BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló javaslat elfogadása remélhetőleg egy hosszú út után befejező állomásához érkezett, én azt hiszem, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni két alkotmányos alapjog törvényi szabályozásának a fontosságát, amelyről most dönteni fognak, remélem, határozatképes állapotban maradva. Bízom abban, hogy hamarosan mi is elmondhatjuk, hogy azok közé az országok közé tartozunk, amelyek törvényi szinten szabályozzák a magánélet tiszteletben tartásához, valamint a tájékozódáshoz való egyetemes emberi jogokat.
A javaslathoz képviselőtársaim több módosító indítványt nyújtottak be, amelyeket a részletes vita során a Parlament illetékes bizottságai megtárgyaltak. A módosító indítványok közül támogatjuk mindazokat, amelyek a javaslatban megfogalmazott alapelveket erősítik, és amelyek a törvényes garanciák megvalósulását és a két alapjog érvényesítését elősegítik. Így például a javaslat egyik szabályozási tárgykörében a személyes adatok védelme tekintetében a lényegesebb módosító indítványok közül többet elfogadunk, illetőleg azt elfogadásra ajánljuk, a személyes adat fogalmával kapcsolatos pontosító javaslatot, amelyet a FIDESZ-frakció javasolt, egyetértve ezzel, további példaként engedjék meg, hogy a KDNP részéről érkezett azt a módosítást említsem, amely a különleges adatok fogalmának kettébontására vonatkozik, ezt is támogatni tudjuk. Egyetértünk azzal is, hogy a különleges adatok közül kiemelhető az úgynevezett fokozottabban érzékeny adatok köre, ilyenek – azt hiszem, hogy nem szükséges hangsúlyozni, hogy miért – a faji eredetre, a nemzeti vagy nemzetiségi hovatartozásra, a politikai véleményre, a pártállásra, a vallásos vagy más meggyőződésre vonatkozó adatok. A részletes vita során felmerült az, hogy ezeket a különleges adatokat jobban kellene védeni, ezért mi magunk is támogatjuk azt a javaslatot, hogy ezeket az adatokat csak akkor lehessen nyilvántartani – természetesen az érdekelt és érintett személyes beleegyezésén túlmenően –, ha azt nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségünk teljesítése indokolja, vagy az Alkotmányban biztosított alapvető jog érvényesítése kívánja meg, vagy ha az nemzetbiztonsági vagy bűnmegelőzési vagy bűnüldözés érdekében álló módon feltétlenül szükséges.
Ugyancsak elfogadhatónak tartottuk a Szabad Demokraták Szövetsége részéről benyújtott azon indítványt, amely a törvényjavaslatot kiegészíteni kívánja annak meghatározásával, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük a személyes adatoknak az adatkezelés során. Nem tudjuk viszont elfogadni az úgynevezett vitatott adat fogalmának bevezetésére vonatkozó módosító indítványokat, ezek szerint ugyanis a vitatott adat fogalmának bevezetésére vonatkozó javaslat alapján, ha az érintett személy megkérdőjelezné a rá vonatkozó adat helyességét, akkor ezt az adatot vitatott jelzéssel kellene ellátni. Ezeknek az indítványoknak az elfogadását teljességgel szükségtelennek ítéljük meg, ugyanis a javaslat megfelelő és részletes szabályokat tartalmaz arra az esetre, ha az adott adatkezelő magától vagy az érintett személy kérésére nem helyesbítené a szóban forgó adatokat. Ilyenkor az érintett személy a bírósághoz fordulhat, és kérheti adatainak helyesbítését. Én azt hiszem, hogy a bírósági út biztosítása megfelelő garancia az egyén jogainak védelmére.
Általánosságban ugyancsak nem tudtuk elfogadni azokat az indítványokat, amelyek olyan részletszabályokat kívánnának a törvényjavaslatban megfogalmazni, amelyek már más törvényekben rendezve vannak, illetőleg amelyek más törvények szabályozási tárgykörébe tartoznak. Ezért, tisztelt Országgyűlés, a törvényjavaslat másik tárgykörével kapcsolatban a közérdekű adatok nyilvánosságának szabályozásával kapcsolatban a módosító indítványok közül azokat támogatjuk, amelyek segítik a közérdekű adatok megismeréséhez való jog tényleges gyakorlati megvalósulását, és pontosítják a törvényjavaslat rendelkezéseit, ugyanakkor – szeretném ezt hangsúlyozni – nem irányulnak arra, hogy a kormányzati szervek munkáját, a közigazgatási feladatok ellátását akadályozzák. A közérdekű adatokhoz való hozzáférés nagyon lényeges jog, ennek szabályozása komoly feladat. Meg kellett találni a megfelelő egyensúlyt az információhoz való szabad hozzájutás és az állami, valamint az önkormányzati szervek zavartalan munkájának biztosítása között, és azt hiszem, ezt a célt már maga a javaslat megszövegezése eredeti formájában is megfelelően eléri, és a javaslat alapelvként mondja ki, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés jog, amelyet csak törvény korlátozhat.
A módosító indítványok közül például egyetértünk azzal, hogy az általánosabb megfogalmazás mellett kerüljön meghatározásra az, hogy az állami és az önkormányzati szervek kötelesek rendszeresen közzétenni vagy más módon hozzáférhetővé tenni a hatáskörükre, az illetékességükre, a szervezeti felépítésükre vagy a birtokukban lévő adatfajtákra vonatkozó adatokat.
Támogatjuk azt is a módosító indítványok közül, amely arra irányul, hogy a kért közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumokról vagy dokumentumrészről külön másolatot lehessen kérni. Természetesen azonban – ezt még egyszer szeretném hangsúlyozni – a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog nem lehet korlátlan. A javaslat indokolása is rámutat arra, hogy az említett adatok megismerhetőségének egyik legfontosabb korlátja az államtitok, illetőleg a szolgálati titok védelme.
A Kormány várhatóan még ebben az évben foglalkozni fog ennek a törvénynek – amely egyébként nem igényli a tisztelt Országgyűlés minősített többségét – tervezetével, és ezt a kérdéskört véglegesen szeretnénk rendezni. A javaslatra vonatkozó és ezt a kérdést érintő módosító indítványok vitája során végig jeleztük, hogy olyan módosító javaslatot, amely az államtitokra és a szolgálati titokra vonatkozó jogi szabályozás tartalmi kereteit előre, ebben a törvényben meghatározná, nem tudunk elfogadni és nem fogjuk támogatni. Én megnyugodtam a múlt hét elején kialakult helyzethez képest, amikor a törvényjavaslat vitájának végső stádiumában ebben a kérdésben azt hiszem, sikerült a Kormány álláspontjának tökéletesen megfelelő megoldást találni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azzal kezdtem, hogy egy jelentős törvény elfogadása előtt állunk, azzal is szeretném befejezni, hogy rövidesen elmondhatjuk azt, hogy egy európai jelentőségű lépést tettünk, és megalkottuk ezt a fontos alkotmányos törvényt. Kérem önöket, hogy a javaslatot az általunk is támogatott módosító indítványokkal együtt szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm figyelmüket! (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi