Fegyverkezési verseny

Full text search

Fegyverkezési verseny
A haditechnika II. világháború utáni fejlődésére a legnagyobb hatást az atomfegyver megjelenése gyakorolta. Az atomfegyverek első példányának 1945 augusztusi bevetése egyértelműen arra utalt, hogy egy, a korábbiakkal összevethetetlenül nagyobb pusztító hatású fegyver jött létre, amely teljesen megváltoztatta a katonai szembenállás feltételeit és merőben új helyzetet alakított ki Földünkön.
Ehhez azonban az atomfegyver létrejöttén kívül az is kellett, hogy megszűnjön az első atomhatalom, az Egyesült Államok kezdeti atommonopóliuma. A Szovjetunió az 1940-es évek végére vált atomhatalommá, de ezt követően még két évtizedre volt szüksége a teljes egyenlőséget eredményező, jelenleg is fennálló szovjet–amerikai hadászati erőegyensúly létrehozásához.
Okkal állítható, hogy a II. világháborút követő időszak haditechnikai – s egyben űrtechnikai – fejlődését a két vezető hatalom fegyverkezési versenye határozta meg. E versenyben a kezdeményező szerepet a kezdeti atommonopóliumát s a sokkal hosszabb ideig (nagyjából az 1960-70-es évek fordulójáig) tartó hadászati fölényét megőrizni kívánó Egyesült Államok játszotta. De a hadászati erőegyensúly kialakulása után sem „adta fel” a fegyverkezési versenyt, fegyverfejlesztési törekvései azóta is bizonyítják, hogy az abszolút katonai fölény visszaszerzésében, sebezhetetlenségének visszaállításában, ill. a Szovjetuniónak az „atomfegyverkezéssel” való gazdasági tönkretételében bízik.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi