KUCSÁK LÁSZLÓ,

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ,
KUCSÁK LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság 2015. július 3-ai ülésén kivételes eljárás keretein belül megtárgyalta az ideiglenes biztonsági határzár létesítésével, valamint a migrációval összefüggő törvények módosításáról szóló T/5416. számú törvényjavaslatot.
A bizottsági ülés során a tagok megtárgyalták Kósa Lajos módosító javaslatát, amely kodifikációs és nyelvhelyességi pontosítást tartalmazott. Bizottságunk az említett javaslatot 24 igen, 6 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta.
A törvényjavaslatot a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelése érdekében nyújtotta be a kormány, hiszen korábban a kormány felhívta a belügyminisztert, hogy a bevándorlásról és a terrorizmusról jelenleg zajló nemzeti konzultáció eredményének figyelembevételével készítsen előterjesztést az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépés érdekében szükséges jogszabály-módosításokról. Jelentősen növekedett az illegális migráció és ezzel összefüggésben a menedékkérők száma, amely már az első öt hónapban meghaladta a tavalyi év teljes kérelmezői számát. Hallhattuk, hogy a mai állapot szerint pedig a 70 ezer főt is meghaladta már.
A jogellenesen Magyarországra érkezők célja főként az, hogy az országon áthaladva mielőbb az Európai Unió nyugati tagállamaiba jussanak. Jellemzően a Magyarországra illegálisan érkezett harmadik országbeli állampolgárok menedékjog iránti kérelmük benyújtását követően, az eljárás befejezése előtt, rövid időn belül valamelyik nyugat-európai államba távoztak. A menedékkérők számának a tavalyi évhez képest is radikális emelkedése egyéb sürgősségi intézkedés megtételét is követelte, így erősíteni kellett a schengeni külső határ ellenőrzését, és növelni kellett az idegenrendészeti őrzött szállások számát.
(10.30)
Minderre tekintettel szükséges a jelenlegi jogszabályi környezet módosítása annak érdekében, hogy a megalapozott nemzetközi védelmi igénnyel rendelkezőket minél gyorsabban és hatékonyabban be lehessen azonosítani, és az ilyen védelmi igénnyel nem rendelkező, tipikusan gazdasági migránsokat az ország területről mielőbb kitoloncolni.
A szigorú szabályok hiánya a terrorfenyegetettség terjedése kapcsán is biztonsági kockázatot hordoz, különös tekintettel arra, hogy Magyarország elsődlegesen még mindig tranzitország, ezért különös érdek fűződik ahhoz, hogy a menedékkérők biztonsági ellenőrzése teljeskörűen megvalósulhasson. A javaslat célja korlátozni az ismételt menedékkérők területen maradási jogát, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ismételt kérelem előterjesztése esetén a kérelmezőt nem illeti meg automatikusan korlátlan mértékben a Magyarország területén maradás joga.
Erre tekintettel a bizottság az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 24 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi