Űrkorszak

Full text search

Űrkorszak
A hadászati ballisztikus rakéták kifejlesztése egyúttal a gyakorlati űrtevékenység kezdetét jelentette. A katonai célokra kifejlesztett nagyrakétákat először kisebb-nagyobb módosítással műholdak Föld körüli pályára állítására tették alkalmassá, majd embert szállító űrhajók felbocsátására is.
A világ első mesterséges holdját, a szovjet Szputnyik-I-et 1957. október 4-én az ugyanez év augusztusában sikeresen kipróbált interkontinentális rakéta módosított változata állította pályára.
A katonai rakétatechnika és az űrtechnika összefonódását az is mutatja, hogy az űrobjektumok felbocsátására szolgáló űrközpontokat rendszerint katonai rakétalőtereken vagy azok közelében alakították ki.
Az 1960-as évek elejétől azonban már különvált a katonai és az űrhajózási hordozórakéták fejlesztése, mindenekelőtt az eltérő követelmények miatt. A műholdak, űrszondák, űrhajók, űrállomások tömege egyre nagyobb hasznos terhet pályára állítani képes hordozórakétákat követelt, ezek azonban bonyolult szerkezetük, hosszú indítás-előkészítési idejük miatt katonai célokra egyre kevésbé voltak alkalmasak.
Az összes űrhatalom, de legnagyobb számban természetesen a Szovjetunió és az Egyesült Államok kifejlesztette saját, fegyverként nem alkalmas űrhajózási hordozórakétáit. E rakéták adtak lehetőséget az egyre bővülő űrtevékenység automatákkal, majd emberekkel végzett programjainak végrehajtására.
A kezdeti cél a világűr Földünket körülvevő térségeinek megismerése, majd a Hold körüljárása automatákkal. Ezeket az űreszközöket követték a közeli bolygókat kutató űrszondák.
Az alapkutatást, a Naprendszert, a világűrt megismerő űrobjektumok útján egyre gyakrabban és növekvő arányban bocsátottak fel olyan műholdakat, amelyek közvetlenül hasznot hajtó megfigyeléseket vagy éppen szolgáltatásokat végeznek. Így megjelentek a földi erőforrásokat, víz-, energiahordozó- és nyersanyag-lelőhelyeket kutató műholdak; a Föld légkörét, a meteorológiai helyzetet figyelő, az előrejelzést segítő műholdak; a telefon-, rádió- és televíziós összeköttetést szolgáló távközlési műholdak; a térképészeti méréseket segítő geodéziai műholdak; sőt olyan sajátos műholdak, amelyekkel például a termés érettségének fokát, a növényi kártevők megjelenését vagy éppen tengeri halrajok vonulását lehet nyomon követni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi