SZARVAS BÉLA (MDF)

Full text search

SZARVAS BÉLA (MDF)
SZARVAS BÉLA (MDF) Tisztelt Ház! Elnök Úr! Azért kértem napirend előtt szót, mert a múlt héten kedden egy számomra érthetetlen és szükségtelen interpellációt hallottam dr. Ugrin Emesétől az Egri Malomipari Vállalat privatizációja tárgyában. És mivel akkor elhangzott a nevem, nem hagyhatom reagálás nélkül.
A tisztelt képviselőnő egy szervezeti különválást kritizált a következő módon. Kifogása volt: 1. a törvény által előírt kétharmados dolgozói többség nem volt meg. Válaszában Gergátz miniszter úr is megfogalmazta, hogy a dolgozók közel százszázalékos támogatásával kérték különválásukat. Igaz, később vállalatvezetői sugallatra ellenaláírást is gyűjtöttek, de a szükséges arány – mint miniszter úr is jelezte – megmaradt. Ez ügyben segítségként szakirányú tanerő igénybevételét javaslom a kétharmad legközelebbi ellenőrzéséhez.
Második kifogás. A Pénzügyminisztérium egyetértése ellenére döntött az alapító miniszter. Mint a válaszból is kiderült, a PM 3097/1991. számú levélben adta meg beleegyezését az alapításhoz.
Harmadik kifogás az volt, hogy az érdekképviseleti szervezet tiltakozott. Felhívom a tisztelt képviselőnő figyelmét arra a tényre, hogy Magyarországon több érdekképviseleti szervezet is létezik. A jelenleg is érintett vállalatnál dolgozó 45 főből 40-en a különválást kezdeményező munkástanács tagjai. A munkástanács tudtommal egyetlen helyen sem tiltakozott saját kezdeményezése ellen.
Negyedik kifogása volt: a vásárlásra alakult egy kft., tagjai között egy képviselővel, akik a valóságos értéknél kedvezőbben juthatnak a tulajdonhoz. A vagyonérték megállapítását az interpellációt kezdeményezők végeztették – igaz, még abban a tudatban, hogy minden marad a régi jó állami keretek között. Sajnálatos az a jelenség, hogy akkor elfogadható valami, ha azt a barátaink teszik, és elfogadhatatlan, ha más él ugyanazzal. A vagyonérték újbóli megállapítása egyébként folyamatban van, mert a dolgozók a törvények maradéktalan betartásával kívánnak tulajdonukhoz jutni.
Még egy aprócska kiigazítás: valóban több, különböző, főleg társadalmi szervezetnek vagyok a tagja – az említett malom kft.-nek azonban nem. Az általam nagyrabecsült képviselőnő feltette a kérdést, hogy ebben a folyamatban milyen szerepe volt a Szarvas-féle csoportnak. Mivel a munkástanács szerepéről már beszéltem, magamról is mondok egy mondatot: az én szerepem mindössze az volt, hogy az ilyen segítő szándéktól igyekeztem megvédeni őket.
Az utolsó kritikai észrevétel, az ötödik az volt, hogy december 29. vasárnapra esett. Tulajdonképpen töredelmesen be kell vallanom, hogy ez igaz. (Szórványos derültség a jobb oldalról.) Mindössze az lehet a mentségem, hogy naptárkészítésre még nem gondoltam. Már tettem intézkedést: ez évben ilyen malőr nem fordul elő, ezt ígérem.
Mindezek után, ha valaki segíteni akar választókerületem gondjainak megoldásában, Eger városa érdekében, mindössze azt kérem, hogy patyolatlelke gátlásait leküzdve a folyosón még jó előre kérdezzen meg. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)
Döntés törvényjavaslat sürgős tárgyalásáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi