DR. NAGY SÁNDOR

Full text search

DR. NAGY SÁNDOR
DR. NAGY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egészen különös pillanatok tanúi lehettünk a Magyar Köztársaság Országgyűlésében, egy olyan pillanatnak a tanúi és részesei, amikor az ellenzék elhagyni kényszerült a Magyar Országgyűlés termét. (Moraj a kormánypártok padsoraiban.) Elhagyni kényszerültünk, mert példa nélkül álló az a gyakorlat (Dr. Medgyasszay László: Nem igaz, volt ilyen!), hogy a Házszabály által előírtaknak megfelelően kötelezően létrehozandó vizsgálóbizottságok esetében mindkét, nyilvánvalóan a kormánykoalíció számára kényelmetlen vizsgálóbizottság esetében a kormányzati többség nem szavazta meg a vizsgálóbizottságok létrehozását. (Dr. Medgyasszay László: Volt már ilyen.) Ezért kellett kimenni az ellenzéki képviselőknek.
Gyakorlatilag, úgy tűnik, lehetetlenné válik a Magyar Országgyűlésben normálisan, házszabályi keretek között a vita lefolytatása. Az elnöklés nemritkán részrehajló, egyik esetben megadja a szót, másik esetben megvonja a szót, egyszerűen lehetetlenné válik a vita. Én örülök, hogy önök hangerővel tudnak csak arra reagálni, amire egyébként érdemes lenne - adott esetben csendes szavakkal, normális érvekkel is. A magam részéről nem tartozom a hangoskodó és minden esetben, mindenáron kötekedő képviselők közé. Akkor is így van ez, hogyha néhányan az ilyenkor szokásos arcmimikával, szinte előre begyakorlott módon reagálnak erre. Ettől még ez a helyzet! (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) De meg kell mondanom, hogy a legbékésebb embert is kihozzák a béketűrésből akkor, amikor a szabályokkal nem élve, hanem visszaélve egyszerűen tönkreteszik a Magyar Országgyűlés normális lehetőségeit.
Mindezek után szeretném elmondani azoknak a rádióhallgatóknak a kedvéért, akik ezt a jelenetet nem láthatták, hogy a költségvetés részletes vitája egész éjszaka folyt, és ebben a vitában nagyon fontos kérdéseket érintettek az ellenzéki képviselők. Azért az ellenzéki képviselőkről beszélek, mert egyébként a kormányzat részéről lényegében teljes érdektelenség kísérte ezt a vitát. Egyedül Varga Mihály pénzügyminisztériumi politikai államtitkár urat tisztelhettük egész éjszaka, neki ezt személy szerint mint személyes helytállást, és ha úgy tetszik, kiállást meg is köszöntük. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.) Annál inkább nehezményeztük, hogy a kormány többi tagjaival nem találkozhattunk a vitában, miközben a Házszabály tételesen előírja, hogy ha olyan tárgyú törvénytervezet vitája folyik, amely érint egy tárcát, akkor köteles - nem lehetséges, köteles! - részt venni az adott miniszter vagy politikai államtitkár a vitán. Ez nem történt meg. Nem volt nagyobb az érdeklődés az ellenzéki képviselők részéről sem. Ugyan egy-két ember előfordult, de mindenesetre ettől még a vita, azt gondolom, a magunk részéről színvonalasnak volt minősíthető.
Mely kérdéseket érintette a felszólalásainknak a többsége? Érintette azt a körülményt, hogy az önkormányzatok nem kapnak álláspontunk szerint elég támogatást, érintette azt a körülményt, hogy a pedagógusbér-emelésnek nem látjuk a forrásait, érintette azt a körülményt, hogy a közalkalmazottak között feszültséget teremt az Országgyűlés előtt most fekvő törvényjavaslat, hiszen egyes csoportoknak tervez béremelést, jelentősebb béremelést. Ilyen a pedagógusbér-emelés, amit mi üdvözlünk, de kevésbé üdvözöljük, hogy ennek a forrásai nem biztosítottak, más közalkalmazotti csoportoknak viszont nem tervez ilyen mértékű béremelést sem.
Érintette a vita az agrárium kérdéseit. Ezért is sajnáljuk, hogy a Kisgazdapárt részéről nem volt jelen senki a vitán, és nem tudtuk kicserélni az álláspontunkat. Ennek részeként érintettük azt, hogy az agrárfejlesztésről szóló törvény rendelkezéseit rendre nem követi, sőt megsérti a költségvetési törvény, ennek természetesen hangot adtunk, hogy nem örülünk. És végül, de nem utolsósorban érintette a vita azt is, hogy mi szeretnénk, ha a családtámogatási rendszer keretében, amit a kormány is fontosnak tart, nem tennének kivételt gyermek és gyermek között.
Talán ezek voltak a legfontosabb témák. Sajnáljuk, hogy több mint 30 hozzászólónknak nincs lehetősége még a vitában részt venni. Nyilván önök pontosan tudják azt is, amit mi mondani akartunk, kitalálják a gondolatainkat, de lassan az a helyzet, hogy már nincs is szükség arra, hogy az ellenzék részt vegyen az Országgyűlés munkájában. Ha ezt így gondolják, véleményem szerint rosszul gondolják. Én nem hiszem, hogy ez a demokrácia megnyilvánulása.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi