DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetsége támogatta a törvényjavaslat elfogadását. Nagyon örülünk annak, hogy hosszú évtizedek után, éppen 50 évvel az előző ilyen jelentőségű és nagyságrendű törvény megszavazását követően újra lesz egy korszerű összeférhetetlenségi szabálya az Országgyűlésnek.
Formálisan az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt módosítottuk, de ez a mostani módosítás alapvetően az új összeférhetetlenségi szabályokat teremtette meg. Örülünk annak, hogy megszületett ez a törvény, hiszen évek óta szorgalmaztuk, hogy ilyen törvényt végre alkosson az Országgyűlés. Az lemúlt években több alkalommal önálló törvényjavaslatot is kezdeményeztünk ebben az ügyben, és ez a program szerepelt a kormányprogramban is. Sajnáljuk, hogy két évi késlekedés után csak most született meg a törvény, de fontosnak tartjuk, hogy végre ez a törvény él, és hamarosan hatályba fog lépni.
Úgy gondoljuk, hogy két fontos területen jelentős változásokat hozott ez a törvény. Egyrészt viszonylag szigorú gazdasági összeférhetetlenségi szabályokat teremt, és ez a törvényjavaslat benyújtását követően csak folyamatosan szigorodott, amely egyébként várható, hogy a későbbi évek során ebben az irányban fog valószínűleg változni.
Örülünk annak is, hogy az országgyűlési képviselők jövedelmi viszonyai átláthatóvá, világossá váltak. Ezt a célt szolgálják azok a mellékletek, amelyek a vagyonnyilatkozatra, gazdasági érdekeltségi nyilatkozatra és ezek kivonatára vonatkoznak. Ezek szintén nagyon fontos szabályok, mert a választópolgárok jobban megismerhetik, hogy az országgyűlési képviselő mivel foglalkozik a képviselői tevékenységén kívül, és milyen vagyongyarapodás mutatható ki nála.
Több részletkérdése van a törvénynek, amellyel kapcsolatban természetesen mi sem értettünk egyet. Ebben hosszú ideig tartó vita folyt közöttünk. De úgy gondoljuk, hogy a kompromisszum egy nagyon fontos követelmény, és a magunk részéről igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a törvény korszerű formában megszülethessen.
Itt szeretnék nagyon röviden hangot adni annak, hogy őszinte elismeréssel tartozunk Bihari Mihály képviselő úrnak, aki ebben az előkészítő munkában oroszlánrészt vállalt, és nagyon sokat tett annak érdekében, hogy ebből törvény legyen. (Taps.)
Határozottan úgy gondoljuk, hogy a gazdaság és a politika összefonódását támogatják azok, akik ezt a törvényjavaslatot nem fogadták el, mert a mai Magyarországon, meggyőződésünk szerint ez az az törvény, amelyet nagy többséggel a parlament elfogadhatott, és úgy gondoljuk, hogy ez a közvélemény igényeit is kielégíti. Még egyszer: mi támogattuk a törvényjavaslat. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi