ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia

Full text search

ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia
Angolul: United Nations Conference for Trade and Development (UNCTAD)
Franciául: Conférence des Nations Unies sur le Commerce et le Développement
Főtitkár: Kenneth K. S. Dadzie (Ghana)
Székhely: Genf (Svájc)
Postacím: Palais des Nations, 8–14, Av. de la Paix, 1211 Genève 10
Tel.: [41] (22) 734-60-11
Az ENSZ a nemzetközi kereskedelem szabályainak, normáinak kialakításával, a kereskedelem és a világgazdaság összefüggéseivel, a fejlődő országok megsegítésével és a kormányok kereskedelempolitikájának összehangolásával az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia kereteiben foglalkozik. Az első konferenciát az ENSZ-közgyűlés 1964-ben hívta össze Genfben, s még ugyanabban az évben elhatározták, hogy az UNCTAD-ot a Közgyűlés egyik szerveként állandósítják. A konferencia eddig 7 alkalommal ülésezett: Genf (1964), Új-Delhi (1968), Santiago de Chile (1972), Nairobi (1976), Manila (1979), Belgrád (1983), Genf (1987). A szervezet munkájában az ENSZ tagállamai és a nem tagállamok is részt vesznek, tevékenységét az ENSZ rendes költségvetéséből finanszírozzák.
1. Az UNCTAD figyelmének középpontjában a nyersanyagproblémák és a nyersanyagok világpiacának stabilizálása áll. A nairobi konferencián határoztak egy ún. integrált nyersanyagprogram megteremtéséről és a program pénzügyi eszközeit biztosító közös pénzalap létesítéséről. A program fő célja a nyersanyagárak stabilizálása a világpiacon ún. ütközőkészletek mozgatásával, a készleteknek a világpiacon való értékesítésével (áruhiány miatti áremelkedés esetén), ill. újabb készletek felvásárlásával (árufeleslegek miatt bekövetkező árcsökkenés esetén). A program 18-fajta nyersanyagot, ill. mezőgazdasági terméket ölel fel.
2. Preferenciák: az 1968-ban, az új-delhi UNCTAD-konferencián kezdeményezett általános preferenciális rendszer lényege: a fejlett tagországok egyoldalúan vállalják, hogy a legnagyobb kedvezményes elbánásban alkalmazott vámtételeknél alacsonyabb vámokat alkalmaznak a fejlődő országokból származó késztermékek behozatalában.
3. Pénzügyi-valutáris kérdések: a nemzetközi adósságválság és a kereskedelem összefüggései, a krónikus fizetésimérleg-hiányok hatása a kereskedelemre, a hosszú távú hitelek feltételeinek alakítása; a nemzetközi pénzügyi-monetáris rendszer működési zavarai és reformjának szüksége.
A 70-es évek első felében a világ élelmiszerellátása feszültté vált. 1968–74 között különösen a szárazság miatt rendkívüli hiányhelyzet alakult ki a fejlődő országokban; az élelmiszerkészletek jelentősen csökkentek, az árak pedig növekedtek. Az ENSZ-közgyűlés 1974-ben élelmezési világkonferenciát hívott össze Rómában abból a célból, hogy a gazdasági fejlesztés és a nemzetközi gazdasági együttműködés széles összefüggéseibe illesztve hosszú távú stratégiát dolgozzon ki a világ élelmiszer-ellátásának biztosítására. A 133 ország részvételével megtartott konferencián több új szervet és szervezetet hoztak létre: megalakították a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot (International Fund for Agricultural Development – IFAD), amely szakosított szervezetként működik; létrehozták a Világélelmezési Tanácsot (World Food Council) és az élelmezés biztonságával foglalkozó bizottságot.
A miniszteri szintű, 36 tagú Világélelmezési Tanács (Magyarország is tagja) eddigi tevékenysége során javaslatokat dolgozott ki a világ élelmiszer-ellátásának javítására, az egyes országok mezőgazdasági és élelmiszer-termelésének fellendítésére, a nemzetközi együttműködés kiszélesítésére, ajánlásokat tett az éhínség leküzdését célzó nemzetközi segélyprogramokra, s közreműködött e programok összehangolásában.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi