SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Meglehetősen szerteágazó véleményeket hallhattunk itt a mai napon egy olyan kérdésben, amely nemcsak hazánk, hanem egész Európa számára az egyik legsúlyosabb kihívást rejti magában az elkövetkezendő esztendőkre. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az Európai Unió előtt soha nem állt annyi és összességében olyan súlyos kihívás a második világháború lezárása óta, mint most, és ezen kihívások közül valóban az egyik legsúlyosabb a bevándorlás kérdése, amely már olyan méretekben valósul meg, hogy a modernkori népvándorlás fogalmának használata sem túlzás.
Tisztelt Képviselőtársaim! Abban egyetértünk, hogy közös európai megoldásra van szükség, ugyanis nem egy magyar kihívással, nem egy magyarországi problémával nézünk szembe, hanem egy egész Európát, azon belül az Európai Uniót is rendkívül súlyosan érintő kihívásról beszélünk. Ezért mindazokkal egyetértünk, akik azt hangsúlyozták a vita során, hogy európai szintű megoldásra van szükség. Ezért is volt különös jelentősége az Európai Tanács legutóbbi ülésének, ahol az Európai Unió állam- és kormányfői számos döntést hoztak a bevándorlási kihívás kezelése érdekében, és ezen döntések során sok esetben érvényesültek a magyar érdekek, érvényesült a magyar álláspont is.
(12.30)
Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a magyar kormány álláspontja értelmében továbbra is ennek a kihívásnak a megoldása nem az Európai Unió területén belül van, hanem az Európai Unió területén kívül. Ezért azt gondoljuk, hogy mindazok az eurómilliárdok, melyeket az Európai Unió fejlesztésekre költ az európai adófizetők, így a magyar adófizetők pénzéből is, ezek felhasználása során igenis feltételként kell innentől kezdve alkalmazni azt a szempontot, hogy ezen fejlesztési források úgy hasznosuljanak, hogy a kibocsátó országokban, a forrásországokban mind a politikai, mind a gazdasági viszonyok alakításának eredményeként az Európára nehezedő bevándorlási nyomásnak csökkennie kell. Ennek a kondicionalitásnak az alkalmazása az egyik kulcs ennek a kihívásnak a megoldása szempontjából a jövőre nézvést.
Másodsorban szeretném itt önök előtt kiemelni azt, hogy az Európai Unió végre felismerte, hogy a bevándorlási nyomás Európára nemcsak a Földközi-tengeren keresztül érkezik, hanem a balkáni útvonalon keresztül is. És bizony a balkáni útvonalon keresztül érkező migrációs nyomás tekintetében Magyarországra nehezedik a legnagyobb bevándorlási nyomás. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy 71 871 illegális határátlépést rögzítettek a magyar hatóságok az idei esztendőben tegnap estig, és ezek közül 71 287 esetet Magyarország és Szerbia határán rögzítették.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek szellemében rendkívül fontos volt az Európai Tanácsnak az a döntése, hogy a várhatóan novemberben megrendezésre kerülő vallettai konferenciához hasonlóan - ahol az Európai Unió és az afrikai térség vezetői ülnek össze tanácskozni -, az ősz folyamán, még a vallettai konferenciát megelőzően Budapesten is sor kerül egy konferenciára, amely kifejezetten a balkáni útvonalon keresztül érkező bevándorlási nyomásra keresendő válaszokkal, illetve megtalálandó válaszokkal fog foglalkozni. E konferencia részleteinek egyeztetése még folyamatban van.
Volt olyan képviselőtársunk, Schiffer frakcióvezető úr, aki arról beszélt, arra utalt, hogy milyen fontos a stabilitás a Közel-Keleten és az észak-afrikai térségben. Egyetértünk ezzel, hiszen a geopolitikai folyamatok világosan mutatják, hogy a stabilitás hiánya a Közel-Keleten, illetve Észak-Afrikában milyen napi jelentőségű problémákat okoz az Európai Unió mindennapi élete szempontjából. Ezért jelzem a frakcióvezető úrnak, hogy természetesen a magyar kormány minden olyan nemzetközi törekvést támogat, amely a stabilitást segíti elő a Közel-Keleten, illetve Észak-Afrikában. Többek között ezért is hozott meglátásunk szerint bölcs döntést a parlament akkor, amikor úgy döntött, hogy 150 magyar katonával segítjük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelmet, és ezért támogatjuk azt is, hogy a Közel-Keleten minden olyan nemzetközi tárgyalás eredményesen záruljon, amely a stabilitást segíti elő.
Kénytelen vagyok egy-két kijelentését azonban Schiffer frakcióvezető úrnak kijavítani, ha szabad ezt a kifejezést használnom. Magyarország semmilyen európai uniós kötelezettségének teljesítését nem mondta fel. A helyzet az, hogy minden európai uniós előírásnak megfelelünk, minden európai uniós kötelezettségünket betartjuk. Ennek megfelelően betartjuk a dublini kötelezettségeinket is.
Ugyanakkor erőteljesen vitatjuk, hogy mindazokat az embereket, mindazokat az illegális bevándorlókat, akiket most az európai uniós országokból hozzánk akarnak visszaküldeni, őket igazából hozzánk kellene. Ezt vitatjuk, mert azt gondoljuk, hogy mivel ezek az emberek egészen biztosan egy másik európai uniós tagország területére is léptek, mielőtt Magyarországra érkeztek volna, ezért őket azokba az országokba kell visszaküldeni. Az egy más kérdés, hogy miért merülünk fel itt mi mint visszaküldési célország. Azért, mert mi minden európai uniós kötelezettségünknek eleget teszünk, többek között mindenkit regisztrálunk, aki egyébként bejön Magyarországra.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarország számára az idei esztendőben több mint 15 milliárd forintnyi többletkiadást jelent az a bevándorlási nyomás, amely ránk nehezedik. Ehhez képest az Európai Bizottság migrációs biztosa arról tájékoztatott minket, hogy mintegy 8 millió eurónyi támogatást tud az Európai Bizottság Magyarország számára folyósítani az idei esztendőben a többletfeladatok ellátásának érdekében.
Az ideiglenes biztonsági határzár kapcsán sok vélemény elhangzott itt, a plenáris ülésen. Ezzel kapcsolatban szeretném az önök figyelmét tisztelettel felhívni a következőre. Ha valaki Szerbiából Magyarországra kíván jönni, azt megteheti most is, és megteheti a jövőben is törvénytisztelő, vagyis legális módon. Ha valaki Szerbiából Magyarországra kíván jönni és tisztességes szándékai vannak, akkor elmegy egy nyitva tartó határállomásra, ott átadja kezelésre az útlevelét, azt a határőr kezeli, majd átjön Magyarországra. Ez a törvénytisztelő módja a Magyarország területére történő belépésnek.
Tehát azzal, hogy ideiglenes biztonsági határzárat, magyarul, kerítést építünk a zöldhatárra, azzal az illegális, vagyis törvénysértő, tehát a jogszabályokba ütköző módon Magyarországra jönni akaró emberek lehetőségét vesszük el a törvénysértéstől, a jogszabályok megsértésétől. Vagyis határátkelőhelyeket nyitunk azért, hogy a tisztességes, törvénytisztelő emberek minél könnyebben be tudjanak jönni Magyarországra, de kerítést építünk azért, hogy a törvényszegő módon, törvénysértő módon Magyarországra jönni akaró emberektől ezt a lehetőséget elvegyük vagy legalábbis azt megakadályozzuk.
Ezért a 175 kilométernyi ideiglenes biztonsági határzár természetesen fel fog épülni, annak építését hamarosan meg fogjuk kezdeni, mégpedig úgy, hogy több ponton, olyan szakaszokon, olyan területeken, ahol a bevándorlási nyomás a legnagyobb erővel jelenik meg Magyarországon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném még az önök figyelmét felhívni az úgynevezett hotspotok kérdésére, amely az Európai Tanács legutóbbi ülésén szintén előkerült. Ezeket a pontokat az Európai Tanács döntése értelmében a frontországokban, esetleg az Európai Unió területén kívül kellene felállítani.
Szeretném felhívni az önök figyelmét arra, hogy Magyarország kormánya semmilyen módon nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy bármilyen hotspotot Magyarországon létrehozzon az Európai Unió. Mi azt gondoljuk, hogy azon kérdés eldöntésének, hogy valaki politikai menekült vagy gazdasági bevándorló, mind időben, mind földrajzilag a lehető leghamarabb meg kell történnie.
Ugyanis a helyzet az, hogy ma Magyarországon minden 100 menekültkérelemről 8-9-ről bizonyosodik be a végén az, hogy jogos kérelem volt. Tehát több mint 90-en, akik benyújtanak menekültkérelmeket, aztán kiderül róluk, hogy igazából gazdasági bevándorlók, illegális bevándorlók, ők pontosan annak az intézménynek a hitelességét ássák alá, amely oly fontos nemcsak magyarországi, hanem európai viszonylatban is.
Tehát a politikai menekülteknek, mint ahogy eddig is, Magyarország igenis menedéket nyújt, de a gazdasági bevándorlás által előállított ilyen típusú nyomásnak nem tudunk, nem is kívánunk megfelelni. Ezért meg fogjuk védeni Magyarországot, és természetesen mint schengeni határral rendelkező ország, meg fogjuk védeni Európát, az Európai Uniót is az illegális bevándorlástól.
Magyarország kormányának ez a kötelessége, és ennek a kötelességnek a jövőben is meg kívánunk felelni. Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi