DR. STUMPF ISTVÁN

Full text search

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Ház! Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésben hivatkozott tájékoztatást a foglalkoztató a tárgyhónapot követő hónap 10-éig írásban köteles megadni. Azt, hogy ez a tájékoztatás megtörtént-e, a társadalombiztosítás igazgatási szerveinek ellenőrzési szakegységei feladatuk során kötelesek ellenőrizni.
A munkáltatóknál lefolytatott helyszíni ellenőrzés legfontosabb alapdokumentumai a dolgozók részére a bérkifizetéssel átadott bérjegyzékek foglalkoztatónál őrzött másolatai, illetőleg a bérkartonok. Ezek a dokumentumok hiteles bizonyítékai a tájékoztatási kötelezettség teljesítésének.
A tájékoztatási kötelezettség elmulasztása esetén az ellenőr adott határidőn belül kötelezi a foglalkoztatót a hiány pótlására, amely utóvizsgálat alkalmával ellenőriz, illetőleg bírságot ró ki. A biztosítottnak törvényben megállapított joga, hogy a foglalkoztatójától kérje a jogszabályban biztosított tájékoztatást, nemleges teljesítés esetén pedig a társadalombiztosítási ellenőrzésre jogosult igazgatási szervhez fordulhat panaszával. Ennek alapján tehát azok a dolgozók is hozzájuthatnak a szóban forgó információhoz, akik munkáltatójához még nem ért oda az ellenőrzés.
Tájékoztatom ugyanakkor a képviselő urat, hogy az ellátások megállapítása szempontjából a foglalkoztató fizetési kötelezettséggel összefüggő mulasztása a biztosítottra nézve nem jelent hátrányos következményt. A társadalombiztosítás igazgatási szervei a mulasztással összefüggően mindig a foglalkoztatót terhelően írnak elő különböző, szankció jellegű kötelezettségeket.
Végezetül megjegyzem: a társadalombiztosítás ellenőreinek tapasztalata, hogy azok a munkáltatók, amelyek jogszerűen tájékoztatják dolgozóikat havi munkabérük elszámolásáról, a társadalombiztosítási jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségeiknek is eleget tesznek.
Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi