szóban forgó vagyont kifelejteni igyekeztek.
Köszönöm pénzügyminiszter úrnak, hogy korrekt válaszával segített rávilágítani erre az összefüggésre. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi