MIRKÓCZKI ÁDÁM,

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM,
MIRKÓCZKI ÁDÁM, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Ott folytatnám, ahol képviselőtársam abbahagyta. Néhány kiegészítést tennék. Önök gyakran hangoztatják, elsősorban nem nekünk, hanem a baloldal felé, hogy amikor februárban és az idei év elején felvetették ezt a problémát, akkor jól látszott, hogy meddig fog eszkalálódni, és mi jöhet a következő előttünk álló hónapok során. Ez így igaz, de szeretnék emlékeztetni arra, hogy a Jobbik - visszakeresve az előző ciklus különböző parlamenti műfajainak a felszólalásait és egyéb beadványait - 2012 óta erre figyelmeztet. Mindezt csak azért mondom, hogy ha akkor önök komolyan vették volna azt, hogy mikkel kell majd szembenéznünk, mondjuk, 2015-ben, ez már megelőzhető lett volna akár 2013-ban vagy 2014-ben, és nem most kellene kapkodni. Ez egy fontos alapvetés, hogy mi mennyire vesszük komolyan. És az is érdekes és tanulságos lehet az önök számára, ha megnézik az akkori kormányzati válaszokat, amely szerint a menekülttáborokkal semmi probléma, az illegális migrációt a rendőrség tudja kezelni; most pedig ennek az ellenkezőjét mondják önök is, mert látható, hogy fizikai képtelenség a jelenlegi kialakult helyzetben mindezt az eddigi erőforrásokkal kezelni.
Ami a javaslatot illeti: az teljesen természetes, hogy a Jobbik támogatni fogja, hiszen vannak benne szigorítások. De természetesen ugyanannyi kritikánk is van vele, nem minden pontjával értünk egyet. Nem szeretném most a módosító indítványainkat tételesen felsorolni. Elég szomorú az, hogy a bizottságban önök ezeket már nem tartották fontosnak támogatni, pedig hozzáteszem, módosító javaslataink nem pusztán a jelenlegi szörnyű helyzetet tudnák orvosolni, hanem majd azokat is, amelyek a határzár kialakítása után fel fognak lépni. Hiszen ne felejtsük el - ahogy már mások is utaltak rá -, amint felépül a határzár, néhány hét és hónap fog eltelni, amikor akár az embercsempészek, akár pusztán az előre gondolkodó illegális migránsok, bevándorlók más útvonalakat, alternatív lehetőségeket fognak keresni, és más határszakaszokon próbálnak majd hazánkba szivárogni.
(11.20)
Arra is gondolni kell már most, nem akkor, amikor elkészült a kerítés, és azt ilyen vagy olyan úton-módon meg fogják kerülni.
Az MSZP-s hozzáállásra tényleg nem szeretnék időt pazarolni, tényleg vicces, hogy eddig szerintük nem volt probléma, most pedig már Btk.-t kell szigorítani. Egyszerűen az látható, hogy megy egy vergődés, és nem tudják igazából, hogy mikor mondjanak igazat, vagy mikor mérjék fel reálisan a helyzetet. Azt gondolom, össznemzeti ügy, hogy ezt a problémát megelőzzük.
Amivel a mondandómat szeretném kiegészíteni, és talán ennek a néhány percnek ez lenne a legfontosabb része, lehet harcolni az illegális migráció ellen, sőt kell is a magyar emberek, a magyar gazdasági javak megóvása érdekében. De egyet ne felejtsenek el: amíg ilyen külpolitikát folytatnak, addig mindez elég képmutató, mindez elég visszás. Önök feltétel nélkül támogatják az Amerikai Egyesült Államokat szinte minden egyes katonai és geopolitikai stratégiájukban, elképzeléseikben, mindezt úgy teszik, hogy pontosan tudják, hogy ezt a hatalmas migrációt ki idézte elő. Én nem szeretném pusztán az USA nyakába varrni, és nem szeretném pusztán XX. századi problémának beállítani.
Sorolhatnánk az Európai Unió azon tagállamait is, amelyek még a mai napig is gyarmati adókat szednek egyes észak-afrikai országokból. És ki okozta akár Észak-Afrikában azokat a gazdasági, politikai, társadalmi feszültségeket, amelyek miatt most milliók kelnek útra? Ki okozta a közel-keleti válságot, ami miatt milliók kelnek útra? És önök vajon kiket támogatnak akkor, amikor akár a Közel-Kelet, akár más, a világ más térségein belül katonai vagy egyéb akciókhoz adnak, teljesen mindegy, hogy milyen mértékű támogatást? A támogatás egyben az önök részéről legalizálja mindazt a politikai törekvést, amit ezek a nagyhatalmak, hogy is mondjam, képviselnek vagy szeretnének elérni.
És még egyszer mondom, nem Magyarországnak kellene azt az árat megfizetni, ebben egyetértek önökkel, amibe kerülnek most ezek a hatalmas embertömegek, ezek a migránsok. És nem szabad annyival beérni, hogy az Európai Unió, vagy fogalmazzunk úgy, hogy a Brüsszelben az asztalról leeső koncok, ami most néhány milliárdot jelent a menekültkérdés kezelésére… - ezzel beérjük, és tapsolunk, hogy hurrá, Brüsszel adott nekünk, nem tudom, hány milliárd forintot. Ez csak egy töredék, csak ideig-óráig elég. Én bátrabb lennék az önök helyében, és el mernék menni, ha már önök is tagjai a Néppártnak, és joguk van minden olyan európai uniós és nemzetközi testületben megszólalni akár a kormányzat részéről, amely érdemben el tudja mondani azokat az okokat és azokat az okozatokat, amelyekről, ugye, nem beszélünk.
De én arra szeretném önöket biztatni, hogy nyugodtan nevezzék meg a felelősöket, akár Európán belül, akár Európán kívül, és nevezzék meg azt a minimum erkölcsi és gazdasági követelést is, hogy az árat azoknak az államoknak kelljen megfizetniük és a következményeket, legyen az társadalmi, gazdasági vagy szociális feszültség, azoknak az országoknak kelljen viselniük, amelyek előidézték ezt a helyzetet.
És ne haragudjanak, de nem tudom sajnálni Franciaországot akkor, amikor arról panaszkodnak, hogy hány észak-afrikai országból mekkora embertömeg érkezik hozzájuk azzal a céllal, hogy a szociális hálójukat kihasználja, miközben Franciaország a mai napig gyarmati adókat szed. És tönkreteszi azokat az országokat gazdasági és minden téren, ahonnan ők megkapják most a menekülteket. És mit szeretnének ők képmutató módon elérni? Azt, hogy Magyarország tartóztassa fel, és löknek nekünk némi kis koncot az európai büdzséből, hogy ne nekik kelljen viselni ezeket a terheket. De sorolhatnánk Nagy-Britanniát és a többit. Jól tudjuk, hogy melyek voltak a nagy gyarmattartó országok és nemzetek.
Az lenne célszerű és az lenne helyes, ha ezen szövetségek és ezen grémiumok most már feltétel nélküli támogatásáról önök is letennének, nem támogatnának sem katonai, sem más olyan nemzetközi missziót, amely ezekben a térségekben nemhogy megoldja a társadalmi, gazdasági vagy politikai feszültségeket, hanem kifejezetten gerjeszti, és ezáltal fokozza azt az emberáradatot, amit nyugodtan nevezhetünk most már Európa megszállásának. Hiszen itt régen nem arról szól a történet, hogy néhány ezer vagy néhány tízezer ember a jobb lét reményében útra kel, hanem itt arról szól a történet, hogy soha nem látott népvándorlás zajlik most, a XXI. század hajnalán.
Azt szeretném, ha önök következetesek lennének, és szerintem Magyarország minden épeszű állampolgára azt szeretné, ha ezen probléma apropóján végre olyan szinten változtatnának, nem csak kommunikációs értelemben, a külpolitikán és a katonai biztonságpolitikán, amely végre következetes és amely végre nemet mond az ilyen nemzetközi gyakorlatra, aminek a levét most velünk szeretnék megitatni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi