Táplálkozás

Full text search

Táplálkozás
A táplálkozás egészségmegőrző, betegségmegelőző szerepe akkor érvényesül, ha a szervezet számára fontos alkotóelemek a szükséges mennyiségben jelen vannak. Az ettől tartósan eltérő táplálkozás betegségek, kóros állapotok, kockázati tényezők kifejlődéséhez vezet. Az ún. táplálkozással összefüggő betegségek – elhízás, szívinfarktus, iszkémiás szívbaj (ISZB), magasvérnyomás-betegség, rákos betegségek, májzsugor – jelentősen befolyásolják a halálozást. Magyarországon az életkorra szabványosított és 100 000-re megfelelő európai népességgel összehasonlított halálozás az összlakosságot és a férfiakat illetően Európában a legmagasabb, a nőké Románia után a második. A táplálkozással összefüggő betegségek szerepére utal ebben a kiemelkedő magas halálozási arányban az, hogy a rákos halálozás Magyarországon a legnagyobb az összlakosság és a férfiak körében, a nők a 4. helyen állnak Európában. Az ISZB-halálozásban az összlakosság és a férfiak a 9., a nők a 8.; az agyi érbetegség okozta halálozásban az összlakosság és a férfiak a 3., a nők az 5. helyen állnak, de a májzsugor és az idült májbetegség okozta halálozásban mind a férfiak, mind a nők csoportjában az első helyen áll Magyarország (1985-ös adatok).
A várható élettartam megerősíti az előzőeket: mind a születéskor, mind az egyéves korban várható élettartam a magyar férfiaknál a legrövidebb Európában (65,1, ill. 65,6 év), a nőké Románia után a második legrövidebb (73,2, ill. 73,6 év). Sőt: az Egészségügyi Világszervezet prognózisa szerint a magyar férfiak várható élettartama még 2004-ben is a legrövidebb lesz Európában, a nőké a 4. Legrövidebb.
Az ajánlott értékektől mennyiségben és összetételben eltérő táplálkozás különféle betegségeket eredményezhet. A legfontosabb a táplálkozási tényezők és a halálozást jelentősen befolyásoló betegségek kapcsolata.
Az elhízás táplálkozással összefüggő, de a halálozást nem közvetlenül, hanem közvetve befolyásoló, nagy gyakoriságú betegség. Kialakulásában az egyéni genetikai fogékonyság (a hőtermelés-zsírraktározás hibás működése) az esetek mintegy 30%-ában meghatározó, de végül is minden esetre érvényes: több energia kerül a szervezetbe a táplálékkal, italokkal (cukrok, zsírok, alkoholos italok, „üres kalóriák”), mint az egyéni energiaigény.
Azt a testtömeget, amely adott testmagasság esetén a leghosszabb élettartamot teszi lehetővé, kívánatos testtömegnek nevezik. Az elhízás veszélyességének kifejezésére használatos a testtömegindex (BMI, Body Mass Index, azaz testtömeg (kg) osztva a testmagasság (m) négyzetével); az index 20-25 között számít jónak. A közismert Broca-index (testmagasságból 100 cm levonása és az eredmény 10%-os csökkentése – ennyi kg jó lesz) csak durva közelítésre alkalmas.
Az elhízás magyarországi gyakoriságára csak becsült adatok állnak rendelkezésre. Egy 1987-ben is folyó, a népesség egészének mintáján végzett táplálkozás-epidemiológiai vizsgálat előzetes eredményei arra utalnak, hogy a felnőtt férfiak között legalább 30, a nőknél legalább 45%-os az elhízás előfordulása. Az elhízás más országokban is komoly közegészségügyi probléma. Ha a „túlsúly” mellé még egy kockázati tényező társul, pl. a dohányzás, akkor a halálozási kockázat megkétszereződik.
Az elhízás az ISZB és az infarktus kockázati tényezőjének, az emelkedett szérumkoleszterin-szintnek az előidézésében is fontos szerepet játszik. Az elhízottak között átlagosan 2,9-szer gyakoribb a magas vérnyomás, de a 20-44 éves elhízottak között 6-szor több. A cukorbaj (2-es típusú, inzulint nem igénylő) előfordulása 3-szoros gyakoriságú. Az elhízott férfiaknál lényegesen gyakoribb a vastag-, végbél- és prosztatarákos, az elhízott nők körében a méh-, petefészek-, mell- és epehólyagrákos halálozás. Összegezve megállapítható, hogy az elhízás a táplálkozással összefüggő, a halálozást befolyásoló betegség, és a kismértékű elhízás is kockázatnövelő.
A magyar lakosság idő előtti elhalálozásában jelentős helyet elfoglaló szívinfarktus, ISZB agyi érbetegségek és más érelmeszesedéses megbetegedések kialakulásában a többlet-energiabevitelen kívül lényeges szerepe van a zsírfogyasztásnak. Az energiabevitel 30%-át meghaladó zsírbevitel hozzájárul a mérsékelt, ill. fokozott kockázatot jelentő szérumkoleszterin-szint kialakulásához. A lakosság plazmakoleszterin-szintjének az ideális tartományba történő visszaesése (3,36-4,91 millimol/liter) az ISZB-gyakoriság 30-50%-os csökkenését eredményezné. Kockázatjelző a koleszterinszállító ún. LDL- és VLDL-koleszterin magas és a HDL-koleszterin alacsony szintje is, a táplálkozási tényezők általuk közvetve is hatnak az ISZB kialakulására. Ha a táplálkozásban a zsír főleg állati eredetű zsírokból származik, amelyek csak kevés többszörösen telítetlen zsírsavat, de sok telített zsírsavat tartalmaznak (más szóval az ún. P/S arány alacsony) akkor növekszik a vérben a koleszterin- és LDL-koleszterin-koncentráció, fokozódik az ISZB és az infarktus kockázata. Ugyanígy hat a túlzott koleszterin-bevitel.
Magyarországon a zsírbevitel megközelíti az energiatartalom 40%-át, a P/S arány 0,2-00,3 (a kívánatos 0,8 lenne), a koleszterin-bevitel 5-600 mg körül van (a kívánatos 300 mg helyett). Bizonyított, hogy az energiatartalom 30%-át el nem érő zsírbevitel 0,8-1,0-es P/S aránnyal nemcsak a kockázati tényezőt, az emelkedett plazmakoleszterin- és LDL-koleszterin-szintet mérsékli, de hatására lassul, sőt megáll a már megkezdődött érelmeszesedéses folyamat, és egyes eseteken a meszes felület csökkenése is elérhető.
A többszörösen telítetlen zsírsavak a növényi olajokban, Rama margarinban, étolajokban, hüvelyes főzelékfélékben vannak jelentékeny mennyiségben, az állati eredetű zsírokban csak igen kis mértékben találhatóak. Az állati eredetű zsírok – tejtermékek, tejszín, vaj, húskészítmények, tojás – gazdagok a telített zsírsavakban. Különleges hatású zsírsavakat tartalmaznak a tengeri halak, kisebb mértékben az édesvíziek (busa) és a vadon élő állatok is. E zsírsavak rendszeres fogyasztása hatásosan csökkenti a plazma-koleszterin- és VLDL-koleszterin-szintet, de ami a legfontosabb, mérsékli a fokozott véralvadást. Heti 2 x 100 g tengeri hal (makréla, szardínia) rendszeres fogyasztásával az infarktus- és az ISZB-veszély csökkenéséhez is elegendő hatóanyag kerül a szervezetbe.
(A többszörösen telítetlen zsírsavak könnyen bomlanak a feleslegesen magas hőmérsékleten történő sütéskor, ezért ilyenkor a számítottnál jóval kevesebb hatékony zsírsav marad az elkészült táplálékban).
A növényi táplálékok rostjai közül a pektin plazmakoleszterin-szint csökkentő hatású. A legtöbb pektin az almában, birsalmában, körtében, sárgarépában van, kisebb mértékben valamennyi gyümölcs, zöldség- és főzelékféle alkotórésze. Ugyanezeknek a táplálékoknak egy másik alkotórésze, az aszkorbinsav szintjén plazmakoleszterin-csökkentő hatású. Az alkoholt a legutóbbi időkig hatásos HDL-koleszterin-emelőnek tartották (ez kedvező az infarktus megelőzése szempontjából), de kiderült, hogy azt a HDL-frakciót emeli, amelynek nincs szerepe a megelőzésben.
A magasvérnyomás-betegség azoknak a táplálkozással összefüggő megbetegedése, akik fogékonyak a túlzott nátriumfogyasztásra (a konyhasó 40%-a nátrium) káros hatása iránt. Számuk a lakosság negyedére tehető. Magyarországon a napi nátriumbevitel 4-7 g-ra becsülhető. Főként állati eredetű élelmiszerekkel – tejtermékek, húsipari és konzervipari készítmények -, valamint kenyérrel és a sózási szokások eredményeként kerül feleslegben a szervezetbe. Holott elegendő volna az élelmiszer-nyersanyagok természetes nátriumtartalma, azaz 1-3 g naponta.
A magasvérnyomás-betegség kialakulásában szerepe lehet az elégtelen kálciumbevitelnek is – a tej, a tejtermékek és a növényi táplálékok tartalmaznak sok kalciumot. Magyarországon a kalciumbevitel az ajánlott értéknek csak mintegy háromnegyedére becsülhető.
A rosszindulatú daganatos megbetegedéseknek a táplálkozással való összefüggésére utal az a megállapítás, hogy a daganatos betegségeket megelőző összes táplálkozási tényező „felhasználása” e betegségek gyakoriságának 35%-os csökkenését eredményezné. Az alkoholfogyasztás, a fej, arc, nyak, száj, nyelőcső, gége, gyomor és máj-, valamint a vastagbél rákos megbetegedésével hozható összefüggésbe. (A napi 1 üveg sört vagy annál többet ivók kockázata a vastagbélrák iránt például 3-szorosa a nem ivókénak). Az egyik leghatékonyabb rákkeltő anyag, a nitrosamin mintegy napi 1,5 mg mennyiségben kerül a táplálékkal a szervezetbe, de egyetlen doboz cigaretta elszívásával 17 mg!
Az aszkorbinsav, a retinol és a karotinok rendszeres jelenléte a táplálékban jelentősen csökkentik a rákbetegségek kockázatát. Hasonlóan hatnak a növényi táplálékok rostanyagai, elsősorban a már említett pektin. A táplálékok egy része tartalmaz a rákos burjánzás ellen ható természetes anyagokat. A nyílt lángon sütéskor, valamint a zsírok, olajok túlhevítésével járó sütéskor rákkeltő anyagok keletkezhetnek a táplálékban.
A májzsugor szoros értelembe véve nem táplálkozással összefüggő betegség, de kapcsolódása egy táplálkozási tényezőhöz, az alkoholhoz nyilvánvaló. A napi 15-20 g tiszta alkoholnak megfelelő ital fogyasztó nők, ill. 40 gr-ot fogyasztó férfiak májzsugorkockázata igen nagy. Ilyen mennyiségeket rendszeresen fogyasztva 15-20 év után nagy valószínűséggel kifejlődik a májbetegség. Magyarországon az egy napra, egy főre jutó 100% -os alkoholban kifejezett fogyasztás 1985-ben 32 g volt, a májzsugor okozta halálozásban pedig a magyar férfiak és nők is az első helyen állnak Európában.
A kritikus értéket néhány dl bor, pár üveg sör, és 1 dl égetett szeszesital elfogyasztásával könnyen el lehet érni, és az állandóan növekvő alkoholfogyasztás arra enged következtetni, hogy ezt egyre többen el is érik. A nemzetközi adatok szerint szinte mindenütt növekvőben van az alkoholfogyasztás, de egyrészt lassabban, másrészt alacsonyabb értékekről indulva. A jelentős magyarországi alkoholfogyasztás 1985-ben egy főre számítva naponta már csaknem 1 MJ (240 kcal) többletenergia-felvételt eredményezett.
A rendszeres túlzott alkoholfogyasztás idegrendszeri, elmegyógyászati megbetegedésekhez vezeti az alkoholos elbutulástól az elmebajig, az érzékzavaroktól az idegbénulásokig, idült gyomor- és bélhurutot okoz, megtámadja a hasnyálmirigyet. Az emésztőrendszer károsítása, valamint az ivóknál gyakran tapasztalható elégtelen táplálkozás következtében súlyos tápanyaghiányok fejlődnek ki.
A mérsékelt alkoholfogyasztás – legfeljebb 100 g tiszta alkoholnak megfelelő mennyiség hetenként – nem káros az egyén számára, és társadalmi, egészségügyi szempontból sem kifogásolható, sőt éppen a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő hatású. Ennek ellenére igen kockázatos dolog a mérsékelt alkoholfogyasztás ajánlása, mert nem lehet előre tudni az egyén reagálását és későbbi viszonyát az alkoholhoz.
Egyszerre nagy mennyiségben fogyasztva az alkohol heveny formában károsítja, mérgezi a szerveket, akár halálos mérgezést is előidézhet. A máj alkohollebontó kapacitása egyénenként változó – 7-10 g óránként -, ennek megfelelően fokozatosan alakulnak ki az ittasságra, részegségre jellemző tünetek.
A táplálék-alkotórészek és a táplálkozással összefüggő betegségek példái arra utalnak, hogy a táplálkozásnak betegséget előidéző hatása akkor fejlődik ki, ha valamelyik tápanyag vagy táplálék összetevő aránytalanul nagy vagy aránytalanul kis mennyiségben kerül a szervezetbe. Más szóval: nincsenek eleve „jó” és „rossz” táplálékok, csak szükséges, felesleges vagy elégtelen mennyiségek. Ezért hibásak és veszélyesek az ún. kirekesztő táplálkozási irányzatok, amelyek egy-egy táplálékot kivetnek a táplálkozásból, másokat pedig valódi vagy vélt értékeik alapján túlzott mennyiségben iktatnak az étrendbe, egyoldalúvá téve a táplálkozást. Fontos tápanyagokban hiányossá éppen az egyoldalúság következtében válik a táplálkozás, a kellően változatos, sokféle nyersanyagból és élelmiszerből összeállított étrend teszi lehetővé azt, hogy minden fontos anyag elegendő mennyiségben kerüljön a szervezetbe. A kirekesztő táplálkozási irányzatok egyik példája a vegetarianizmus, amelynek az állati eredetű táplálékok teljes kizárását előíró formája mész-, vas-, retinol-, thiamin- és riboflavinhiány kialakulásához vezethet. Szélsőségek szép számmal fellelhetők a különféle bio- és reformirányzatoknál is. Legnagyobb veszélyük, hogy elterelik a figyelmet a valódi táplálkozási problémákról – a táplálkozással kapcsolatos betegségek szerepéről a halálozásban -, másrészt igazságmagvakat tartalmazva a tudományosság látszatát keltik.
A táplálkozási hibák bármilyen szélsőségről legyen is szó, egészségkárosodást eredményeznek, és ennek nemcsak az egyénre, de a társadalomra nézve is következményei vannak. Az Egyesült Államokban 1976-ban a táplálkozással kapcsolatban kifejlődő betegségek kezelése mintegy 35 milliárd USD-ba került. Ekkor kidolgozták azokat a táplálkozási célokat, amelyek kiegészítik az energia- és tápanyagbevitel ajánlásokat, és bevezetésüktől várhatóan csökken (valóban csökkent) a táplálkozással kapcsolatos betegségek szerepe a halálozásban. Hasonló táplálkozási irányelveket egyre több országban dolgoznak ki, ez Magyarországon is folyamatban van. A külföldi példák alapján az egészségmegőrző, betegségmegelőző táplálkozás irányelvei a következőképpen foglalhatók össze:
1. Csak annyi energia legyen a táplálékban, amennyi a kívánatos testtömeg megtartásához vagy visszaszerzéséhez szükséges. A táplálékok mennyiségét tehát a testtömeghez kell igazítani, nem pedig a jóllakottság, teltség érzéshez.
2. A zsírbevitel ne haladja meg az energiatartalom 30%-át. Ehhez jelenlegi átlagos zsírfogyasztásunkat felére kellene csökkenteni.
3. A telített zsírsavak aránya ne haladja meg az energia-bevitel 10%-át, a többszörösen telítetlen zsírok bevitele közeledjék az energiatartalom 10%-ához. Az állati eredetű zsírok helyett jobb növényi eredetűeket használni, és csökkenteni kell a zsírban gazdag hús- és tejtermékek fogyasztását. A tengeri halakból hetenként 2 x 100 g-ot célszerű fogyasztani.
4. A cukorbevitel (látható és láthatatlan formában, azaz erősen cukrozott termékekben) maradjon az energiatartalom 10%-a alatt. Ugyanakkor jóval több zöldség- és főzelékfélét, gyümölcsöt, több burgonyát kell fogyasztani.
5. A rostbevitel érje el a 30 g-ot naponta (Zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, „barna” kenyér).
6.A sóbevitel ne haladja meg a napi 3-5 g-ot (igen keveset sózni, az erősen sózott élelmiszerekből kevesebbet fogyasztani).
7. A fehérjefogyasztás legyen az összes energia 12%-a. Vegyesen, állati és növényi eredetű fehérjéből. Összességében kevesebb elegendő, mint jelenlegi táplálkozásunk fehérjetartalma.
8. A napi koleszterinbevitel ne legyen több 300 mg-nál.
Az egyes tápanyagoknak, táplálék-alkotórészeknek a szervezetre gyakorolt hatásait mérlegelve nem szabad elfelejteni: táplálkozáskor nem tisztán zsírsavakat, fehérjét vagy retinolt fogyasztunk, hanem ezek együttesét, a táplálékokban lévő különféle komponensek befolyásolják egymást, erősítik vagy csökkentik a kedvező vagy kedvezőtlen hatást. Az állati eredetű, telített zsírsavakban gazdag táplálék kedvezőtlen hatását pl. csökkenti a vele együtt elfogyasztott pektinben gazdag zöldség- vagy főzelékféle. Hasonlóképpen az elkészítési mód is jelentősen befolyásolja, rontja vagy javítja a biológiai hatást. A teflonban, alufóliában, roston, rácson történő sütéskor pl. csökken az élelmiszer zsírtartalma, mert kioldódik. A rántással jelentősen nő a leves vagy főzelékféle energiatartalma, ezért egészségesebb eljárás a párolás, az angolos elkészítés. A sóval készített fűszerkeverékek nagymértékben növelik a táplálék nátriumtartalmát, ezért jobb tisztán használni az egyes fűszereket és csak mérsékelten sózni. A káros hatású zsírsav bomlástermékek keletkezésének megakadályozása érdekében kerülni kell a zsírok, olajok túlhevítését, a táplálékok megégetését.
A magyarországi élelmiszertörvény előírásainak megfelelően a fogyasztó biztonságát szolgáló fontos adatok a kész, csomagolt termékek címkéjén megtalálhatók, pl. a termék energiatartalma, a szavatosság lejárata, a tartósítószer, esetleg élelmiszer-színezék alkalmazásának ténye, diétás készítményeken a további tápanyag-tartalom és a mesterséges édesítőszer mennyisége is. Az élelmiszerek tárolása is a megadott tájékoztatás szerint történik.
Az élelmiszer-nyersanyagok vásárlásakor ilyen segítség nem áll a vásárló rendelkezésére, hiszen az alma, a krumpli, a tőkehús nem előre csomagolt, kész áru. Tárolásuk szennyezettségüktől és romlékonyságuktól függ (kamrában vagy hűtőszekrényben).
A hűtőszekrény fontos biztonsági szabálya: a készételt a legfelső polcon, a felvágottakat és tejtermékeket a következőn tartsuk, majd a tőkehús következik, legalul pedig a szennyezett „földesáruk” (sárgarépa, paradicsom, retek, zöldpaprika) és főzelékfélék.
Az élelmiszer-nyersanyagok – tej, tojás, húsok – baktériumokkal szennyezettek lehetnek. A hűtőszekrény belső hőmérsékletén (+ 4 és + 6 °C-os hűtőszekrényben 1-2 napig tárolható a tej, tejszín, tejföl, krémtúró, nyers hús, nyers baromfi, disznósajt, hurka, kenőmájas, hidegkonyhai készítmények, krémesek, krémek, tejszínes cukrászsütemények, 3 napig tárolható a joghurt, kefir, juh- és tehéngomolya, körített tehéntúró, a lágy sajtok túlnyomó része (ezeket érdemes műanyag dobozban, alufóliában tárolni), a virsli, szafaládé, krinolin, párizsi, a rakott hús 4-6 napig tárolhatók a nyári felvágottak, a főtt, füstölt kolbászfélék, a vaj, a Lajta-sajt, 8 napig tárolható a félkemény sajtok közül a köményes, óvári, trappista, eidámi, a Balaton, a kemények közül a cheddar, Pannónia, ementáli, parmezán és az ömlesztett sajtok.
Természetesen ezek az időtartamok az élelmiszeren feltüntetett eltarthatósági időn belül érvényesek. A gombát és a spenótot még hűtőszekrényben sem szabad néhány óránál tovább tárolni, tehát még a vásárlás napján fel kell használni. A darált húsra is ez a szabály vonatkozik.
A készételek eltarthatósága általában mindössze 4-5 óra, de egyes ételeknél ennél jóval több is lehet. A főttb tészták, a gombával, a belsőségből vagy halból készült ételek nem tehetők el másnapra, de a sült húsok, a tejföl nélkül készült pörköltek, főzelékek 1-2 napig tárolhatók. Négy napnál tovább még a többször fölforralható és átsüthető ételek sem tárolhatók.

 

Magyarország helyezése Európában a halálozási arány sorrendjében (23 ország közül, 1985) Ajánlott napi energia- és tápanyagbevitel Ajánlott napi makro- és mikroelem-bevitel (mg) Ajánlott napi vitaminbevitel Egy főre jutó napi energia- és tápanyagellátás a világon az 1979-81. évek átlagában A legkevesebb energiát és tápanyagot fogyasztó országok (1979-81, átlag, nap/fő) A legkevesebb energiát ás tápanyagot fogyasztó országok (1983-85, átlag, nap/fő) A legtöbb energiát ás tápanyagot fogyasztó országok (1979-81, átlag, nap/fő) Energia- és tápanyagfogyasztás Magyarországon (egy főre jutó napi átlag) Egy főre jutó napi energia- és tápanyagellátás a világon az 1983-85-ös évek átlagában A legtöbb energiát és tápanyagot fogyasztó országok (1983-85, átlag, nap/fő) A születéskor és egyéves korban várható élettartam alakulása Magyarországon Adott testmagassághoz tartozó ajánlott testtömegértékek Tápanyagok és táplálék-alkotórészek energiatartalma Mérsékelt és fokozott kockázatot jelentő szérumkoleszterin-értékek A táplálékokban előforduló természetes antikarcinogén (rákos burjánzást gátló) anyagok Néhány alkoholos ital alkohol- és energiatartalma Az egy főre jutó szeszesital-fogyasztás alakulása 1960-hoz viszonyítva, %-ban (a 10 legtöbbet fogyasztó ország 1983. évi rangsora… Májzsugor-halandóság 100 000 lakosra számítva Szeszesitalok egy főre jutó napi fogyasztása Magyarországon Az egy főre jutó alkoholfogyasztás néhány országban 100%-os szeszre számítva Az alkoholfogyasztás hatása a véralkoholszintre és a szervezetre Az egy főre jutó égetettszeszesital-fogyasztás Néhány vitamin szerepe a szervezetben, forrásaik és hiánytünetei Különféle tevékenységek energiafelhasználást növelő hatása Tápanyagtáblázat Édesítőszerek Néhány élelmiszer koleszterintartalma Egy lakosra jutó fogyasztás a fontosabb élelmiszerekből

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi