II. Nemzetközi gazdasági együttműködés

Full text search

II. Nemzetközi gazdasági együttműködés
Az Alapokmány 55. cikkelye értelmében az ENSZ „elő fogja mozdítani az életszínvonal emelését, a teljes foglalkoztatást, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés feltételeit”. A gazdasági együttműködés érdekében kifejtett tevékenység napjainkban az ENSZ munkájának (a ráfordított összegek alapján) több mint háromnegyedét teszi ki.
Az ENSZ gazdasági együttműködési tevékenységében több mint negyedszázada a fejlődő világ problémái dominálnak. A szervezetben számszerű többséggel rendelkező fejlődő országok már 1963-ban kialakították azokat a kereteket, amelyekben képesek voltak állásfoglalásaikat összehangolni, egységesíteni. Az eredetileg 77 országot számláló fejlődő csoport (innen az elnevezésük is: 77-ek csoportja) mára több mint 120 tagállamot tömörít magában, s- különösen a gazdasági együttműködés területén - a szervezet egész tevékenységét meghatározó szerepet játszik.
1988-ban hozott döntést az ENSZ-közgyűlés a század utolsó évtizedére szóló nemzetközi fejlesztési stratégia kidolgozására, majd 1989. febr.-ban elhatározta: 1990. ápr.-ban rendkívüli ülésszakot kell összehívni a világgazdaság és a nemzetközi gazdasági együttműködés kérdéseinek átfogó vizsgálatára.
Igen fontos helyet foglalnak el az ENSZ és a szakosított szervezetek tevékenységében a segélyprogramok. A segélytevékenység célja olyan együttműködés kialakítása, amelynek révén - a nemzetközi szervezetek közvetítésével – a gazdaságilag-társadalmilag alacsonyabban fejlett országok bekapcsolódhatnak a világfejlődés fő áramlataiba. E technikai segélyprogramoknak nevezett segélytevékenység az ENSZ egyik klasszikus programja, 1948 óta működik. Módszerei, keretei az elmúlt 4 évtized folyamán jelentős mértékben változtak. A segélynyújtás kritériumai: csak kormányoknak nyújtható; nem szolgálhat beruházásként (ami nem zárja ki a beruházások előkészítésének finanszírozását; s elsősorban a „humántőke” gyarapítását (azaz az oktatást, képzést, szakértők alkalmazását, ösztöndíjasok képzését stb.) célozza.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi