KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Egy sajátos jogintézmény a földadóról szóló törvény, amely ebben a Házban már oly sok vihart kavart. Ma is éppen napirend előtti fölszólalásként Szabó Lajos képviselőtársunk hívta fel a figyelmet olyan anomáliákra, amelyeknek megszüntetése igen indokolt lenne. Kérte a pénzügyminiszter urat, hogy ebben az ügyben valami intézkedést tegyen meg. Igen, de ezt az intézkedést a Kormány csak törvényi felhatalmazás mellett teheti meg, amire nézve mi, Nagy Tamás, Juhász Pál és Kertész Zoltán képviselőtársaimmal egy olyan indítványt terjesztettünk elő, amely, úgy gondolom, ezt a problémát időlegesen megoldja, legalábbis addig, amíg ezt a sajátos vagyonadót egyáltalán fenntartjuk.
Ugyanis úgy gondolom, ennek gazdasági súlya közel sem olyan, mint a politikai háttere. Ugyanis ez a hangulatot némiképpen kedvezőtlenül befolyásolja a mezőgazdaságban tevékenykedők körében — tudván és ismervén azt a helyzetet, amely most a jövedelemtermelő képességet érinti. Másrészt viszont a költségvetésben ennek hatása szinte jelentéktelen.
Addig azonban, amíg nem tudjuk ezt a jogintézményt megfelelően átalakítani és beilleszteni abba a rendszerbe, amelyben az adószabályozás összessége él, úgy gondolom, az igazságtalanságokat, valamint ezeket a jogi problémákat időlegesen orvosolni kell.
Miről is van szó? Szabó Lajos képviselőtársunk is említette, hogy az ideiglenes földhasználók bizony most a törvény előírásai szerint megkapták az értesítést, miszerint földadót kell fizetniük, jóllehet nincs a tulajdonukban föld. Csak egy ideiglenes használatot nyertek el.
Előterjesztésünk szerint minden mezőgazdasági vállalkozó, aki földműveléssel foglalkozik — függetlenül attól, hogy saját tulajdona van-e vagy sem a föld vonatkozásában —, időleges mentességet kapna. Ugyanez vonatkozna a kárpótlási igény szerint megszerzett földek birtokosaira és tulajdonosaira, valamint a termelőszövetkezetből kivitt földeket használókra is.
A korábbi szabályozás szerint mi annak érdekében, hogy be tudjon indulni ez a gazdálkodás, az Országgyűlésben tettünk egy olyan kedvezményt, amely három évre ideiglenes mentességet biztosított az újrakezdők számára. Igen ám, de ez a határidő jövőre letelik. S a kárpótlási eljárás sajnálatos elhúzódása miatt, valamint a kivitt földek kimérését követő időcsúszás következtében nagyon sokan hátrányos helyzetbe kerülnek. Hiszen elképzelhető, hogy 1994 tavaszán kapják meg a földjüket, és ők az ideiglenes mentességgel már csak az év végéig élhetnek a jelenlegi szabályozás szerint.
Módosító indítványunk azt tartalmazná, hogy függetlenül attól, mikor kapják meg az illető körbe tartozók a földjüket, az adott évben, valamint az azt követő két évig időleges mentességet élveznének a földadó-fizetési kötelezettség alól.
Úgy gondolom azonban, ez időszak elegendő lesz nekünk arra, hogy véglegesen rendezzük a földadó-fizetési kötelezettséget.
Nagyon szépen kérem képviselőtársaimat, ezt az indítványt és ennek tárgyalását vegyük napirendre, sőt mi több, amennyiben most napirendre vesszük, a jövő héten szeretnénk a sürgősségi tárgyalást is kezdeményezni, amelyhez kérem a Kisgazda-képviselőtársaknak a közreműködését is. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi