DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy mindenki számára a leginkább nehéz elviselni azt, hogyha egy rokona, egy ismerőse műtétre várna, ugyanakkor heteket vagy hónapokat kell várakoznia. Ezért volt a kormány számára is fontos, hiszen ez nemcsak bosszantó dolog, hanem a felépülés lehetőségét is csökkenti (sic)!, hogy ezek a várólisták minél rövidebbek legyenek.
Mi nem kórházi széfekkel kívántunk foglalkozni, és nem a HospInvestnek privatizáltuk az egészségügyet, hanem azt mondtuk, hogy létrehozunk először, amint ön is mondta, egy országos egységes intézményi várólista-nyilvántartást, hogy az átlátható legyen, hogy a sorrendiséget be lehessen tartani, hogy a kapacitások, a szükségletek térben és időben jól legyenek tervezhetőek. Ez létre is jött, és utána, ezután tudtuk elindítani a különböző várólista-csökkentő programokat.
2012-ben, amikor létrejött ez az országos átlátható rendszer, 70 ezer, azaz hetvenezer beteg szerepelt rajta. 2013-ban rögtön egy közel 800 millió forintos támogatást biztosítottunk a kórházaknak, amiből 1300 főnek a várólistáról való előresorolását, előrekerülését tudták biztosítani. Itt fel kell hívniuk a betegeket, és új időpontot kell nekik előrehozva ajánlani. 2014-ben újabb 1 milliárd forint következett, ez ismételten 1300 műtéten segített. Az idei évben pedig 1 plusz 5 milliárd forint szerepelt a költségvetésben, és ebből 12 ezer többletműtétet tudunk elvégezni. Így a 70 ezres szám előbb 44 ezerre csökkent, idén ősz elejére 37 ezerre, majd most 35 ezerre csökkent a várólistán várakozók száma.
A Kórházszövetség honlapján pedig kiki megtalálhatja, hogy ha a saját kórházában nem tudják ellátni, akkor melyik kórházakban van még szabad kapacitás. Az állam mindegyik fedezetét, finanszírozását biztosítja, a műtőkapacitás az egyetlen, ami határt szab ennek. A legtöbb műtétként szürke-hályog-műtétet, csípőprotézis-műtétet, térd-pro-té-zisműtétet, nyitottszív-műtétet, ortopédiai nagy-műtétet és gerincstabilizáló műtétet végeztek el. Az a célunk, hogy a kisműtétekre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) maximum két-három hónapot, a nagyobbakra pedig legfeljebb fél évet kelljen várni. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi