1958

Full text search

1958
január 24. Felavatják a Széchenyi-hegyi televíziós nagyadót.
január 25. A HNF elnöksége Kállai Gyulát bízza meg az elnöki teendők ellátásával.
január 27–29. Az Országgyűlés Münnich Ferencet a Minisztertanács elnökévé, első elnökhelyettessé Apró Antalt, új államminiszterekké Kádár Jánost és Kállai Gyulát választja meg.
február 6. A Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa megkezdi Nagy Imre és társai perének tárgyalását.
február 20–28. Kádár János vezetésével magyar párt- és kormánydelegáció látogat Romániába.
március 27–28. Kádár János, ill. J. B. Tito vezetésével magyar–jugoszláv pártközi megbeszélések zajlanak a jugoszláviai Kara-Gyorgyevón.
április 2–10. N. Sz. Hruscsov, az SZKP KB első titkára, kormányfő vezetésével szovjet párt- és kormányküldöttség tartózkodik hazánkban.
május 9–12. W. Gomułka, a LEMP első titkára és J. Cyrankiewicz kormányfő vezetésével lengyel párt- és kormányküldöttség tartózkodik hazánkban.
május 20–24. Kádár János vezetésével magyar delegáció utazik Moszkvába a KGST-tagállamok kommunista és munkáspártjainak értekezletére, valamint a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testülete ülésére.
június 17. Az Igazságügy-minisztérium közleménye a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott büntető eljárásról. Eszerint a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet halálra, Donáth Ferencet 12 évi, Tildy Zoltánt 6 évi, Kopácsi Sándort életfogytiglani, Jánosi Ferencet 8 évi, Vásárhelyi Miklóst 5 évi börtönre ítélte. A 3 első halálos ítéletet jún. 16-án, a negyediket még márciusban végrehajtották.
október 6–7. Prágában magyar–csehszlovák megállapodást írnak alá a Duna közös szakaszának hasznosításáról és a nagymarosi vízi erőmű közös felépítéséről.
november 16. Az országgyűlési és tanácsi választásokon a szavazásra jogosultak 98,4%-a részt vesz 99,6%-uk a HNF jelöltjeire szavaz.
november 26. Az Országgyűlés ülésén megválasztják az országgyűlési tisztségviselőket, az Elnöki Tanácsot és eddigi összetételében megerősítik a kormányt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi