DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Két módosító indítványt nyújtottam be a Miniszterelnökség fejezethez. Az egyik a Mosoni-Duna rehabilitációjának az I. üteme, a másik pedig a szigetközi térség rehabilitációjával kapcsolatos támogatások ügye. A következőt szeretném elmondani. Egyrészt nem nagyon értek azzal egyet, hogy a szigetközi térség rehabilitációja a Miniszterelnökség fejezetébe tartozik. Nagyon örülök, hogy a környezetvédelmi tárcától államtitkár úr itt ül, és szerintem ő sem nagyon örül annak, hogy egy kimondottan környezetvédelmi, természetvédelmi célú támogatás - ami a rehabilitációt illeti, mert azért nem területfejlesztési rehabilitáció, hanem környezetvédelmi és természetvédelmi, illetve vízgazdálkodási jellegű munkákról van szó - elkerül a szakminisztériumtól, talán ott vannak azok a szakemberek, akik leginkább tudják, hogy milyen feladatokra van szükség és milyen nagyságrendben. Ez az egyik dolog, hogy nem örülök neki. Tettem rá kísérletet, hogy ezt a fejezetet, illetve ezt a támogatást oda vigyem, ahova tartozik, a környezetvédelmi tárcához, ez nem sikerült.
A módosítást most már arra irányul, hogy valójában akkora legyen ez az összeg, amennyit a Szigetközre eddig fordítottunk, és még mindig messze nem annyi, amennyit fordítani kellene. Meg vagyok győződve arról, hogy a 99,2 millió, amit erre a munkára szánunk, nemhogy kevés, hanem azt gondolom, egy kicsit erkölcstelen is talán, ha szabad ilyet mondani, tudniillik azért az elmúlt években 300-350 milliós nagyságrendben folyt ez a munka és messze nem olyan ütemben és tempóban, ahogy ezt kellett volna folytatni. Nagyon sokszor elmondtam, pontosan a mai kormánypárti képviselők kritikájára, hogy bizony nagyon kicsi lépéseket tettünk a cél felé, sokkal nagyobb lépéseket kellene tenni, sokkal nagyobb támogatásban kellene részesíteni a Szigetköz ilyen irányú fejlesztését, illetve rehabilitációját. Akkor azt mondták, hogy a kormány nem figyel kellően erre a munkára. Azt gondolom, ha a 99,2 millió forintot nézzük, akkor még kevésbé figyelünk erre a munkára.
Elhiszem, hogy szorít a költségvetés, elhiszem, hogy sok probléma van, amit meg kell oldani, de egyet tudomásul kell venni: ha ezeket a munkákat leállítjuk, illetve bizonyos törés mutatkozik abban, amit eddig folytattunk a Szigetközben, akkor, bizony, ott helyrehozhatatlan károk keletkeznek. Abszolút nem nyúltam túl azon a kereten, amit az elmúlt években a kormány juttatott erre a célra, hiszen 350-400 millió forintot tudott lejuttatni a Szigetközbe. Ezt most 499,2 millióra kiegészítve, figyelembe véve az inflációt és a beindult projekteket - mert azért nagyon sok fejlesztési terv, tanulmányterv készült, amit nyilván azért támogatott a kormány, hogy a későbbiekben ezeket megvalósítsa -, tehát nyilván ezt figyelembe véve még így is a minimális növelést választottam ahhoz képest, amit beterjesztettek. Még egyszer mondom, és igen szépen kérem az államtitkár urat, és konzultáljon az itt lévő környezetvédelmi államtitkár úrral, hogy valóban ez a 99,2 millió forint nevezhető-e úgy, hogy szigetközi rehabilitáció, illetve a térség rehabilitációja. Ez jó esetben egy faluban a járdahálózat elkészítéséhez sem elegendő, nem beszélve arról, hogy hány faluban keletkezett kár az elterelés következtében, amelyet még eddig minden kormány igyekezett valamilyen formában, ha úgy tetszik, megúszni. Természetesen itt van sara, ha szabad így fogalmazni, a helybelieknek is, hiszen természetesen föl kellett volna mérni már ezeket a károkat korrekt módon, minisztériumi segítséggel. Ez az első módosító indítvány.
Ezen fejezeten belül van még egy módosító indítványom. Ha már a kormány megnyitotta ezt a lehetőséget, hogy a Miniszterelnökség fejezeten belül a szigetközi térség rehabilitációjával foglalkozik, akkor van olyan rehabilitáció, illetve van olyan térségfejlesztés, ami azt gondolom, hogy akkor ide tartozik. Az előző ciklusban a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés szigetközi rehabilitációt felügyelő bizottsága munkájának köszönhetően a Mosoni-Dunára készült egy rehabilitációs koncepció. Ezt a rehabilitációs koncepciót szintén támogatta a kormány, pontosan a szigetközi rehabilitációs pénzekből. Azért tette mindezt, mert az elkövetkező években a Mosoni-Duna rehabilitációja több tíz települést érintően az ott élők életlehetőségét, azt gondolom, egyértelműen javítaná, nem is beszélve arról, hogy ha valami a szigetközi rehabilitációt előreviszi és segíti, akkor az nem más, mint a Mosoni-Duna teljes rehabilitálása. Ez akkor is szükséges lenne, ha az ismert elterelés nem következett volna be az Öreg-Duna medrénél. Ennek bekövetkeztével, illetve azon vízellátás mellett, amit pillanatnyilag a főmederbe juttatnak a szlovákok, azt gondolom, egyértelmű, hogy a Mosoni-Duna rehabilitációja halaszthatatlan. Ehhez képest, hogy elkészült ez a koncepció, és még egyszer mondom, ezen koncepció támogatásban részesült a kormány oldaláról, nem látom, hogy a Mosoni-Duna szerepelne a rehabilitálandó területek között, illetve szerepelne valamilyen címen, én ezért merészkedtem betenni I. ütem megjelölésével, hogy bizony, a Mosoni-Dunán induljon el a rehabilitáció, mert ez az ott élők életkörülményeit javítaná és a táj értékét, értékmegőrzését nagyban segítené.
Arra kérem az államtitkár urat, illetve kormánypárti képviselőtársaimat is, hogy azokat a célokat, amelyeket az előző négy évben és korábban önök a megelőző kormánynál is valamilyen formában támogattak és fontosnak tartottak, tartsák fontosnak a mostani időszakban is, nevezetesen a 2003. évi költségvetésben, és mind a szigetközi térség rehabilitációját, mind pedig a Mosoni-Duna rehabilitációjának I. ütemét segítő módosító indítványokat, legyenek olyan kedvesek, támogassák. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi