Európai Gazdasági Bizottság (EGB)

Full text search

Európai Gazdasági Bizottság (EGB)
Angolul: United Nations Economic Commission for Europe (ECE)
Franciául: Commission Economique de l’Europe (CEE)
Ügyvezető titkár: Gerald Hinteregger (Ausztria)
Székhely: Genf (Svájc)
Postacím: Palais des Nations 8–14, Av. de la Paix, 1211 Genève
Tel.: [41] (22) 734-60-11
Az európai régióban (ehhez tartozik az Egyesült Államok és Kanada is) a 34 tagállamot felölelő Európai Gazdasági Bizottság tevékenykedik. (Az EGB tagja az ENSZ-tag státussal nem rendelkező Svájc is.) Az 1947-ben létesített EGB fő szerve a közgyűlés, amely évente egy alkalommal (rendszerint ápr.-ban) ülésezik, hogy áttekintse a bizottság éves munkáját s elfogadja a következő évi munkaprogramot.
A tényleges szakmai együttműködés az EGB fő bizottságaiban és az azok által létesített szakértői munkacsoportokban folyik. Az EGB fő bizottságai: mezőgazdasági bizottság, vegyipari bizottság, szénbizottság, európai statisztikusok értekezlete, villamosenergia-bizottság, gázbizottság, lakás-, építési és területfejlesztési bizottság, közlekedési és szállítási bizottság, környezetvédelmi és vízgazdálkodási kormányfő-tanácsadók bizottsága, műszaki-tudományos kormányfő-tanácsadók bizottsága, gazdasági kormányfő-tanácsadók bizottsága, acélbizottság, fabizottság, kereskedelemfejlesztési bizottság energetikai kormányfő-tanácsadók bizottsága. Főbizottsági státus nélkül működik még a szabványosítási bizottság és a gépipari és automatizálási munkacsoport.
Az EGB tevékenységét az ENSZ rendes költségvetéséből támogatják.
Az EGB az elmúlt 40 év során folyamatos szakmai kapcsolatot biztosított a tagállamok szakemberei között lehetővé tette az információ- és tapasztalatcserét. Az együttműködés tipikus formái: szakértői értekezletek, tanulmányutak egymás országaiban, közös kutatások és tanulmányok, szabványosítás és egységesítés közös akciók kezdeményezése stb. Egyre nagyobb jelentőséget nyer a bizottság jogszabály-előkészítő és -alkotó tevékenysége is. Az EGB kereteiben került sor pl. a közlekedési szabályok és táblák egységesítésére a gépjárműalkatrészek szabványosítására. az európai közúti, vasúti és folyami közlekedési hálózat egységes rendszerének megteremtésére (pl. az európai autópályák számozása). A mezőgazdasági bizottság keretében folyik az agrártermékek egyes minőségi szabványainak meghatározása.
Az EGB titkársága évente közzéteszi az európai gazdasági fejlődésről és a gazdasági együttműködés helyzetéről készített jelentését (Economic Survey for Europe). A statisztikai osztály tevékenységéből kiemelkednek a nemzetközi összehasonlító módszertani kutatások és a különböző szakstatisztikai (szén, gáz, villamos energia, acél, gépipar, vegyipar, lakás és építés, környezet, szállítás és közlekedés stb.) kiadványok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi