Oroszlányi Szénbányák

Full text search

Oroszlányi Szénbányák
Postacím: 2841 Oroszlány, Pf. 22. Gyárak (telepek): Márkushegyi Bányaüzem, 8066 Pusztavám; XX. Bányaüzem, Oroszlány-Majk. Fontosabb termelési ágak, termékek: energiahordozó barnaszénbányászat, hőerőművi pala, háztartási fűtőanyag.
Vezetői: Varga Albert (vezérigazgató); Barabás Mihály és dr. Magyar György (vezérigazgató-helyettesek). Vezetési struktúra: Az államigazgatási felügyeletű vállalati vezetés csúcsán a vezérigazgató, ill. két helyettese (műszaki és gazdasági) áll, a vállalatvezetés döntési jogú igazgatótanáccsal egészül ki. A főosztályokra, osztályokra és csoportokra, a termelő és szolgáltató egységekre tagolódó hierarchia struktúrájában 1957 óta nem volt alapvető változás.
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 6091,1 M Ft; értékesítés nettó árbevétele 4694,9 M Ft; konvertibilis export árbevétele 1,8 M Ft; tiszta eredmény –269,3 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatott átlagos létszám 7045 fő; évi átlagos összes kereset 177 380 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 104,9%.
A vállalat rövid története: 1937. szept.-ben kezdődött az oroszlányi szénbányászat. A bánya a II. világháború előtt rt.-i irányítás alatt állt, majd 1945. dec.-ben állami ellenőrzés alá került; szervezetileg Tatabányához tartozott. Ez a kapcsolat – 1951-ben – rövid időre megszakadt ugyan, de 1957-ig, a végleges önállósulás időpontjáig ismét Tatabányához kapcsolták. Az önálló vállalati státus elnyerésében közrejátszott a nagyfokú termelésbővítés és fejlesztés, a szénbányászat irányításában bekövetkezett lényeges változás, és az is, hogy a település 1954-ben városi rangra emelkedett. Ezt követően sorra épültek az új bányák: a III., XXI., XXII., XXIII. aknák, Majk, Márkushegy. 1964-ben a pusztavámi bányákat Oroszlányhoz csatolták, ettől fogva beszélhetünk a szénmedence egységes irányításáról. A legnagyobb termelést (3,5 M t) 1965-ben érték el. Az Oroszlányi Szénbányák vezetése mindig arra törekedett, hogy fejlett műszaki technológiát alkalmazzon. Ennek eredményeként ma magas fokúnak nevezhető a munkahelyi és üzemi koncentráció. Az elmúlt 10 év legjelentősebb vállalati nagyberuházása a márkushegyi bányanyitás. Az oroszlányi szén legjelentősebb fogyasztói az erőművek (67%), a cementipar, a brikettgyárak és a lakosság (12–15%). A szénvagyonbővítés, a fogyó szénvagyon pótlásának lehetőségei adottak a Móri-ároktól keletre, Bokod község határában.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi