KIRÁLY B. IZABELLA (független)

Full text search

KIRÁLY B. IZABELLA (független)
KIRÁLY B. IZABELLA (független) A magyar-ukrán alapszerződés vitájában s a június 4-i beszédemben egy egészen új, aktív és offenzív külpolitikai stratégiát vázoltam fel. (Közbeszólások a FIDESZ padsoraiból: Óh!) De ez a vita, a magyar-ukrán alapszerződés vitája, arra is ráirányította a figyelmet, hogy itt nálunk működik a nagykoalíció, és egészen más már a politikai helyzet, mint amit '90-ben el tudtunk képzelni.
Mindannyian látjuk, hogy lejárt az ideje a nosztalgiázásnak, koszorúzásnak, de az igazságok kemény kimondásának is. Nem az a kérdés már, hogy Für Lajos, Csurka István megy-e vagy marad, de az se kérdés, hogy a Kormány megy-e vagy marad. Az a kérdés, hogy a paktumos Alkotmányba bebetonozott rendszer megy-e vagy marad.
1989-ben, 1990-ben a háromszögletű kerekasztalnál kényszermegállapodások születtek, amelyek olyanná tették ezt a rendszerváltozást, mint a progresszív ízületi gyulladás, hogy csak nyomorodunk, egyre nyomorodunk bele.
Ha nem akarunk 1994-ben is ilyen paktumokkal menni a választásoknak, akkor csak egyetlen lehetőségünk van: egy népszavazásnak kell elsöpörnie a valódi magyar rendszerváltozás legfőbb akadályait, legyen az akár a most hatályos Alkotmány. Azért kell a néphez fordulni, mert ettől a Parlamenttől, melyben tökéletesen működik a nagykoalíció, s megszavaz nemzetérdek ellen kétharmados törvényeket is, ettől a Parlamenttől nem várható el az alkotmánymódosítás. A néppel kell egyeztetni.
A népi szavazásról és a népi kezdeményezésről szóló 1989. évi XVII. törvény 7. §-a azt mondja: "Az Alkotmány elfogadásáról, megerősítéséről népszavazás útján kell dönteni."
Alkotmánybíróságunk a Létminimum Alatt Élők Társasága által kezdeményezett népszavazást azzal torpedózta meg, hogy a népszavazásról szóló törvény nincs összhangban az Alkotmánnyal, így mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség jött létre.
Felhívta a Parlamentet, hogy ez év december 31-ig hozza összhangba a két törvényt. Természetesen az Alkotmánybíróság úgy gondolja, hogy a sztálinista alkotmányon alapuló paktumos alkotmány maradjon meg, s a XVII. törvény 7. §-a maradjon el.
Mivel a népszavazásról szóló törvény ez év december 31-ig várhatóan hatályban van, eddig kellene megkísérelni, sikerre vinni egy népszavazást. Ezt minden, magát demokratikusnak valló erőnek támogatnia kell, hacsak nem önként és dalolva ment bele a paktumba. Ezt a népszavazást mindenkinek támogatni kell, mert másképp nincs mód kijutni a 22-es csapdájából, abból ugyanis, hogy az Alkotmányban van egy paktum, a paktumban az Alkotmány.
A kérdéseket úgy fogalmaztuk, hogy minden nemzetérdekben gondolkodó, lett légyen bármilyen a pártállása, nyugodt lelkiismerettel megszavazhassa. Ehhez a népszavazáshoz való hozzáállás minősít, levizsgáztat igaz magyarságból. Lássunk végre tisztán! Lássuk, kik adták el az országot, lássuk, kik vállalták magukra a radikális nemzeti erők semlegesítését, a szalonképes nemzeti ellenkezők szerepét! Lássuk, kik az igazi hazafiak ebben az országban!
Népszavazásra hét kérdést javasoltunk. Megszorítaná-e a legszigorúbb európai normák szerint a bevándorlást és a magyar állampolgárság megszerzését szabályozó törvényeket? Természetesen "igen" a válasz, mert geopolitikai és politikai helyzetünknél fogva veszélyeztetettebbek vagyunk, mint a nyugat-európai országok, ezért különösen indokolatlan, hogy az övékénél liberálisabb törvényeink legyenek. Az sem nemzetérdek, hogy az elcsatolt országrészeket elhagyják a magyarok.
Megtiltaná-e a termőföld és a természetvédelmi területek külföldi tulajdonba kerülésének minden lehetőségét? Természetesen igen, mert ma ugyan általában tilos, de vannak kivételek. Tapasztalatok alapján állítható, hogy olyan tendencia indult, amely törvényi visszaszorítást indokol. Ez a javaslat különben összecseng Gáspár Miklós képviselő úr javaslatával is. (Közbeszólások az SZDSZ padsoraiból: Éljen!)
Egyetért-e azzal, hogy kizárólag az alkotmánytörvény elfogadásához és módosításához legyen szükség az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatára? Igen, mert a kétharmados szabály nem felel meg a magyar és a demokratikus hagyományoknak, s az elmúlt három évben kifejezetten a rendszerváltás gátjának bizonyult.
Kíván-e ön olyan választójogi törvénymódosítást, amely a számítógépes adatfeldolgozás mellett egy ellenérdekű, párhuzamos, összehasonlító ellenőrzés intézményes beépítésével kizárja a választási csalások lehetőségét? Igen, mert a jelenlegi rendszerben nincs kizárva. A rendszer nyitott, nincs ellenérdekű, párhuzamos összehasonlító ellenőrzés intézményesen beépítve.
Egyetért-e az országgyűlési képviselőjelöltek politikai és büntetőjogi szempontok alapján történő átvilágításával, hogy róluk a választópolgárok valós képet alkothassanak? Természetesen igen, mert a választópolgároknak joguk van ahhoz, hogy a képviselőjelöltekről valós képük legyen.
(15.50)
Kívánja-e, hogy az országgyűlési képviselők száma egynegyedével csökkenjen a listán megszerezhető mandátumok rovására? A válasz, igen, mert előnyösen módosulna az egyéni és a listás képviselők aránya. A két világháború között is elegendő volt 260 képviselő.
Egyetért-e azzal - utolsó kérdés -, hogy az országgyűlési képviselők választásán a választásra jogosult állampolgárok részvétele kötelező legyen, a szavazástól való tartózkodás jogának egyidejű biztosításával? Hasonlóképpen, mint Ausztráliában, Belgiumban, Olaszországban stb. (Rockenbauer Zoltán: Elnök úr! Két fertályórája beszél!) A válasz természetesen igen. Most a politikától mesterségesen elidegenített nép nem megy el szavazni, a jól szervezett hatalmi csoportok azonban mozgósítani tudják táborukat, így minimális részvétel esetén biztosítani tudják hatalmuk folytonosságát. (Fodor Tamás: Miért nem szól bele, elnök úr? Ez már reklám!)
Tudnunk kell, a demokrácia a nép részvétele nélkül nem működik, ezzel a megoldással megtakarítható a választások második fordulójának minden költsége és fáradsága. (Rockenbauer Zoltán: Még csak a felénél tart! - Derültség. - Folytonos zaj.)
Végezetül: az etikai bizottságban elsősorban a június 4-i beszédemet, másodsorban ezt a népszavazási kezdeményezést hozták fel vádként. Azt a vádat pedig: hogyan jövök ahhoz, hogy az utcán politizálok, erre csak egyet mondhatok… (Fodor Tamás: Itt politizálj, a Parlamentben!) A Nyugati-aluljáróban, ahol az aláírásokat gyűjtöm, több bölcs emberrel találkoztam, mint bizonyos bizottságokban. És kinn leszek egész júliusban az aluljáróban… (Derültség - Közbeszólások: Helyes! - Folyamatos zaj.) …, mert nem mondok le arról az élményről, ami azzal jár, csupán azért, mert egyesek a politizálást csak az olimposzi magaslatokban tudják elképzelni, és ez nem tetszik. Köszönöm a türelmüket! (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi