ISTVÁN JÓZSEF (FKgP)

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF (FKgP)
ISTVÁN JÓZSEF (FKgP) Igen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon röviden a 9314-es szám alatt benyújtott törvényjavaslatommal kapcsolatban a következőket szeretném elmondani.
A büntetőeljárásról szóló 1973. évi I. törvényben a felülvizsgálati eljárás megteremtéséről szóló 1992. évi LXIX. törvény 284. §-a (1) bekezdésének az a) és b) pontja, továbbá a (2) bekezdése javaslatom szerint veszítse hatályát. Röviden indoklom. A felülvizsgálati eljárás törvényi szabályozása az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek deklarált törvényességi óvási jogi intézményét megváltoztatta, mert az alapvető emberi jogok érvényesülését a Legfelsőbb Bíróság elnöke vagy a Legfelsőbb Bíróság ügyésze diszkrecionális jogkörébe utalta, illetve jogával korlátozta.
Az 1992. évi LXIX. törvény 284. §-a (1) bekezdés a) és b) pontja, továbbá a (2) bekezdés is csak bizonyos jogsértések esetén teszi lehetővé a büntetőeljárásban a felülvizsgálatot. Ezek a rendelkezések ellentétesek az Alkotmány 57. §-a (5) bekezdésében biztosított alanyi emberi joggal, és nem zárják ki az esetleges bírói tévedést sem.
Indoklás tehát: a szövegrészből elhagyni javasolt jogszűkítő rendelkezések hatályon kívül helyezése. A korábbi alkotmánysértő jogalkotás helyett egy más jellegű, alapvető emberi jogosultságba ütköző korlátozás került a törvénybe, nyilvánvalóan törvényalkotási tévedés miatt.
Alátámasztja javaslatom alkotmányosságát az is, hogy a polgári perek felülvizsgálatánál ilyen jogszűkítés nincs.
Kérem képviselőtársaimat, a tisztelt Házat, hogy a benyújtott törvényjavaslatomat igen szavazatukkal támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi