KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Jobbikos képviselőtársaim, Mirkóczki Ádám és Z. Kárpát Dániel már elmondták a Jobbik álláspontját az előttünk fekvő törvényjavaslattal kapcsolatban; én egy olyan város polgáraként kívánok felszólalni, ahol befogadóállomás, menekülttábor van. Több ilyen város is van hazánkban, én Debrecenből érkeztem, így engedjék meg, hogy debreceni szemmel nézzem ezt a vitát és hozzászóljak ehhez a törvényjavaslathoz.
A múlt hét hétfői események tükrében az országban is talán a közvélekedés megváltozott, hisz mint tudjuk, múlt hét hétfőn a debreceni befogadóállomáson, előbb a befogadóállomás területén, majd a nyílt utcán is zavargások törtek ki, menekültek kezdtek el tombolni előbb a befogadóállomás területén belül, majd a kerítést kitörve, szétszúzva az utcára özönlöttek mintegy kétszázan, és felfegyverkezve husángokkal, botokkal, kövekkel, betondarabokkal támadtak az arra közlekedő autókra, autóbuszokra, és az ott álló, parkoló autókat is megrongálták. Ezek az események óriási felháborodást okoztak Debrecenben. Ennél talán nagyobb felháborodást az okozott, amilyen reakció érkezett a liberális törpepártoktól, de erre egyenként inkább nem térnék ki.
Azt viszont kíváncsian várjuk, hogy mi lesz azokkal a bűnözőkkel - mert gyakorlatilag, akik ezeket a garázdaságokat, ezeket a bűncselekményeket elkövették, azokat nyugodtan nevezhetjük bűnözőknek. És ne mondják azt, hogy általánosítok! Én nem az összes menekülttábor lakójára mondom, hogy bűnözők - a Jobbik mindig is különbséget tett menekült és bevándorló között -, de sajnos a debreceni menekülttábor lakói közül nagyon-nagyon kevés az igazi menekült, akit üldöznek otthon, és az otthoni üldöztetésből, háborúból került oda. A bevándorlók között is volt ez a csoport, ez az igen nagy számú csoport, ez a kétszáz fős csoport, akik bűncselekményeket követtek el Debrecen utcáin, de a hírekből azt halljuk, hogy körülbelül nyolc embert hallgattak ki. Nem az történt, hogy azonnal kiutasították volna ezeket az embereket az országból, hanem gyakorlatilag nem történik semmi. Nem tudom, mi történt volna, ha magyar emberek csoportjai követték volna el ezeket a garázdaságokat, ezeket a bűncselekményeket, de itt komoly lépéseket kellett volna tenni. Fényképfelvételek, videofelvételek vannak az esetről, ezeket a bűnözőket ki kellett volna utasítani az országból.
A tegnapi nap folyamán a Jobbik szervezésében tüntetés zajlott a menekülttábor szomszédságában. Azokat a rémhírterjesztéseket, illetve azokat a hangokat, rémisztgetéseket, amelyek itt gyűlölettüntetésről szóltak az imént már említett liberális törpepártok képviselői által, maga az esemény megcáfolta. Körülbelül 800 ember jött el, a debreceniek a kánikula, a meleg idő ellenére szép számmal részt vettek, és hitet tettek amellett, hogy a debreceni menekülttábort, a befogadóállomást zárttá kell nyilvánítani. Nem gyűlölettüntetés volt ez, hanem leginkább az emberek azt szeretnék, hogy rend legyen Debrecen utcáin, és békét szeretnének a debreceniek.
Már a múlt héten a fideszes országgyűlési képviselők is, Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László is amellett álltak ki, hogy a debreceni menekülttábort zárttá kell tenni. Ezúton is kérdezném a kormány képviselőjét, Kontrát Károly államtitkár urat, miután már a fideszes képviselők is ezt szeretnék, amit a Jobbik évek óta hangoztat, hogy a Magyarországon lévő menekülttáborokat tegyék zárttá, hogy mi a kormány álláspontja. Kívánnak-e tenni valamit? Szerintem és a Jobbik véleménye szerint azonnal zárttá kellene nyilvánítani a menekülttáborokat, Vámosszabaditól kezdve Balassagyarmaton keresztül egészen Debrecenig, mielőtt még komolyabb probléma adódna, mielőtt még nemcsak az autókat, illetve a kukákat gyújtogatnák és az autókat zúznák ezek a bevándorlók, hanem emberi életben is kárt tesznek. A kérdésem az, hogy tesz-e lépéseket ez ügyben a kormány. Kérem az államtitkár urat, erre válaszoljon.
Illetve ami még nagyon fontos ez ügyben: az is bebizonyosodott az elmúlt hónapokban, az elmúlt években, hogy ezeknek a menekülttáboroknak, ezeknek a befogadóállomásoknak nincs helye lakott területen. Ez is nagyon fontos kérdés, és kérjük, felszólítjuk a kormányt a debreceniek nevében, hogy kezdjék meg az előkészületeket, hogy a befogadóállomásokat, a menekülttáborokat lakott területen kívülre kell helyezni, a lakott területen belül lévő táborokat bezárni és azokat lakott területen kívülre helyezni. Ez a debreceniek óhaja, ez a debreceniek kívánsága, ez a debreceniek követelése, és ezt tegnap nyomatékosították a tüntetésen a cívisváros polgárai. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi