DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Komolyabb kérdésről van itt szó, semhogy a vajról és a fejről példálózzunk. Azt kellene mindenekelőtt megvizsgálni, hogy a három kormánypárti képviselő által beterjesztett törvényjavaslat kiállná-e az alkotmányosság próbáját, megfelel-e a személyes adatok védelmével kapcsolatos alkotmánybírósági álláspontnak, s általában az alkotmány, illetőleg az eddigi jogállási törvénynek a szellemével azonos-e.
Meg kell jegyeznem, sokszor elfeledkeznek arról kormánypárti képviselőtársaim, hogy 1997-ben az akkori kormánypártok, a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége tette lehetővé egy törvénymódosítással, hogy a vagyonnyilatkozat egy meghatározott része nyilvános legyen, tehát nem helytálló az, hogy a célunk a titkolózás lenne. Csupán azt szeretnénk, ha a képviselők mellett levő hozzátartozók, akiket közvetlenül nem érint a politikai tevékenység, akik nem közszereplők, hanem csupán közszereplők hozzátartozói, mentesek legyenek a személyes adataik védelmével kapcsolatos illetéktelen behatolásoktól.
Véleményünk szerint - és ezt a célt szolgálták azok a módosító indítványok, amelyeket előterjesztettünk - meghatározott esetekben valóban szükség lehet arra, hogy a nyilvánosság megismerje a zárt vagyonnyilatkozatokat, ehhez azonban jogsértés vagy legalábbis ennek az alapos gyanúja szükséges.
A Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége is olyan módosító indítványokat nyújtott be, amelyek lehetővé tennék, hogy egy valóban alkotmányos és egyben a közélet tisztaságát is garantáló törvény szülessen, olyan törvény, amely az előírt célokat nem alkotmányellenesen, hanem alkotmányosan tudja megvalósítani.
Végezetül megjegyezném: a szocialistáknak semmiféle takargatnivalójuk nincs. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) A mai szabályok is lehetővé teszik a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást, akkor is, ha ma a mentelmi bizottság elhalasztotta a döntést egy konkrét személy ügyében. És ha Répássy Róbert képviselőtársam netán gyanakodna, már jeleztem: mind a 136 képviselő ellen indítson vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást. Állunk elébe! (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi