Atomfegyverek és hordozóik

Full text search

Atomfegyverek és hordozóik
A II. világháború után megkezdődött mindenekelőtt az atomfegyverek mennyiségi és minőségi továbbfejlesztése. Már az 1950-es évek elejére jelentős mértékben sikerült a kezdetben igen nagy (5500 kg) tömegű és nehezen kezelhető atombomba méreteit és tömegét jelentősen csökkenteni, biztonságosabbá, egyszerűbben kezelhetővé tenni, sőt hatóerejét is növelni. A kezdeti 12-20 kilotonna trotillal megegyező romboló hatású bombák helyett már az 1950-es évek elejére kifejlesztették a néhány száz kilotonna hatóerejű atom-robbanószerkezeteket.
Az atomfegyver hatóerejének drasztikus növelésére a kétfázisú atomtöltet – a hidrogénbomba – kifejlesztése adott lehetőséget. Az Egyesült Államokban 1952-ben, a Szovjetunióban 1953-ban robbantották először az új atomfegyvert, melynek kifejlesztése azt jelentette, hogy egyetlen töltet hatóereje elérhette akár a 25-50 megatonna (millió tonna!) trotil egyenértékét is. Az atomfegyverek fejlesztése természetesen sok kísérleti robbantást igényelt.
Az atomfegyverek egyre növekvő állománya megkövetelte a korábbiaknál gyorsabb, nagyobb teherbíró képességű, az atombombát nagyobb távolságra célba juttatni képes hordozóeszközök kifejlesztését.
Kezdetben a hagyományos dugattyús motoros bombázó repülőgépeket tették alkalmassá atombombák hordozására. Az 1940-es évek második felétől megjelentek a gázturbinás repülőgép-hajtóművek. A gázturbinás sugárhajtómű és a légcsavaros gázturbina forradalmi változást hozott a repülésben. Az első a sebesség számottevő megnövekedését, a második a repülőgépek jelentős mérettömeg- és hasznosteher-növelését tette lehetővé.
Az új hajtóművek már az 1950-es évek elejétől lehetőséget adtak a korábbiaknál jóval gyorsabb, 900-950 km/h sebességű, 8000-10 000 km hatósugarú, 150-200 t felszállótömegű, interkontinentális nehézbombázó repülőgépek kifejlesztésére. Ezek már 10-20 t atombombát hordozhattak.
Az 1950-es évek közepétől megjelentek az atombombák hordozására alkalmas közepes (50-80 t) felszállótömegű sugárhajtású bombázó repülőgépek első változatai is.
Az 1960-as évek elejétől a hadászati nehézbombázó repülőgépek csak fedélzeti berendezéseikben és fedélzeti fegyverzetükben fejlődtek. A légibomba formájában hordozott atomfegyvert felváltotta (vagy kiegészítette) a néhány száz km hatótávolságú atomtöltetű rakéta, ill. az 1980-as évek elejétől a nagy hatótávolságú, atomtöltetű, igen alacsonyan, terepkövető repülésben haladó hadászati robotrepülőgép, melynek tengeralattjáró-fedélzeti és szárazföldről startoló változatai is léteznek.
A közepes bombázó repülőgépek állományában már az 1960-as évek elejétől megjelent néhány szuperszonikus típus. Az első és mindmáig egyetlen hang feletti sebességű nehézbombázó repülőgép – az amerikai B-1B – rendszerbe állítása 1986-ban kezdődött meg.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi